Deze kinderen lezen asielhonden voor — met verrassende voordelen voor zowel dier als kind

(Bright Vibes | Astrid Isabella Claessen) Het Asielmaatjes Leesprogramma is ontwikkeld om asielhonden vriendelijker en zo meer geschikt om geadopteerd te worden. Het voorlezen zorgt ervoor dat ze zich rustiger en meer op hun gemak voelen terwijl het tegelijkertijd empathie aanwakkert in kinderen en hun leesvaardigheid verbetert.

Kinderen zitten voor het hok van de hond op een kussen of deken en lezen ze voor

Het Asielmaatjes Leesprogramma is ontwikkeld om asielhonden in Missouri in de VS geschikter voor adoptie te maken. Door met de honden te lezen worden ze rustiger en raken ze steeds meer op hun gemak met bezoekers. Bovendien voedt het empathie in kinderen en verbetert het hun leesvaardigheid.

Kinderen worden getraind om aan de lichaamstaal te zien of een hond gestrest of onrustig is

“We wilden onze verlegen en bange hond helpen zonder hem fysieke interactie op te dringen om te zien wat voor positief effect dit op hem zou hebben,” legt programmadirecteur Jo Klepacki told uit aanThe Dodo.

Kinderen van 6 tot 15 kunnen zich online voor het programma opgeven waarna ze getraind worden in hoe ze de lichaamstaal van een hond kunnen lezen om te zien of deze gestrest of onrustig is. Dat zijn de dieren die het meeste baat hebben bij wat speciale aandacht.

De jonge vrijwilligers worden vervolgens aangemoedigd om voor het hok van een verlegen hond te gaan zitten met een boek en ze voor te lezen – een simpel gebaar dat veel kan bereiken.

“Idealiter zal die verlegen, bange hond interesse tonen en naar voren komen. In dat geval stimuleren de kinderen dat gedrag door ze een hondenkoekje te geven. Wat hiermee ook gebeurt is dat de dieren naar de voorkant komen voor het geval mogelijke adoptie kandidaten langskomen. Ze hebben een grotere kans om geadopteerd te worden wanneer ze naar voren komen en reageren op mensen dan wanneer ze zich achterin tegen de muur verstoppen.” zei Klepacki.

De timide honden zijn niet de enige die baat hebben bij het programma. Ook hyperactieve honden hebben verbetering getoond nadat ze zijn voorgelezen. “Een kind horen lezen kan die dieren echt tot rust brengen,” zei Klepacki. “De reacties die we bij de honden hebben gezien zijn geweldig.”

Empatische kinderen opvoeden — Wat is Humaan Onderwijs? Humaan onderwijs is dat kinderen geleerd wordt om zich te bekommeren om de dieren waar we de wereld mee delen – zowel thuis als in de buurt. Bij dit onderwijs ligt de nadruk op het bijbrengen van kwaliteiten als respect, verantwoordelijkheid en vriendelijkheid voor zowel dieren als mensen! Het doel is om de wereld een betere plek te maken voor alle levende wezens.

Het programma heeft er met succes voor gezorgd dat honden een permanent tehuis vonden

Wanneer een kind het 10 uur durende trainingsprogramma heeft afgerond waarin ze onder begeleiding leert om met de dieren om te gaan, kunnen ze op ieder moment terugkomen met hun ouders om te komen zitten voorlezen voor de honden.

Maar hoewel de oefening zeker zijn voordelen heeft voor het leren van de kinderen, halen ze er iets nog belangrijkers uit. “Het moedigt kinderen aan om empathie voor dieren te ontwikkelen. Het is een vredige, stille oefening. Ze zien de angst bij de dieren en ze zien het positieve effect dat ze kunnen hebben,”  zei Klepacki.

“Het moedigt ze aan om dingen vanuit het perspectief van de dieren te bekijken. Dat helpt ze om beter contact te leggen met de dieren en mensen in hun leven.”

Sinds het begin van het Programma heeft het al meerdere malen ervoor gezorgd dat honden een nieuw huisje hebben gevonden. Het mooiste is nog dat de kinderen uit de buurt ontzettend enthousiast zijn over de deelname; er hebben zich ontzettend veel kinderen opgegeven!

Als alles goed gaat, wil Klepacki het programma uitbreiden naar alle Humane Society van Missouri asiels  – en ook naar katten. “Ik ben ontzettend enthousiast over dit programma,” zei ze. Nou, wij zijn dat ook.

Humaan Onderwijs bij de Humane Society van Missouri Zie hieronder beelden van kinderen en hun aandachtig luisterende publiek.

8 manieren waarop je asieldieren kunt helpen zonder te adopteren Je hoeft niet te adopteren om asieldieren te helpen – Diegenen onder ons die van dieren houden wensen vaak dat we meer zouden kunnen doen voor dieren in nood. Met hulp van technologie is dat eigenlijk steeds makkelijker aan het worden. Zo kan je foto’s delen van adopteerbare dieren op facebook en andere social media en zijn er nog (7!) andere dingen die je kan ondernemen zonder een dier te hoeven adopteren.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

How communicate with animals to using telepathy

4 ways to combat compassion fatigue

Translate »