Caroline McHugh: de kunst om jezelf te zijn

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe vaak hebben we het advies gehoord, wees gewoon jezelf? Geen originele opmerking … “wees jezelf”! En toch zo uitdagend in een wereld die erop gericht is te labelen en in hokjes te plaatsen! Caroline McHugh vertelt ons waarom het zo belangrijk is jezelf te zijn. 

De kunst om jezelf te zijn

De kans is groot dat je vandaag in ten minste één spiegel hebt gekeken. Je hebt je geschoren, of je hebt je haar gekamd, of misschien heb je na de lunch je tanden op spinazie gecontroleerd. Maar wie zie je dan? Het uiterlijke beeld dat vanuit de spiegel naar jou terug kijkt of je “ware” innerlijke zelf? 

Het verschil is dat wanneer je gewoon in de spiegel kijkt, je op zoek bent naar geruststelling. Je zoekt zekerheid dat je mooi bent, of dat je jong bent, of dat je netjes bent, of dat je achterwerk er niet groot uitziet. Maar wanneer je waarachtig in de spiegel kijkt, kijk je niet naar je uiterlijke zelf, maar naar  ware, authentieke zelf. Dan zoek je naar openbaring, niet naar geruststelling.

Er zijn talloze redenen waarom mensen hun authentieke leven niet leiden. Want jezelf zijn, echt weten wie je bent en waarom je hier bent, is geen gemakkelijke taak, vooral wanneer de samenleving je tot iemand maakt die je niet bent. Of wanneer familie, collega’s of vrienden hun ideeën en ambities aan je opdringen om te worden wat ze willen dat je bent, in plaats van wie je werkelijk bent.

Als je erachter komt hoe je jezelf kunt zijn, is het een ongelooflijk bevrijdende, helende manier om door het leven te gaan. Je ontwikkelt geen identiteit die is gebaseerd op het zijn van een lappendeken persoonlijkheid. Je bent dan geen samenstelling van al je ervaringen en invloeden. Je bent niet zomaar iemands baas, of iemands moeder, of wie dan ook. Jij bent jezelf.

Wanneer ben JIJ je meest authentiek? Absoluut stof tot nadenken. 

Bron: TED X


Je kunt ook interesse hebben in:

De kooien die je voor jezelf bouwt – en hoe je eruit ontsnapt

Your body language shapes who you are

Translate »