De regenboog groep; mensen onder elkaar
(Bright Vibes | Jan Tonnis) Dak- en thuislozen in Amsterdam vinden in een van de acht inloophuizen van de Regenboog groep een gezonde maaltijd, een warme douche, schone kleding en maatschappelijk werkers.
De Regenboog
Dak- en thuislozen in Amsterdam vinden in een van de acht inloophuizen van de Regenboog groep een gezonde maaltijd, een warme douche, schone kleding en maatschappelijk werkers. De bezoekers helpen zelf mee om de inloophuizen draaiende te houden. Dit geeft hen zingeving, een verantwoordelijkheid en stimuleert hen om meer te ondernemen. De Regenboog biedt hen een maatje, tijdelijk onderdak en maatschappelijk werk.
Het interview met Jacques werd gemaakt vóór de corona-uitbraak. Ook het leven van Amsterdamse daklozen ziet er door de uitbraak anders uit dan voorheen.
Veel publieke ruimtes zijn gesloten. Om droog en ongestoord te zitten, kunnen de Amsterdamse daklozen daar niet meer terecht. Adresjes voor een kop koffie of een boterham zijn vaak dicht. Sommige daklozen wisten iets te verdienen met de verkoop van straatkranten of via de vergoeding die ze kregen bij de dagbesteding. Ook dat is weggevallen, net als hun vaste routine.
Jacques, dakloos en gelukkig. Jacques leeft op straat en is een gelukkig mens.”Wanneer je alles verliest ga je het belangrijke in het leven terugvinden”
Inloophuizen
De inloophuizen van De Regenboog, waar Jacques vaak komt, hebben door de corona-uitbraak hun werkwijze moeten aanpassen. Dagelijkse verzorging zoals douchen en eten en het verversen van kleding blijven mogelijk, maar er mogen minder mensen tegelijk binnen zijn.
Veel bezoekers van de inloophuizen hebben door hun leefstijl een kwetsbare gezondheid. In de inloophuizen staat hygiëne daarom hoog op de agenda. Bovendien houden medewerkers een extra oogje in het zeil bij de gezondheid van de bezoekers. Er is een hotline met de GGD, voor het geval er iemand met koorts of andere verschijnselen binnenkomt.
Extra aanbod
Er is ook tijdelijk extra aanbod voor daklozen. Nu krijgen alle daklozen die dat willen nachtopvang, dat was voorheen niet zo. Sommige groepen kwamen niet in aanmerking, maar die eisen zijn even los gelaten. Om al die extra slaapplaatsen ook veilig te maken en een corona besmetting te voorkomen, zijn er veel vierkante meters gezocht en gevonden. In de Regenbooginloophuizen zijn nachtopvang in zelfbeheer ontstaan voor vaste bezoekers. Amsterdam heeft daarnaast sporthallen ingericht als nachtopvang. Vrijwilligers en betaalde krachten van samenwerkende maatschappelijke organisaties beheren die tijdelijke nachtopvang locaties. Ze verzorgen maaltijden, zorgen voor hygiëne, bieden maatschappelijk werk en een luisterend oor. Het is beslist een lichtpuntje dat alle daklozen die dat willen, plotseling een dak boven hun hoofd hebben.
Hier voelen dakloze mensen zich even thuis. Dak- en thuislozen in Amsterdam vinden in een van de acht inloophuizen van de Regenbooggroep een gezonde maaltijd, een warme douche, schone kleding en maatschappelijk werkers. De bezoekers helpen zelf mee om de inloophuizen draaiende te houden. Dit geeft hen zingeving, een verantwoordelijkheid en stimuleert hen om meer te ondernemen. De Regenboog biedt hen een maatje, tijdelijk onderdak en maatschappelijk werk.
Thuisquarantaine
Wie dakloos is en ziek wordt kan uiteraard niet in thuisquarantaine. Daarom zijn speciale quarantaine locaties voor daklozen ingericht.Die plekken zijn tot nu toe gelukkig beperkt gebruikt. Er zijn veel minder daklozen ziek geworden dan vooraf is gevreesd.
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in:
Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen
Zaadjes van hoop: Farming Hope’s oplossing voor dakloosheid in San Francisco