Schotse dokters schrijven natuur voor als medicijn

(Earth Matters) Eerder berichtten wij u al over een onderzoek naar het welbevinden van 25.518 Londenaren en de relatie met groen (Nieuws, Groen is goed voor u). In Schotland gaan huisartsen sinds begin oktober nog een stapje verder.

Schotse artsen schrijven letterlijk contact met de natuur voor aan patiënten met diabetes, psychische aandoeningen, een hoge bloeddruk, stressklachten, hart-en vaatziekten etc.

Natuur als bewezen heilzaam medicijn

Er zijn talrijke bewijzen* voor de positieve effecten van de natuur op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als u anderhalf uur buiten in een bosrijke omgeving doorbrengt, vermindert bijvoorbeeld de activiteit in het deel van uw hersenen dat wordt geassocieerd met depressie. Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt uw bloeddruk. Het vermindert ook angstgevoelens, ADHD-symptomen en agressie. Natuur verhoogt verder uw geluk en verbetert de pijncontrole en het immuunsysteem.

Inspiratiefolder met suggesties

Het Schotse programma wordt vergezeld door een folder met allerlei suggesties wat te doen. Sommige tips zijn zeer vermakelijk. In februari kunt u bijvoorbeeld een windzak maken om ‘de snelheid van de wind te ervaren’. In maart maakt u strandkunst van natuurlijke materialen of leent u een hond voor een wandeling. In mei begraaft u uw gezicht in het gras en in augustus probeert u een worm te verleiden om boven de grond te komen. In december voedt u simpelweg de vogels in uw tuin. En dat alles op doktersadvies.

Het voorschrijven van natuur als medicijn past goed in de hedendaagse trend dat gezondheid veel met leefstijl te maken heeft. Uiteraard hoeft u niet te wachten op het advies van uw dokter en kunt u vanaf vandaag, zonder risico voor bijwerkingen, de natuur tot u nemen.

Bron: Medisch Dossier

*Int J Environ Res Public Health. 2014 Mar; 11(3): 3453–3472
Sports Med. 2016 Jul;46(7):989-95
Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jul 14;112(28):8567-72
Environ Health Perspect. 2017 Jul; 125(7): 075001

Bron: Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

15 gezondheidsvoordelen van wandelen (volgens de wetenschap)

Eco-therapie: hoe ‘Forest bathing’ je gezondheid verbetert

 

Translate »