Neanderthalers gebruikten 50.000 jaar geleden plantaardige penicilline en aspirine als medicijn

(Nine For News) Neanderthalers kenden al primitieve pijnmedicatie, zo is gebleken. Ze kenden een vorm van penicilline, duizenden jaren voordat de moderne wetenschap het ontdekte.

Een team van internationale wetenschappers onderzocht het tandplak van Belgische en Spaanse resten van neanderthalers tot 50.000 jaar oud.

Daarin zijn resten achtergebleven die iets vertellen over het dieet van de mensensoort, zo schrijven ze in vakblad Nature.

 

Antibiotica

Het meest verrassende was de ontdekking van het gebruik van medicinale planten onder neanderthalers.

De wetenschappers vonden sporen van populier, waar salicylzuur in voortkomt. Die stof heeft een effect dat vergelijkbaar is met moderne aspirine.

Ook gebruikten neanderthalers een schimmel waarin penicilline voorkwam, wat werkte als antibiotica tegen ziekteverwekkers.

 

Heel verrassend

“Het gebruik van antibiotica is heel verrassend,” zei professor Alan Cooper. “Penicilline werd pas 40.000 jaar later ontdekt.”

“Het gaat in ieder geval in tegen het algemene simplistische beeld van onze verre verwanten,” voegde hij toe. “Ze gebruikten blijkbaar natuurgeneesmiddelen als ontstekingsremmers en pijnstillers.”

 

Geen domme holbewoner

Hoofdonderzoeker Laura Weyrich van de Universiteit van Adelaide reageerde: “De studie biedt ons een eerste blik in het medicijnkastje van de neanderthaler.”

“Neanderthalers gebruikten medicinale planten om hun pijn te verzachten,” vervolgde ze.

De nieuwe bevindingen stellen ons beeld van de neanderthaler grondig bij. “Hij was geen domme holbewoner, maar een intelligent wezen,” zei Weyrich.

 

Bron: Nine For News

Translate »