Deze jongeren doen iets moois voor eenzame ouderen

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem tijdens deze corona crisis. Op maandag 14 december kwamen daarom 160 jongeren uit Rotterdam in actie voor eenzame ouderen.

160 jongeren uit Rotterdam komen in actie voor eenzame ouderen.

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem tijdens deze corona crisis. Op maandag 14 december kwamen daarom 160 jongeren uit Rotterdam in actie voor eenzame ouderen. Om een voorbeeld te stellen aan iedereen, jong en oud, hebben zij zelf ‘lichtpuntjes’ gemaakt en afgeleverd bij verzorgingstehuizen. Het leverde een dag vol prachtige momenten op. Vier Rotterdamse scholen deden mee aan de actie: VSO De Hoge Brug, VSO Herenwaard, Mytylschool Praktijk en OLS de Recon.

Op die scholen gingen leerlingen samen met Young Impact-trainers aan de slag met het maken van lantaarns en kerstballen. Iedere school bracht de ‘lichtpuntjes’ vervolgens naar een verzorgingstehuis in de buurt. Daar werden ze met gepaste afstand symbolisch overhandigd en opgehangen in een grote kerstboom.

“Door ze inzicht te geven in waar ben ik goed in, wat kan ik goed, kunnen ze ook zien dat ze impact kunnen maken op het leven van een ander”, zegt Gitte Nagel, programmaleider Stichting BOOR.

Wij geloven dat iedere jongere de wereld nu al positief kan veranderen

Young Impact gelooft dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen. Allemaal.
Dat zij de energie en het talent hebben om impact te maken. Impact op anderen, op de wereld, op henzelf.

Wij verbinden ze. Laten ze elkaar inspireren.
Het ene verhaal is de inspiratie voor een volgend verhaal.
Samen zetten we iets in beweging, samen maken we positieve impact.
Stap voor stap. Verhaal voor verhaal.

Grote impact start met een kleine beweging. Het enige wat ze nodig hebben is een vonk, dat kleine beetje energie dat ambitie en talent in beweging zet.

Young Impact heeft een duidelijke ambitie: 1 miljoen jongeren in actie in 2025. De reden voor deze grote ambitie is om een beweging te zijn die ervoor gaat zorgen dat iedereen meedoet om de wereld een beetje mooier te maken. Want als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en op een positieve manier naar elkaar en de wereld kijkt, dan krijgen we nog meer verbinding, respect en zorg voor elkaar.

160 jongeren uit Rotterdam komen in actie voor eenzame ouderen. Rotterdamse jongeren met een beperking brengen lichtpuntjes naar eenzame ouderen in de wijk. Zo laten ze zien dat je altijd oog kunt hebben voor een ander en iets voor elkaar kunt betekenen. Klein gebaar, grote impact. Dit is een initiatief van Young Impact. Young Impact gelooft dat iedere jongere het verschil kan maken met diens talent. Ook jongeren met een beperking. Deze groep heeft zelf vaak hulp nodig en is vaak geen actief onderdeel van onze samenleving. Hier laten zij zien dat dit anders kan.

Tijdens het programma gaan de jongeren met onze jonge trainers aan de slag met hun talenten

In samenwerking met NJR ( Nationale Jeugdraad ) heeft Young Impact een effectief programma ontwikkeld voor verschillende doelgroepen: scholen, jongeren met een beperking, groepen in de jeugdhulp, maar ook voor bedrijven zoals Albert Heijn, die met hun medewerkers impact hebben gemaakt. In 2016 gingen we vliegend van start op 110 scholen in Nederland.

Er deden al meer dan 50.000 jongeren mee. In het schooljaar van 2019-2020 doen er weer 177 scholen met ruim 17.000 jongeren mee en bijna 1000 jongeren uit de jeugdhulp en gaan we aan de slag met de verdiepende Maatschappelijke Diensttijd.

Tijdens het programma gaan de jongeren met onze jonge trainers aan de slag met hun talenten, wat er speelt in hun omgeving en hoe ze hiervoor een challenge kunnen opzetten.

Maatschappelijke Diensttijd: Ontdek waar je goed in bent

Tijdens MDT (Maatschappelijke Diensttijd) leer je veel over jezelf, over wat je kunt en leuk vindt. Je krijgt een eigen begeleider, volgt trainingen die je zelf interessant vindt en krijgt vaak ook een certificaat. Handig voor je cv, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.

MDT doe je in je vrije tijd of in een tussenjaar. Soms kan het ook onder schooltijd. Van een paar uur per week tot een paar dagen, dat is jouw keuze. Maak bijvoorbeeld met andere jongeren je eigen televisieprogramma, zet je in voor de natuur of help ouderen bij jou in de buurt. Bijna alles kan. Kies zelf welke MDT bij je past.

Vandaag maak je een verschil Als iemand je vraagt wat je later wilt worden,Antwoord dan met je naam.Hoezo later? Je bent nú toch al iemand.Iemand met een talent, een mening en een doel.Wat als je daar de wereld mee kan veranderen? Vandaag maak je een verschil.Misschien klein, misschien groot.Tussen warm of koud, jong en oud. De wereld heeft meer impactmakers nodig.Meer kracht, meer liefde en zin.Dus wat vind jij belangrijk? Groen, gelijkheid of geluk voor iedereen?Wat je ook wilt veranderen,het begint bij jou.En één ding is zeker. Jouw energie en talent van vandaag,Maakt impact op morgen, overmorgen en de dagen daarna. Doe het voor een ander. Voor de wereld. Én voor jezelf.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Daklozen Groot-Brittannië krijgen gratis telefoons

Eenzaamheid oplossen – 7 dingen die je kunt doen tegen eenzaamheid

Translate »