DIYGezondheidReceptenVoeding

Knoflookolie maken

(Wiki How) Er is een reden waarom zo veel mensen houden van Italiaanse restaurants, en het is niet alleen de pasta. Het is ook die heerlijke, gearomatiseerde olie waar je hompen knapperig brood in dompelt. De volgende keer dat je trek hebt kun je thuis ook gemakkelijk je eigen knoflookolie maken. Kook knoflook en olie op het fornuis voor extra intense smaken, of doe ze gewoon samen in een pot en laat ze een paar dagen trekken. Buon appetito!

Ingrediënten

Knoflookolie koken

  • 4 teentjes verse knoflook
  • 120 ml olijfolie

Knoflookolie zonder te koken

  • 8 teentjes verse knoflook
  • 500 ml olijfolie

Knoflookolie koken

Plet vier teentjes knoflook direct in een steelpan en giet er de olijfolie bij. Pers de teentjes knoflook door een knoflookpers direct in de pan. Roer de knoflook en de olijfolie (120 ml) door elkaar zodat de knoflook gelijkmatig verdeeld is in de pan.[1]

  • Je hoeft de knoflookteentjes niet te pellen voordat je ze in de pers stopt. De schil blijft in de pers achter terwijl je het teentje fijn knijpt.
  • Vervang de olijfolie door andere oliën op basis van je persoonlijke voorkeuren.

Hoe kies je een type olie

Als je het alleen gebruikt om te koken, kies dan een neutrale olie die hoge temperaturen aankan, zoals canola, plantaardige olie of druivenpitolie.[2]

Voor een olie die goed is voor je hart, kies je extra vergine olijfolie of avocado-olie vanwege hun gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten.

Wil je een unieke smaak, probeer dan sesamolie. Het is een van de sterkste oliën en je krijgt een mooie, nootachtige smaak.

Verwarm het mengsel op middelmatig laag vuur, gedurende 3-5 minuten. De warmte helpt de smaak van de knoflook vrij te geven in de olie. Kook het mengsel en roer af en toe tot de knoflook lichtbruin en licht krokant is geworden.[3]

  • Laat de olie niet koken. Wanneer de olie te heet wordt, verliest het een deel van zijn smaak en integriteit. Licht laten sudderen is genoeg.[4]
  • Vermijd het overkoken van de knoflook. Als het een zeer donkere kleur heeft, heb je de olie te lang gekookt en wordt het bitter.

Verwijder de pan van het vuur en giet het mengsel in een pot. Laat het mengsel volledig afkoelen alvorens het deksel op de pot te doen en deze luchtdicht af te sluiten. Dit voorkomt dat er zich overtollig vocht verzamelt in de pot en de olie bederft.[5]

  • Als je geen kleine stukjes knoflook in je olie wilt hebben, dan kun je deze door een vergiet of zeef filteren terwijl je het mengsel in de pot giet.
  • Als je de stukjes knoflook in de olie laat zitten, ontstaat er een sterkere smaak, omdat het gedurende die tijd blijft trekken.

Bewaar de olie niet langer dan vijf dagen in de koelkast. Je kunt de verpakking zo nu en dan schudden om de smaken goed te mengen. Gooi de olie na vijf dagen weg als je het niet hebt gebruikt, gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen en te voorkomen dat je gevaarlijke bacteriën binnenkrijgt.[6]

  • Bewaar knoflookolie nooit op kamertemperatuur. Die kan botulisme veroorzaken, wat een soms fatale vorm van voedselvergiftiging is die het vaakst voorkomt in geconserveerde levensmiddelen.
  • Ingevroren is de knoflookolie tot één jaar houdbaar (als je wilt dat die langer meegaat).

Knoflookolie zonder te koken

Plet acht teentjes knoflook met de achterkant van een mes. Plaats de tenen op een plastic, keramische of glazen snijplank. Gebruik vervolgens de palm van je hand om met het platte uiteinde van een breed mes elk teentje te persen. Druk hard genoeg om de teen te pletten en het velletje te breken.[7]

  • Laat de schillen zitten terwijl je de knoflook perst. Anders worden de tenen te glad en kun je jezelf met het mes snijden.
  • Gebruik liever geen houten snijplank. Die zal een deel van de smaak van de knoflook absorberen.[8]

Verwijder de knoflookschilletjes en gooi ze weg. De schilletjes moeten gemakkelijk van de tenen afkomen als ze eenmaal geplet zijn. Gooi de schilletjes in de groene bak of in een compostbak.[9]

  • Als de schil moeilijk is om te verwijderen, moet je de knoflook misschien nog een beetje extra pletten.

Doe de geplette knoflook met 500 ml olijfolie in een potje. Elke glazen pot met een luchtdicht deksel is geschikt. Na het vastschroeven van het deksel op de pot, schud je hem een paar keer om de knoflook en de olie te mengen.[10]

  • Je kunt elk type olie (zoals avocado-olie of druivenpitolie) gebruiken in plaats van olijfolie, afhankelijk van de smaak die je wilt of wat je in de keuken hebt staan.
  • Voeg specerijen of kruiden toe voor verschillende smaakopties.

Aanvullende kruiden voor gearomatiseerde olie

Gedroogde kruiden (lavendel, tijm, peterselie, basilicum, etc.)

Specerijen: Chilipepers, Zwarte peper.

Olijven, Citrusschil, Gedroogde, eetbare bloemen.

Laat de pot 2-5 dagen in de koelkast staan. Dit is voldoende tijd om de smaken goed te laten mengen. Zorg ervoor dat de pot goed gesloten is terwijl hij in de koelkast staat om de olie vers te houden.[11]

  • Als je de olie al binnen twee dagen gaat gebruiken, zullen de smaken niet zo sterk zijn.[12]
  • Bewaar de olie niet langer dan vijf dagen, om het risico op botulisme te beperken (een vorm van voedselvergiftiging die voorkomt bij ingeblikt of geconserveerd voedsel en dodelijk kan zijn).
  • Je kunt de knoflookolie maximaal een jaar in de diepvries bewaren.

Tips

  • Gebruik knoflookolie als saladedressing, dip of marinade voor vlees. Het is ook heerlijk over groente. Zoek favoriete recepten online of in kookboeken.

Waarschuwingen

  • Laat hete olie niet zonder toezicht achter. Het kan gaan spatten en brandwonden of vlam in de pan veroorzaken.
  • Bewaar knoflookolie nooit bij kamertemperatuur en niet langer dan 5-7 dagen. Er kan zich anders botulisme ontwikkelen, een bacterie die groeit op geconserveerde of ingeblikte voedingsmiddelen. Het veroorzaakt een voedselvergiftiging die fataal kan zijn.

Benodigdheden

Gekookte knoflookolie

  • Steelpan
  • Knoflookpers
  • Lepel
  • Luchtdichte pot

Ongekookte knoflookolie

  • Groot, breed mes
  • Snijplank (keramiek, kunststof of glas)
  • Pot met deksel

Bron: Wiki How


Je kunt ook interesse hebben in:

Lavendelolie maken

Een gezichtsbehandeling met baksoda maken