“Dokter Peyo” bewijst de helende krachten van therapiedieren

(Global Heart | Esther Haasnoot) Peyo en zijn trainer Hassen Bouchakour hebben ooit meegedaan aan dressuurwedstrijden. Nu doen ze hun ronde in een Frans ziekenhuis, waar ze vaak tot het einde toe bij zieke mensen blijven. 

De helende kracht van dieren

Verschillende ziekenhuizen hebben therapiehonden in dienst om patiënten te troosten en op te beuren, maar in het ziekenhuis van Calais in Noord-Frankrijk zwerft een ander soort therapiedier door de gangen. Want Peyo is een 15-jarig dressuurpaard dat vroeger professionele dressuur wedstrijden reed met zijn trainer Hassen Bouchakour. Dressuur, soms omschreven als paardenballet, vereist een goede woordeloze communicatie en vertrouwen tussen paard en ruiter. Het was tijdens dressuurshows dat Bouchakour voor het eerst Peyo’s neiging opmerkte om zieken te verzorgen. Nu kalmeert Peyo zowel patiënten als familieleden. 

Bouchakour zegt dat Peyo zelfs tijdens wedstrijden contact leek te zoeken met mensen die het lichamelijk of geestelijk moeilijk hadden. Dit bracht Bouchakour op het idee om Peyo voor te bereiden op het bezoeken van zieken en bejaarden. Hij werkte ijverig om het paard te laten wennen aan lawaai en verschillende vloerniveaus, zodat Peyo zich meer op zijn gemak zou voelen in ziekenhuizen en herstellingsoorden. 

Buitengewone zorg wordt besteed aan het voorbereiden van Peyo voor de eigenlijke bezoeken. Zijn lichaam wordt ingesmeerd met antiseptische lotion en een deken. Zijn manen en staart worden strak gevlochten, en Hassen blijft altijd dicht bij hem in de buurt. Na vier jaar onderzoek geloven veterinaire specialisten dat Peyo’s hersenen op een unieke empathische manier functioneren. 

peyo

Dokter Peyo maakt zijn ronde

“Dokter Peyo,” zoals hij bekend staat bij het ziekenhuispersoneel, lijkt een speciale gave te hebben voor het opsporen van zieken of gewonden. In het ziekenhuis gaat Peyo van deur tot deur in het palliatieve care center, een faciliteit voor terminaal zieken. Peyo vertelt zijn trainer welke kamer hij in wil door te stoppen of zijn been op te tillen. Hijzelf is degene die beslist wanneer hij het ziekenhuis binnengaat, en wie hij wil zien. Hij zoekt steevast mensen op die heel erg ziek zijn of op het punt staan te sterven, en zijn genezende aanwezigheid brengt grote vreugde. 

“Hij bleef hier bijna twee uur en waakte over een stervende vrouw. Ik begeleid hem, maar ik laat hem doen wat hij wil, hij is degene die beslist”- Hassan Bouchakour.

Wonderbaarlijke resultaten

Zowel het medisch personeel als de patiënten blijken verbaasd over de ongelooflijke resultaten die Peyo bereikt door zijn kalmerende aanwezigheid. De liefdevolle, zachte aanwezigheid van deze  hengst lijkt liefde op te roepen bij degenen die hij bezoekt en helpt ons eraan herinneren dat genezing, op wat voor manier dan ook, altijd mogelijk is. Want Peyo is zeer effectief gebleken in het verminderen van de stress van patiënten en het verlichten van de angst van hun familieleden. De artsen beseften hoe heilzaam Peyo’s aanwezigheid was toen ze merkten dat patiënten die regelmatig met hem in contact kwamen, minder-intensieve medicijnen en pijnstillers nodig hadden.

Peyo is bij veel patiënten gebleven tot aan het einde van hun leven. Eén patiënt, Daniel, een voormalig paardrijder, ontwikkelde een sterke band met Peyo. Toen Daniel dit jaar overleed, verzocht hij zijn familie dat het paard zijn kist zou vergezellen naar de begrafenis. 

Dieren hebben een aangeboren kracht om ons te troosten, zelfs in hele moeilijkste tijden. Hopelijk zal dit inspirerende verhaal over dierenvriendschap meer medische instellingen aanmoedigen om de genezende voordelen van dieren te onderzoeken. 

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in: 

Denali – Een film over vriendschap, verlies, en een eerbetoon aan het leven

Geboren zonder ogen, Smiley de Golden Retriever word een liefdevolle therapie hond.

Translate »