Hormoonspiraaltje heeft zwaardere bijwerkingen dan gedacht

(Health Bytes) Het hormoonspiraaltje heeft ongewenste bijwerkingen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Vrouwen die het anticonceptiemiddel gebruiken hebben een hogere hartslag en maken meer stresshormonen aan dan vrouwen die de pil nemen.

Sinds de teruglopende populariteit van de pil, gebruiken steeds meer vrouwen een spiraaltje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Op dit moment gaat het om 12 procent van alle vrouwen tussen de 18 en 45 jaar. Het voorbehoedsmiddel is vooral geliefd omdat het vijf jaar lang beschermt tegen zwangerschap, je niet meer ongesteld wordt en vanwege het idee dat de hormonen alleen in de baarmoeder worden afgegeven en niet zoals bij de pil in het hele lichaam.

Maar zo zegt onderzoekster Jurate Aleknaviciute van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC: “Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is. Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat.”

De 210 geteste vrouwen die een spiraaltje gebruikten, hadden een aanzienlijk hogere cortisolreactie bij de stresstest. Ook hadden ze een hartslag die gemiddeld tien slagen per minuut hoger lag dan bij vrouwen die de pil of niets gebruiken.

Bron:  Health Bytes


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

9 Signs you have too much cortisol in your body

Ontstressen met 4 oefeningen – terug naar het nulpunt

Translate »