Negen natuurlijke remedies bij diabetes

(Natural News | Reuben Chow | vertaling voor Earth Matters door Joke Lochmans)  Diabetes is een ziekte die heel serieus genomen dient te worden. Diabetici dienen onder behandeling van een arts te zijn, maar er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de ziekte onder controle te houden. Er zijn met name veel kruiden die verschillende gunstige effecten hebben voor mensen die aan diabetes lijden.

 

Fenegriek

Fenegriek bevat een flinke hoeveelheid plantaardige gom, een in water oplosbare voedingsvezel die helpt bij het op peil houden van het bloedsuikergehalte. Verder stijgt door het gebruik van fenegriek het gehalte aan HDL-cholesterol, oftewel het goede cholesterol, in het bloed terwijl het totaalgehalte aan cholesterol daalt. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan het voorkómen van hart- en vaatziekten, waar diabetici een hoger risico op lopen.

 

Uien

Van oudsher worden uien in Azië en Europa gebruikt bij de behandeling van diabetes. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft inderdaad bevestigd dat uien het bloedsuikergehalte kunnen verlagen. Uien hebben verder ook een gunstig effect op de conditie van hart en bloedvaten, omdat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen.

 

Knoflook

De effecten van knoflook bij diabetes zijn vergelijkbaar met die van uien. Onderzoek heeft aangetoond dat knoflook het bloedsuikergehalte kan verlagen. Het heeft eveneens gunstige effecten op hart en bloedvaten. Een van de meest gezonde manieren om knoflook te gebruiken, is deze rauw te eten en vijf tot tien minuten voor gebruik heel fijn te snipperen.

 

Bittermeloen (momodica charantia)

Bittermeloen is een aan de pompoen verwante vrucht die veel voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De vrucht, die er uit ziet als een lelijke komkommer, wordt veel gebruikt in traditionele geneesmiddelen bij diabetes. Klinisch onderzoek bij de mens heeft aangetoond dat het verse sap van bittermeloen en het extract van de onrijpe vrucht in staat zijn om het bloedsuikergehalte te verlagen. Bittermeloen kan gevonden worden in Aziatische toko’s en het extract kan je kopen bij natuurvoedingswinkels.

 

Heemst (Althaea officinalis)

De wortel van de heemstplant bevat een grote hoeveelheid pectine, een oplosbare vezel die het bloedsuikergehalte kan verlagen.

 

Mariadistel (Silybum marianum)

Van de mariadistel, een plant die bekend staat om zijn zuiverende effect op de lever, is in een in het tijdschrift Phytotherapy Research gepubliceerd onderzoek aangetoond dat het het bloedsuikergehalte kan verlagen bij type 2 diabetes. Verder hadden de mensen die meededen aan het onderzoek significant lagere gehalten aan totaal cholesterol, LDL-cholesterol (het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol), triglyceriden en leverenzymen – allemaal stoffen die verband houden met hart- en vaatziekten.

 

Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus)

Thee van de bladeren van de blauwe bosbesstruik wordt van oudsher gebruikt om diabetes te behandelen. Dit gebruik wordt nu ondersteund door onderzoek dat heeft aangetoond dat deze thee inderdaad het bloedsuikergehalte kan verlagen. De bessen en het extract ervan hebben nog meer gunstige eigenschappen voor diabetespatiënten. Zo leveren ze bijvoorbeeld veel vitamine C, voorkomen ze beschadigingen aan de kleine bloedvaten, zorgen ze ervoor dat mensen minder snel blauwe plekken krijgen en leveren ze antioxidanten. Verder zijn ze gunstig voor de conditie van de ogen omdat ze de bloedtoevoer naar het netvlies verbeteren.

 

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gurmar wordt in India gebruikt als traditioneel middel tegen diabetes. Een aantal Indiase studies heeft aangetoond dat het de insulineproductie stimuleert.

 

Ginkgo biloba

Ginko biloba staat vooral bekend als een kruid dat goed is voor de gezondheid van de hersenen, maar het helpt eveneens goed bij diabetes. Het is bewezen dat het de bloedtoevoer naar de armen, vingers, benen en voeten stimuleert. Dit is gunstig voor mensen die aan diabetes lijden, omdat zij vaak last hebben van een verminderde bloedcirculatie.

 

Conclusie

Naast een gezond voedingspatroon en het gebruiken van bovengenoemde kruiden, is het zorgen voor voldoende beweging de belangrijkste aanpassing die iemand met diabetes kan maken in zijn levensstijl. Lichaamsbeweging heeft veel gunstige effecten voor diabetici, waaronder het verbeteren van de bloedcirculatie, het verlagen van het bloedsuikergehalte, gewichtsverlies en bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het zou een belangrijke plaats moeten innemen in elk behandelplan van diabetes.

 

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere:
Duke, James A., PhD. The Green Pharmacy. New York, NY: Rodale, 1997. Print.

Murray, Michael, ND, and Pizzorno, Joseph, ND. Encyclopedia of Natural Medicine. 2nd ed. New York, NY: Three Rivers Press, 1998. Print.

Stengler, Mark, ND. The Natural Physician’s Healing Therapies: Proven Remedies Medical Doctors Don’t Know. New York, NY: Prentice Hall Press, 2010. Print.

http://science.naturalnews.com

 

Over de auteur:
Reuben Chow is zeer geïnteresseerd in natuurlijke gezondheid en persoonlijke groei. Zijn belangrijkste websites, Insights on Health en All 4 Natural Health, hebben als hoofdthema hoe je op een natuurlijke manier gezond kunt blijven. Zijn andere websites gaan over onderwerpen als kanker, holistische behandeling van depressies en omega-3-vetzuren (deze sites zijn via deze links te bereiken: cancer,depression, holistic depression help). Reuben Chow is tevens de eigenaar van websites op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en inspiratie als Inspiration 4 Living, allinspiration.com, Life Changing Quotes, en 101 Inspirational Ideas. Via zijn netwerk van sites op The Journey of Life, hoopt hij mensen te helpen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

Bron: Earth Matters

 

Translate »