De wonderbaarlijke werking van waterkers

(Earth Matters) Het eten van een salade bij het diner -of als diner- is voor velen een dagelijks gebruik. Misschien eet je al rauwe groenten bij je maaltijd en vind je het lekker dat deze groenten en de toppings die je erbij eet zo gezond en knapperig zijn, maar heb je al eens aan waterkers gedacht voor in je salade?

Waterkers is verwant aan mosterdplantjes, koolsoorten en rucola, die je smaakpapillen op verschillende manieren prikkelen. Maar als het een wedstrijd zou zijn, verslaat waterkers alle drie de neefjes vanwege de combinatie van een lekkere peperachtige smaak, fijne blaadjes en knapperige steeltjes die samen voor een lekkere textuur zorgen en zeer veel voedingsstoffen leveren.

Een andere bonus van dit verrassende salade-ingrediënt is dat het goed past bij andere groenten als donkere spinazie of een stevige krop romainesla. Het is echter schaars op de groenteafdelingen, vooral in het middenwesten van de VS. Dat wordt ongetwijfeld veroorzaakt doordat waterkers het beste groeit in schoon, langzaam stromend water, ook al groeit het ook wel in vochtige modder, het zal dan pittiger smaken. Omdat waterkers in contact geweest kan zijn met water dan niet zo schoon is, is het belangrijk dat je het weekt in een oplossing van schoon water en twee dopjes waterstofperoxide om de verontreiniging te verwijderen.

Waterkers door de geschiedenis als voedsel en als geneeskrachtig middel

Al rond 400 v. Chr. kende Hippocrates de sterke geneeskrachtige werking van waterkers. Hij richtte het eerste ziekenhuis op het eiland Kos op vlakbij een stroom waar volop verse waterkers groeide, die hij zo kon plukken voor zijn patiënten. Nasturtium Officianale of witte waterkers komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Europa, meer specifiek uit Rusland, en heeft zich daarna verspreid over Noord-Afrika en de nieuwe wereld. Het is door Europese migranten naar de VS gebracht en zij kenden de plant waarschijnlijk goed genoeg om hem te kunnen gebruiken als bron van vitamine C, in plaats van citroen of limoen, om scheurbuik te voorkomen.

Er is bewijs dat de oude Grieken en Romeinen waterkers gebruikten om het functioneren van de hersenen te verbeteren. In de middeleeuwen maakte Europeanen er een zalf van om wonden te verzorgen die door zwaarden waren toegebracht. In de VS is men pas de afgelopen jaren begonnen met het eten van waterkers, waar mensen in andere delen van de wereld, zoals Australië, al eeuwenlang van de genezende kracht van het plantje profiteren. De website van Herb Cottage in het Australische Mudgeeraba zegt:

‘… In de Aziatische keuken wordt waterkerssoep gezien als goed voor de mondgezondheid. Het beschermt tegen tandvleesontstekingen, zweren, gezwollen tandvlees en is goed voor de algemene gezondheid. Waterkers is ook goed wanneer iemand herstellende is van ziekte, waaronder ook verkoudheid en griep, omdat het rijk is aan vitaminen en mineralen. Waterkers is werkzaam tegen virussen en bacteriën en is koortswerend. Het is een krachtig vochtafdrijvend middel, helpt tegen artritis, huidinfecties en eczeem en vergemakkelijkt het ophoesten van slijm in geval van luchtweginfecties.’

Waar is waterkers nog meer goed voor?

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat waterkers meer dan 15 verschillende belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Het bevat zelfs meer ijzer dan spinazie, meer calcium dan melk en meer vitamine C dan sinaasappels. Een lijst van de geneeskrachtige eigenschappen van planten, waaronder waterkers, en de kwalen waartegen zij werkzaam zijn, laat een overzicht zien van de ziekten waartegen deze fijne, groene, natuurlijke vitamine werkzaam is:

 • Ziekten van de luchtwegen zoals bronchitis
 • Snij- en steekwonden
 • Steenpuisten en abcessen
 • Vitaminetekorten
 • Hoest
 • Verkoudheden
 • Galstenen
 • Stofwisselingszieken
 • Leverziekten
 • Vochtretentie
 • Anorexia
 • Aften
 • Diabetes
 • Overgewicht

Een grote studie verricht door een universiteit in New Jersey heeft veel groente- en fruitsoorten onderzocht op voedingswaarde, zodat zij geclassificeerd konden worden, maar er is ook gekeken naar de mate waarin zij in staat waren chronische ziektes, zoals kanker, te verbeteren. Deze groente- en fruitsoorten werden ‘extra strong’ genoemd, gebaseerd op hoeveel bevatten van de 17 belangrijkste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen waren onder andere: kalium, vezels, eiwit, calcium, ijzer, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur, zink en de vitaminen A, B6, B12, C, D, E en K.

Wat vitamine K betreft levert waterkers maar liefst een verbazingwekkende 106% van de vitamine K die je per dag nodig hebt. Dat betekent dat als je een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten het eten van dit plantje een grote bijdrage kan leveren aan preventie. Zelfs als je al aan deze ziekte lijdt, kan het eten van een gezonde hoeveelheid waterkers een deel van de schade tenietdoen.

Kan waterkers helpen tegen kanker?

Het is trouwens altijd beter om deze vitamines te halen uit de voedingsmiddelen waar ze in voorkomen dan het supplementen te sikken, die niet eens lijken op de echte, levende bronnen van deze voedingsstoffen. Groenten zoals kool, broccoli en spruitjes zijn eveneens kruisdragende planten, waarvan in de wetenschappelijke wereld bekend staat dat zij kanker kunnen bestrijden; wetenschappers vermoeden dat waterkers ook deze eigenschappen kan bezitten.

Deze gunstige eigenschappen van waterkers zijn gelinkt aan het feit dat een hogere concentratie carotenoïden het lichaam beschermt tegen DNA-schade en ook de concentratie antioxidanten in je bloed doet stijgen.

Onderzoek laat zien dat waterkers hart- en vaatzieken en kanker geneest of verbetert

De al eerder genoemde peperachtige smaak komt door de aanwezigheid van gluconasturtine, oftwel mosterolieglycoside, zo vermeldt de grote kruiden- en specerijenbijbel die heel toepasselijk ‘Culinary Herbs and Spices of the World’ heet. De pittige smaak van waterkers ontstaat wanneer de blaadjes verpulverd worden of wanneer je erop kauwt. glycoside mengt zich dan met enzym myrosinase en er komen twee hydrolyseproducten vrij, hydrocinnamontril en fenylisothiocyanaat.

Er is nog meer bewijs dat waterkers, evenals broccoli, krachtige ingrediënten bevatten die kanker kunnen bestrijden. Weer een ander onderzoek toont aan dat elementen van isothiocyanaat het schadelijke effect tenietdoen van een enzym genaamd matrixmetalloproteinase-9, dat het natuurlijk vermogen teniet kan doen van het lichaam om het vermenigvuldigen van kankercellen te bestrijden. Hetzelfde onderzoek liet zien dat deze groenten in staat zijn een bijzonder dodelijke vorm van borstkanker te bestrijden.

Een ander artikel zegt dat mensen die deze groenten eten kunnen profiteren van het natuurlijk effect ervan op het voorkomen van borst-, long-, darm- en prostaatkanker en bepaalde vormen van kanker aan het hoofd en de nek. Verder is onderzocht wat de effecten waren van waterkersextract op de verschillende stadia van kanker, namelijk het ontstaan van de tumor, groei en uitzaaiing. De onderzoeker zeiden dat het extract ‘significante bescherming biedt tegen de drie stadia van het verloop van kanker die onderzocht zijn.’ Waterkers staat ook bekend om het vermogen te detoxificeren:

‘Een fase twee klinische trial die werd gepresenteerd aan de American Association for Cancer Research door onderzoekers van het universiteit van Pittsburgh Cancer Institute toonde aan dat meerdere doses waterkersextract per dag de voortschrijding van kanker significant vertraagt. Het onderzoek toonde met name aan dat het extract kankerverwekkende stoffen uit het milieu en in sigaretten ontgift en dat het effect daarvan sterker is bij mensen die bepaalde genen missen die betrokken zijn bij kanker.

Meerdere onderzoeken bewijzen de geneeskrachtige werking van waterkers

Volgens een artikel uit Medical News Today kun je waterkers op nog een paar bijzondere manieren gebruiken:

‘In een onderzoek uitgevoerd aan Georgetown University kregen ratten een dodelijke dosis straling. Sommige werden daarna niet behandeld, anderen kregen twee weken lang elke dag een injectie met DIM. Alle onbehandelde ratten gingen dood, maar meer dan de helft van de ratten die het waterkersextract DIM kregen waren na dertig dagen nog in leven. Dezelfde onderzoekers deden dit experiment ook met muizen en behaalden gelijkaardige resultaten. Ze konden aantonen dat de behandelde muizen een groter aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes hadden, die vaak verlaagd zijn in het geval van chemotherapie.

Waterkers bevat de antioxidant alfaliponzuur, waarvan is aangetoond dat het bij diabetespatiënten de bloedglucosespiegel verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en de gevolgen kan voorkomen van oxidatieve stress. Onderzoek naar alfaliponzuur laat ook een vermindering zien van schade aan het perifere of autonome zenuwstelsel bij diabetici. Het moet wel opgemerkt worden dat in de meeste onderzoeken het alfaliponzuur per infuus werd toegediend, het is niet zeker dat het slikken van supplementen dezelfde voordelen heeft.’

Aanvullend onderzoek laat zien dat het eten van waterkers ook werkt tegen schildklierproblemen en botontkalking, en grote voordelen kan hebben voor zwangere vrouwen, mensen die cognitieve achteruitgang willen voorkomen, hun gezichtsvermogen willen beschermen en een beroerte willen voorkomen.

Bron: Earth Matters


Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Kruid in het zonnetje: de roos
Fenegriek – Een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »