Deze winkel voor studenten accepteert geen geld, alleen goede daden

(Global Heart | Esther Haasnoot) Als de meesten van ons een uitstapje maken naar de winkel, betalen we met pinpas, contant geld, creditcards, of coupons. Maar voor een unieke supermarkt die is opgezet op een middelbare school in Noord-Texas, zijn de kosten van voedsel goede daden. En het wisselgeld? Menselijke vriendelijkheid en waardevolle levenslessen.

Honger en voedsel onzekerheid in Amerika

Miljoenen kinderen en gezinnen die in Amerika wonen, hebben dagelijks te maken met honger en voedsel onzekerheid. Vele mensen uit lage sociaal economische sectoren kwamen zonder werk te zitten en zijn hard getroffen door de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie. Een hartverscheurend groot aantal mensen bleven achter zonder voldoende middelen om zichzelf en hun gezinnen te voorzien van voldoende voedsel. Toen scholen werden gesloten en studenten gedwongen werden over te stappen op e-learning of online leren, verloren de gezinnen de kostbare gratis lunch programma’s voor hun kinderen. 

Betalen met goede daden

Een middelbare school heeft een unieke campus kruidenierswinkel geopend en de studenten betalen in goede daden. Tijdens een bijzonder moeilijk jaar voor mensen die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, werkte Linda Tutt High School in Sanger, Texas, samen met behulp van lokale partners zoals Texas Health, Albertsons en First Refuge Ministries om ervoor te zorgen dat studenten en hun families de benodigdheden hebben die ze zich anders niet zouden kunnen veroorloven.

“Het duurde niet lang voordat ik alle mogelijkheden zag die de winkel kon bieden, vooral omdat het wordt gerund door studenten. Het andere aspect is het teruggeven aan de gemeenschap in deze uitdagende tijden, al is het maar een beetje.” – Directeur Anthony Love 

Studenten kunnen winkelen met behulp van een puntensysteem

De winkel is bedoeld om te helpen extra voedsel op tafel te leggen voor studenten en hun familie. Maar de winkel accepteert geen geld, alleen goede daden.

Naast het aanpakken van de voedsel onzekerheid leert het initiatief de studenten onschatbare vaardigheden. De winkel, die drie dagen per week open is, werkt met een puntensysteem dat elke student en elk personeelslid in het district een vast aantal punten geeft op basis van de grootte van hun huishouden. Studenten met meer gezinsleden thuis krijgen meer beginpunten om te winkelen. Een vriendelijke daad doen, een mentor zijn of werkzaamheden rond de campus. Dit zijn allemaal manieren waarop studenten meer punten kunnen verdienen.

Hunter Weertman, de student manager van de kruidenierswinkel, zegt dat hij al belangrijke levensvaardigheden heeft geleerd, zoals budgetteren en goede besteding keuzes maken, op basis van wat je hebt. Naast het runnen van de winkel is Weertman ook verantwoordelijk voor de personeelsplanning, het bijhouden van de voorraadlijsten, het bestellen van benodigdheden, de marketing van verkoopartikelen en het helpen van klanten.

Creëer een rimpel effect

Anthony Love hoopt dat dit programma een rimpel effect creëert en wordt verspreid in het hele land.   

“Een programma als dit, geïntegreerd met de school, bouwt het trots en waardigheid op voor studenten die thuis voedsel onzekerheid hebben. De studenten weten dat ze de boodschappen en het voedsel dat ze naar huis brengen hebben verdient voor hun families.”

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zaadjes van hoop: Farming Hope’s oplossing voor dakloosheid in San Francisco

Gratis ontbijt haalt 500 meisjes weer naar school in Jemen

Translate »