InspiratieSuccesvol Zijn

7 (speelse) tips om je missie uit te voeren

(Sigrid van Iersel) Een missie, geef je daar echt gehoor aan of laat je het wegebben? Doe het als de vis Dory en maak het speels.

Ken je Dory, de koningsblauwe vis uit de animatiefilms Finding Nemo en Finding Dory? Dan weet je vast dat Dory (een Picasso doktersvis) aan geheugenverlies leidt, wat haar leven nogal ‘avontuurlijk’ maakt.

Tips om speels je missie uit te kunnen voeren

Maar ze is ook op een missie, en moet het nodige overwinnen om daarin te slagen. Als jij ook een missie hebt – een (sociale) onderneming opzetten, mensen helpen met jouw talent of iets anders dat je wilt bereiken – herken je wellicht hoe lastig het kan zijn om echt de benodigde stappen te zetten.

Niet omdat jouw kortetermijngeheugen hapert, maar omdat je bijvoorbeeld denkt dat je werk eigenlijk niet goed genoeg is.

Daarbij heeft Dory een interessante voorbeeldrol (zelf zou ze dat natuurlijk onmiddellijk vergeten). Daarom een serie tips, om net als Dory er helemaal voor te gaan.

1. Doe het omdat je missie belangrijk is

Een missie uitvoeren is vaak iets creëren wat nog niet bestaat. Vaak moet je een drempel over om die missie ook daadwerkelijk tot leven te wekken. Die drempel zit allereerst in onszelf.

We horen vaak stemmetjes die ons ontmoedigen. Ik kan het niet, ik mag het niet, het komt mij nu niet uit, ik schiet te kort, ik ben niet goed genoeg.

Wat mij enorm hielp om hiermee om te gaan was dit inzicht: dit soort angstige gedachten krijg je JUIST als je iets wil doen dat belangrijk voor je is. Je stemmetjes proberen je voor mogelijk gevaar te behoeden: het zijn beschermers die vaak ooit functioneel waren, maar nu niet meer.

Als je ze onderzoekt, blijkt dat het vaak niet meer om reële gevaren gaat.

En dat betekent dat de stemmetjes je nu op je plaats houden. Maar je kunt meer aan dan je denkt, net zoals Dory. En je leert er altijd iets van. Doe het daarom om je missie tot leven te wekken. En ook gewoon voor jezelf: jij hebt er lol in. Dat is al belangrijk genoeg!

2. Mobiliseer je moed

En dan is er nog iets anders dat je vaak ervan weerhoudt om in actie te komen: de kritische buitenwereld. Als jij je plan uitvoert, gaat er iets voortaan op een ander manier. Een idee dat werkelijkheid wordt, zorgt voor veranderingen. En dat levert opgestokenvinger-discussies op: twijfels, weerstand, verzet. Als bedenker van dat plan voel je dat vaak zelf al aan, dus voel je ook innerlijke weerstand om in beweging te komen.

Dus heb je moed nodig om de daad bij het woord te voegen. Focus vooral op je verlangen (of je missie): geef hier meer aandacht aan dan aan je angst. Als je echt voelt waarom het belangrijk is, is het ook gemakkelijker om te beginnen.

Als je je waarom kent, is het gemakkelijker om je idee warm te omarmen. Het is niet langer een vrijblijvende gedachte. Je bent er eigenaar van geworden.

3. Creëer meer uitvoertijd

Heel wat mensen dromen ervan om een eigen onderneming op te zetten, een droomplan uit te voeren, een boek te schrijven. Of een belangrijke zoektocht te ondernemen, zoals Dory.

De voornemens zijn prachtig, maar in de praktijk zijn er altijd obstakels (of smoesjes). Het regent, je hoofd staat er niet naar, je kinderen hebben aandacht nodig. Het punt is dat de omstandigheden nooit perfect zijn.

De vraag is daarom: hoe graag wil jij dit plan echt uitvoeren? Als je iets echt heel graag wilt, vind je wel een eigen manier waardoor het in je agenda (en in je leven) past. Er is altijd een manier om extra tijd vrij te maken om je aan iets te wijden dat echt belangrijk is.

Zeg ook nee tegen de franje die je niet echt nodig hebt. Werk niet langer met mensen die je leegzuigen. Stop geen energie in dingen die toch niet voor je werken, maar maak het leuk. Kortom: zorg goed voor jezelf.

Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, maar je wordt oud omdat je stopt met spelen

4. Zoek bemoediging

Om weer helder te zien hoef je alleen maar van perspectief te veranderen, zei Antoine de Saint Exupéry. Klinkt misschien simpel, maar het helpt enorm om bijvoorbeeld even afstand te nemen en met andere ogen naar je vraagstuk of voornemen te kijken. Anders denken dus!

Daarnaast heb je soms gewoon iemand nodig die je onder je arm neemt. Een maatje dat je bemoedigt, een cursus die je ertoe dwingt om er echt aandacht aan te besteden of misschien wel een coach. Dan komt het er tenminste van! Is dit voor jou van toepassing?

Zoek een persoon die meeleeft of iemand met wie je iets afspreekt om samen te doen. Of iemand die jouw ‘stok achter de deur’ wil zijn. Een persoon die elke week aan je vraagt wat je gedaan hebt om jouw droomplan dichterbij te brengen.

Dat levert focus op, maar ook flow. En de kans dat jij stappen zet, neemt zo enorm toe.

5. Vertel het verhaal

Als je een plan hebt en je weet het niet goed te verwoorden, dan gaat het vaak ook niet vliegen. Met een krachtig verhaal gebeurt dat wel. Het verhaal geeft jou een heldere focus. Het geeft ook kleur, geur en smaak aan jouw plan waardoor anderen het ineens levendig voor zich zien. Dat helpt om bij anderen het enthousiasme op te wekken.

6. Zie het als een kladversie

We komen vaak niet tot de volgende stap van de uitvoering omdat we perfectionistisch zijn. En daar is dat bange stemmetje weer: stel je voor dat het niet goed genoeg is. Als je de volgende stap (een lancering, een website, een presentatie) als een kladversie beschouwt, wordt het een stuk gemakkelijker om die stap wel te zetten. Doe het gewoon, zodat je ervan leert. Dory stort zich er onbekommerd in. Behoorlijk roekeloos, maar er zit ook wat in: het kan alleen maar beter worden als je het daadwerkelijk doet. En dan is het natuurlijk een kwestie van doorzwemmen:

“When life gets you down, you know what you gotta do? Just keep swimming.”

– Dory 

7. Maak het speels

Speelsheid helpt, omdat je je vaak afgeschrikt voelt door het gevoel dat je taak belangrijk en lastig is. Als je het wat milder bekijkt en wat minder serieus neemt, ga je gemakkelijker aan de slag.

Als je werkelijk zo toegewijd bent, mag je echt wel wat minder goed je best doen en je taak wat luchtiger nemen. Je hoeft geen tien met een plaatje te halen. En doe het als Dory: altijd in voor een geintje. Go with the flow.

“The best things happen by chance.”

 – Dory

Als je het speels maakt, voelt het lichter. En je weet één ding zeker: dat plan voer je echt uit!

Bron: Sigrid van Iersel


Je kunt ook interesse hebben in: 

Excelleren | Net als Nemo in de flow

Lenig denken met alledaagse dingen: 3 tips voor briljante invallen