Kleurentherapie is het feel-good badritueel dat we nu allemaal nodig hebben

(Global Heart | Esther Haasnoot) Goethe hield zich uitgebreid  bezig met de werking van kleuren en kleurentherapie. Kortom met de vraag welke invloed kleuren op onze gemoedstoestand kunnen hebben. De zinnelijke kwaliteit van kleuren uit de natuur speelt ook nu nog een belangrijke rol in onze psyche. Maar hoe kunnen we profiteren van de heilzame werking van kleuren?

Kleurentherapie: werking van kleuren

“Laten we eerlijk zijn: is er een mooiere tijd van het jaar dan wanneer alles begint te bloeien en de bomen frisgroen worden? Wanneer de plantenwereld zijn grijze sluier afwerpt en verandert in een explosie van kleur? De kleuren van verse bloemen en planten zijn balsem voor de ziel, en met een beetje basiskennis van kleureffecten kun je zelfs je voordeel doen met dit effect.”

Hoe kleuren onze stemmingen beïnvloeden

Kleur is zoveel meer dan wat we zien. Wanneer lichtdeeltjes van de zon reizen, vertalen we die golven en frequenties, en onze hersenen interpreteren die trillingen in de kleuren die we zien. Kleurentherapie kijkt naar hoe deze golven en frequenties ons beïnvloeden. 

Er zijn veel manieren om meer kleur in je leven te brengen. Wist je al dat je ook je eigen kleurentherapie ervaring kunt samenstellen?

Om ten volle te profiteren van de voordelen van kleurentherapie kun je thuis een  spa-achtige sfeer te creëren.  Kneip bijvoorbeeld is een merk dat volledig geworteld is in bad- en kleurervaring.  Ze maken sinds 1891 badoliën, natuurlijk badzout, en andere zelfzorg essentials. Elk van deze producten leent zich uitstekend voor het beoefenen van kleurentherapie. Dat komt deels omdat geur en kleur nauw verwant zijn. Kleuren zullen je doen denken aan bepaalde geuren. Sommige aroma’s zullen een bepaalde kleurencombinatie naar boven brengen, die effect hebben op het zenuwstelsel en het lichaam.

badzout

Elke kleur heeft een positief aspect dat we allemaal op verschillende manieren kunnen kanaliseren. Kennis hebben over wat kleurfrequenties betekenen en hoe ze ons beïnvloeden is de sleutel.

Ik geef je een overzicht van hoe hun kleuren je kunnen beïnvloeden en waar ze voor staan.

Welke kleuren hebben nu eigenlijk welk effect en welke betekenis?

Roze

Roze staat voor evenwicht en bescherming: Amandelbloesems en rozen zijn bijzonder delicaat en veelzijdig in cosmetische producten. De kleur heeft een kalmerend aura en staat voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Roze is intuïtief en inzichtelijk, en toont tederheid, vriendelijkheid, zorg met empathie en sensitiviteit.

In de kleurenpsychologie is roze een teken van hoop. De kleur roze vertegenwoordigt de zoetheid en onschuld van het kind in ons allemaal. Het is de kleur van ongecompliceerde emoties, onervarenheid en naïviteit. Roze kalmeert en stelt onze emotionele energieën gerust, het verlicht gevoelens van woede, agressie, wrok, verlatenheid en verwaarlozing. Het is een positieve kleur die warme en troostende gevoelens opwekt. Een gevoel dat alles goed zal komen. Roze is de kleur van het lieve jonge meisje, voordat de ervaringen van het leven de overhand nemen.

Met de bittere kou wordt die zachte en soepele zomerhuid een verre herinnering. En soms is zelfs het smeren van lotions en crèmes niet voldoende om de gezondheid en het vochtgehalte van de huid te herstellen. Deze Amandel bloesem badolie zit boordevol plantaardige oliën die de lipiden in de huid aanvullen en de huid babyzacht en gehydrateerd maken. Plus, de bloemige, nootachtige geur zal je laten dromen van de lente terwijl je je laat onderdompelen.

Wit

Wit – is geen kleur – maar bevat alle kleuren in zich en wordt geassocieerd met zuiverheid. Witte bloemen bijvoorbeeld, versieren zonder opdringerig te zijn. Geurende jasmijn of witte weidekruiden zijn, dankzij hun pure werking, het geheim van de fijnste cosmetica- en parfumformules. Wit symboliseert reinheid, harmonie, maagdelijkheid, eenvoud, waarheid, frisheid en neutraliteit. Het verhoogt de geestelijke helderheid, het zuivert onze gedachten, en ook onze daden. Wit wordt ook gezien als een signaal van vrede, of wordt gebruikt ter genezing of bescherming. 

badritueel

Groen

Groen is de meest balancerende van alle kleuren. Groen staat voor groei, openheid en verbinding met de natuur. Het is de kleur van de natuur. Niets heeft zo’n vitaliserende en harmoniserende werking als de bomen en planten die zich in de lente in weelderig groen hullen en de landschappen weer doen stralen van frisheid. Groene tinten kunnen helpen bij verdriet, uitzichtloosheid, woede of zelfs liefdesverdriet.

Van groen wordt gezegd dat het de emoties van liefde, vreugde en innerlijke vrede versterkt. Het kan je hoop, kracht, en sereniteit brengen. Deze kleur vergroot wijsheid, onafhankelijkheid en vergemakkelijkt verandering. Het bevordert vooral de creativiteit en brengt de rust van de natuur over op je geest.

Of je nu wrok koestert of een mentale blokkade ervaart, een warm bad nemen met deze vaarwel stress badolie of de zelfliefde bevorderende Eucalyptus badolie, kan je goed doen.

Geel

Geel staat voor geluk en vriendschap: De uitstraling van citroengeel is niet alleen aanstekelijk door zijn natuurlijke intensiteit, maar vitaliseert ook de zintuigen door zijn frisheid. Geel kan worden gebruikt om je stemming te verbeteren en je blij en optimistisch te maken. Het is ook de kleur van verlichting, innerlijke vrijheid, logisch denken, mentale kracht, eigen macht, optimisme, fantasie en vrolijkheid. Het werkt bij vermoeidheid, lusteloosheid, leerproblemen en wekt de geest tot leven. Geel is de meest intense kleur in het spectrum.

Je zou je aangetrokken kunnen voelen tot deze kleur wanneer je een uitdagende situatie in je leven ervaart.  Zo ja, probeer eens Arnica mineralen badkristallen, dat pijnlijke spieren losmaakt en je doet opleven. Heerlijk om te gebruiken na het sporten, een drukke dag, of ter verlichting bij spier- en gewrichtsklachten.

Strooi 3/4 dopje in een warm bad, en bereid je voor om lichamelijk en geestelijk te ontspannen in een zonnig, saffraankleurig bad dat helemaal verkwikkend is.

Oranje

Oranje is de kleur van vreugde, enthousiasme, impulsief, zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en vriendschap. Het werkt opbeurend en helpt bij neerslachtigheid en levensmoeheid. Oranje kan, net als geel, worden gebruikt om blije emoties bij mensen op te wekken. De heldere warme kleur en kan de eetlust en geestelijke activiteit stimuleren.

Oranje staat voor overvloed, plezier, welzijn en seksualiteit. Oranje kan worden toegepast om het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Deze kleur revitaliseert je en geeft je meer mentale energie.  Ervaar het zelf  tijdens een bad met deze Oranje Lindebloesem badolie. 

Rood

De kleur rood is nog stimulerender dan oranje. Het beïnvloedt emotionele zaken als financiële onafhankelijkheid en fysieke overleving. Rood oranje kan ook soortgelijke effecten hebben. Het wordt meestal gebruikt voor fysieke genezing omdat de emotionele effecten extreem kunnen zijn. Rood wordt gebruikt om iemand die zich moe of neerslachtig voelt op te peppen. Rood kan echter ook mensen triggeren die al gespannen zijn, en daarom wordt het voorzichtig gebruikt in kleurentherapie. Probeer eens deze badkristallen met met natuurlijke etherische cajeputolie en duivelsklauwenextract. Dit is een hoogwaardig badzout voor ontspanning voor rug, schouders en nek. Baden in een bad met deze badkristallen werkt weldadig, verwarmend en ontspannend. Voor het stimuleren van je passie, neem een bad met deze heerlijke Patchouli

bad

Paars

Over de betekenis van de kleur paars zijn de meningen verdeeld: voor sommigen is zij opwindend en stimulerend, voor anderen is zij zuiver en harmonieus. De schoonheid en de verleidelijke geur van verse sering daarentegen is onbetwist en wekt gevoelens van geluk op. In het geval van lavendel lopen de meningen nog meer uiteen. De geur van lavendel heeft een harmoniserende werking, maar stuit evenzeer op enthousiasme als op afkeer.

Eén ding is zeker, ontspanning kunnen we zeker gebruiken in een veranderende wereld. Een zalig bad is een manier om dit gevoel te cultiveren. Kleurfrequenties zijn afgestemd op de kleuren van kruiden en planten. Je kunt bijvoorbeeld lavendel olie gebruiken om de energie van lavendel in je op te nemen. Lavendel is een alleskunner op het gebied van welzijn. Het is bewezen een redder te zijn in het omgaan met stress, wordt geprezen om zijn anti-oxidant en anti-inflammatoire effecten, kan een geirriteerde huid kalmeren, en het helpt hoofdpijn te verlichten.

Probeer eens deze Lavendel Badolie. Ervaar de ontspannende werking op lichaam en geest door 15 tot 20 minuten te weken in een warm bad. lavendel vult het bad met prachtige tinten  als een kalme oceaan, die je uitnodigt om te dromen terwijl het je voorbereidt op een rustgevende nachtrust.  Je zult wegdromen in een ontspannen gemoedstoestand, waardoor dit bad het perfecte nachtritueel is. 

Blauw

Melancholisch? Gebruik deze kleur om zwaarmoedigheid te behandelen. Blauw is de kleur van de lucht, de zee en het kan een “koel” effect op ons hebben. Er zit echter ook de kracht van rust en ontspanning in. Blauwe bloemen worden beschouwd als een symbool van verlangen en vertrouwdheid – zoals de tere bloemen van het vergeet-me-nietje. Blauw helpt je ook je gevoelens te uiten, dat wel, en is gerelateerd aan jouw innerlijke waarheid. Blauw wordt ook geassocieerd met wijsheid, creativiteit, loyaliteit, en spiritualiteit. Lichtblauw bevordert sereniteit. 

Je aangetrokken voelen tot blauw is een teken dat je je aandacht moet verleggen naar het authentiek zijn, uiting geven aan je   je ware passies, in plaats van naar wie anderen willen dat je bent. De perfecte plek om daarover te mediteren? Een ontspannend bad, natuurlijk (dat wist je al). De Kneipp Deep Relaxation Bath Crystals met natuurlijke essentiële patchoeli-olie en  sandelhoutextract bijvoorbeeld brengen je in een diepe ontspanning en laten je geest tot rust komen.

Donkere tinten blauw bevatten kalmerende eigenschappen en kunnen helpen bij slapeloosheid of andere slaapstoornissen.  Neem ‘s avonds een rustgevend bad met Dream Away Valerian & Hops Mineral Bath Salt, dat een prachtige saffier tint heeft om alle zelf-liefde vibes op te roepen.

Weet je niet zeker welke specifieke kleur jouw naam roept – of voel je je tot allemaal aangetrokken? Met een Kruiden badolie geschenkset kun je alle kleuren uitproberen en ter plekke een badbeleving creëren die bij je stemming past. Zintuigen, ontmoet de regenboog.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Zijn kruiden- en biologische haarbehandelingen de toekomst?

Badzout maken

Translate »