Recept: glutenvrije oliebollen
(aHealthylife | Juglen Zwaan) Elk jaar met oud en nieuw doen veel Nederlanders zich weer tegoed aan de nodige oliebollen. Meestal zitten deze bollen vol gluten en worden ze gebakken in ziekmakend vet dat geoxideerd is. Het kan allemaal een stuk gezonder, daarom dit recept.
Als je kiest voor oliebollen met zeezout, dan krijg je de nodige mineralen al binnen. Als je er dan ook nog rozijnen aan toevoegt, dan krijg je een heleboel actieve plantenstoffen binnen met veel antioxidantkracht. De kaneel heeft niet alleen veel antioxidantkracht, het stabiliseert volgens veel onderzoeken ook nog een de bloedsuikerspiegel. In palmsuiker zitten de nodige vitamines, mineralen en antioxidanten. Natuurlijk neem je palmsuiker niet voor je gezondheid, maar het is wel stukken beter voor je lichaam dan witte kristalsuiker. Bak alsjeblieft niet in plantaardig vet, maar doe dit in geurloze kokosolie. Normaal adviseer ik altijd de kokosolie met geur, maar die heeft een kokosgeur en dat is niet wenselijk voor de oliebollen. Ook is het een stuk prijziger, waardoor het een duur grapje kan worden. Met geurloze kokosolie bewandel je de middenweg, het is al zoveel beter dat je de vloeibare margarine laat staan!
Ingrediënten voor 8 – 10 stuks:
- Geurloze kokosolie
- 2 eieren
- 250 ml amandelmelk
- 125 gram boekweitmeel
- 125 gram rijstmeel
- 8 gram droge gist
- 2 tl appelcider azijn
- 1 tl palmsuiker
- 1 tl Ceylon kaneel
- 1 tl Keltisch zout
Optioneel:
- 1 appel
- 75 gram rozijnen
- ipv de gist: 1 tl bicarbonaat
- ipv palmsuiker: honing
- ipv appelcider azijn: citroensap
Zo maak je het:
- Roer de droge bestanddelen door elkaar
- Roer alle vochtige bestanddelen door elkaar
- Voeg bij het droge mengsel steeds wat meer van de vochtige
- Kneed alles totdat het een soepel beslag is (beetje vloeibaar)
- Laat het deeg ruim een uur rijzen bij de verwarming
Dan:
- Verwarm het vet tot 175 graden
- Bak de oliebollen 5 minuten
Tips:
- Je kunt ze ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor tot 175 graden. Bak dan de ‘oliebollen’ 15 – 20 minuten, afhankelijk van de grootte. Als je dit wil doen is het handig meer een deeg dan een beslag ervan te maken.
- Het beste is om de oliebollen klein te houden, daardoor hoeven ze niet zo lang gebakken te worden. Dit heeft als voordeel dat er dan minder acrylamide ontstaat. Het beste bak je ze lichtbruin.
- Je kunt de palmsuiker in de koffiemaler of vijzel fijnmaken, zodat er een gezonder alternatief voor poedersuiker ontstaat.
- Je kunt in plaats van boekweit en rijstmeel ook andere meelsoorten gebruiken. Wat dacht je van havermeel? Dit zit vol beta-glucanen, die je afweer systeem kunnen verbeteren. Ook kastanjemeel of amandelmeel kan een alternatief zijn. Van kokosmeel heb je weinig nodig.
- Koop een ijsbollen tang, hiermee kun je de oliebollen gemakkelijk in het vet doen. Balletjes kneden kan natuurlijk ook, maar vergt wat meer handigheid.
Bron: aHealthylife
Je kunt ook interesse hebben in:
De 14 beste glutenvrije meelsoorten