11 Tekenen dat het tijd is om je loopbaan te herzien – en hoe je dit kunt doen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Het is bijna het einde van het jaar, een tijd waarin we terugblikken. Nadenken over hoe het afgelopen jaar is verlopen en afwegen of het tijd is een nieuwe richting in te slaan.

Is het tijd om je carrière opnieuw te overwegen?

Zit je nog steeds in je oude baan, depressief, ondergewaardeerd en overwerkt? Dagelijks heen en weer zwerven naar hetzelfde kantoor, het kantoor dat je het afgelopen jaar ellendig maakte en geen tekenen van veranderen of verbeteren vertoont. De baas die je nu twee keer heeft overgeslagen voor promotie. Collega’s die heel goed robots in menselijke kleding kunnen zijn. De baan zelf voelt geestdodend, je tijd verspild, je talenten vergeten. Dat potentieel had je in overvloed maar het voelt alsof het leven uit je is weggezogen.

Zelfs mensen die van hun baan houden, kunnen zich af en toe vervelen of zich ontevreden voelen. Soms vervaagt verveling en kun je weer in contact komen met waarom je van je werk houdt. Als je je verveelt, kun je dat zelf oplossen door om nieuwe projecten te vragen, initiatief te tonen en oplossingen te bedenken. Echter, als er meerdere factoren zijn die bijdragen aan je ontevredenheid, kan dat een teken zijn dat het tijd is om wat anders te gaan doen.

Hier zijn 11 signalen dat je een verandering in jouw loopbaan nodig hebt en deze kunnen ook van toepassing zijn op andere gebieden in jouw leven

 1. Je mist energie en je verveelt je
  Niemand verwacht elke dag gefascineerd te zijn op het werk. We hebben allemaal dagen wanneer we de energie en het enthousiasme missen. We vinden een bepaalde taak misschien een ergernis, maar als we onze hele baan, organisatie en carrière saai vinden, is het tijd voor verandering.
 2. Je bent moe – op een negatieve manier
  Elke hardwerkende professional weet wat het is om moe te zijn! Maar er is goed moe en slecht moe. Goed moe is wanneer je uitgeput bent van een stuk intensief, belangrijk werk, maar tegelijkertijd voel je de voldoening. Wetend dat je je best doet en het is het waard. Dan is er slecht moe. Je vindt werk drainerend; het geeft je geen energie. Het kan de inhoud, de bedrijfspolitiek, een structurele kwestie of gewoon een persoonlijke kwestie zijn. Ga na wat je energie geeft en wat je energie aftapt.
 3. Je lichaam zegt dat genoeg, genoeg is   
  Voel je je angstig, lig je te piekeren en kun je niet slapen? Het is geen toeval dat deze zondagsnacht-specifieke angstaanvallen komen. Je lichaam vertelt je dat het weet wat er maandag gaat gebeuren en is daar niet blij mee. Hoofdpijn, spanning in je spieren en migraine zijn allemaal signalen van je lichaam dat je in de verkeerde carrière zit.
 4. Jouw omstandigheden beïnvloeden andere levensgebieden
  Wanneer je in een slechte situatie bent en het gevoel van woede en depressie je overweldigt of overloopt naar andere delen van je leven, is het tijd om een verandering te overwegen. Op dat moment weet je dat de baan je mentale en emotionele gezondheid beïnvloedt en een negatieve invloed heeft op de manier waarop je met anderen omgaat.
 5. Je werkplek is toxisch
  Negatieve of ongezonde werkcultuur of slecht leiderschap kan een grote invloed hebben op plezier en werkprestaties. Uitsluiting, onvriendelijkheid, intimidatie en pesten heeft een negatief effect op de arbeidsproductiviteit. Uit een studie van de Universiteit van Manchester bleek dat een baan die je haat, slechter is voor je gezondheid is dan werkloos zijn. Wanneer mensen gedurende langere tijd in een negatieve werksituatie zitten, zullen ze dit effect waarschijnlijk voelen op hun prestaties. Mensen in deze situaties eindigen meestal met vertrek, al dan niet vrijwillig.
 6. Je carrière is een ‘gewoonte’
  Je merkt dat je een gewoonte bent van je carrière – je doet het omdat dit is wat je doet, maar je neemt geen opzettelijke stappen of veranderingen op basis van wat echt belangrijk voor je is. Denk na over de dromen die je had toen je begon in deze carrière. Kun je zien dat ze vorm krijgen op het huidige pad en of die aspiraties nog steeds betekenis voor je hebben? Als ze dat doen, heb dan de moed om ze te realiseren. Professionals veranderen hun rollen en loopbaanrichting voortdurend. Het kan beangstigend zijn en vraagt ​​om wijsheid bij het plannen van de stappen. Overweeg waar je jezelf wilt zien en werk daar naar toe. Welke stappen ga je nemen om je droom te kunnen realiseren?
 7. Je baan heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde
  Als je begint te twijfelen aan jezelf en het werk dat je doet, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je emotionele welzijn op de lange termijn en maakt het voltooien van de kleinste taak onmogelijk. In een baan of carrière blijven waardoor je je als een persoon slecht voelt, zal nooit de moeite waard zijn, ongeacht wat het loon of de extraatjes zijn. Een bevredigende carrière zou een boost moeten zijn voor je zelfvertrouwen en zelfrespect, niet het tegenovergestelde daarvan.
 8. Je bent niet afgestemd op je waarden
  Als je baan niet overeenkomt met je waarden, is het misschien niet de beste oplossing voor jou. Je kunt het misschien een tijdje “faken”, maar uiteindelijk zul je een punt bereiken waarop je je afvraagt ​​of je dit werk de komende 15, 20 of 30 jaar wilt doen. Het goede nieuws is dat het verlangen dat je ontevreden maakt, aanwijzingen kan bevatten over wat je wilt veranderen.
 9. Je bent losgeraakt van je passies
  Je voelt je niet verbonden met de oorspronkelijke reden waarmee je je carrière bent begonnen. Misschien is de creativiteit die je oorspronkelijk verleidde niet langer een deel van je werk en besteed je meer tijd aan het beheren van accounts of vergaderingen, dan aan het creëren van iets wezenlijks. Teruggaan naar de fundamentele redenen waarom je die carrière bent begonnen, kan je helpen duidelijk te krijgen wat je zou willen veranderen. Heb je nog steeds dezelfde waarde als toen je aan deze carrière begon of zijn ze veranderd naarmate je ouder en meer ervaren bent geworden?
 10. Het is een culturele mismatch.
  Een organisatiecultuur is erg krachtig en kan in ons voordeel werken of tegen ons werken. Het is zeker mogelijk om cultuur te beïnvloeden en te veranderen op elk niveau van de organisatie en het is de verantwoordelijkheid van leiders om dit proactief vorm te geven. Als je je realiseert dat je in een omgeving werkt waar de cultuur lijkt te botsen met je sterke punten, ethiek of waarden, beslis dan of je de cultuur vorm kunt geven en dapper actie kunt ondernemen. Wanneer je nieuwe opties zoekt, stel dan niet alleen vragen over de structuur van de organisatie en de inhoud van de rol, maar verken ook de realiteit van de cultuur. Wat wordt er gewaardeerd en wat betekent dat in de praktijk, welke beslissingen worden genomen? Hoe wordt intern en extern met mensen omgegaan?
 11. Je bent daar alleen voor het geld
  “Je kunt geen liefde kopen, datzelfde geldt als je hart niet in je werk zit. Het hebben van voldoende geld om van te leven en tevreden te zijn is erg belangrijk. Maar veel geld verdienen in een baan dat je eigen geluk opoffert, is de moeite niet waard. Het hebben van een carrière waarin je voelt dat je je roeping volgt en die persoonlijke en professionele tevredenheid oplevert, is waardevoller dan al dat geld. Materiële zaken kunnen het gevoel van ontevredenheid niet compenseren. Want zelfs met die prachtige designerschoenen loop je elke dag naar hetzelfde kantoor.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Doen waar je blij van wordt – 3 praktische tips

De moed om geen spijt te krijgen. Wat houdt jou echt tegen?

Translate »