5 tips om je slaapkamer fris te laten ruiken

(Leukegeit | Daphne) Je slaapkamer is de plek in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Logisch dat het er af en toe niet zo fris ruikt. Deze handige tips gaan je helpen om de muffe geur in je slaapkamer aan te pakken.

1. Muf ruikend beddengoed?

Hoe lekker een fris opgemaakt bed ook is, soms schiet het er weleens bij om je beddengoed op regelmatige basis te verschonen. Er daarbij is er veel onduidelijkheid over hoe vaak je het beddengoed zou moeten verschonen. Persoonlijk hou ik ervan om iedere week of om de week mijn beddengoed te verschonen.

Is het heel warm ‘s nachts of ben je ziek? Dan zul je dit wat vaker moeten doen. Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.

Verschoon je beddengoed dus regelmatig. En zeg nou zelf: er is toch niets fijners en ontspannender dan slapen onder frisgewassen lakens?

2. Muffe lucht vs. frisse lucht

Ventileren – we kunnen het er niet vaak genoeg over hebben. Niet alleen in de slaapkamer, maar de gehele woning moet goed geventileerd zijn.

Omdat je een flink aantal uren in de slaapkamer doorbrengt, is het belangrijk dat er een constante stroom met verse, nieuwe zuurstof wordt aangevoerd. De makkelijkste manier om dit te doen is je raam ‘s nachts open te zetten.

Vind je het te koud om je raam ‘s nachts open te zetten? Kies er dan voor het raam overdag open te laten staan of om een goed ventilatiesysteem aan te schaffen. Eventueel kun je ook de deur van je slaapkamer ‘s nachts openhouden, zodat de lucht goed kan circuleren.

  • Kijk eens naar de mogelijkheden om een ontvochtiger of een luchtreiniger in je slaapkamer te zetten. De eerste zorgt ervoor dat vocht zal verdwijnen uit je slaapkamer. Dit kun je dan weer handig zien op een vochtmeter. De luchtreiniger tovert de lucht om in frisse lucht.

3. Kledingkast perikelen

In de meeste slaapkamers wordt ook de kleding opgeborgen. Dat kan in een dichte kast zijn, maar een rekje met kleding op hangers zie je ook veel terug.

Hoewel dit gemakkelijk is en vaak mooi staat, kan dit ook een muffe geur achterlaten in je slaapkamer. De kleding heb je natuurlijk de hele dag gedragen, dus een lichtelijke lichaamsgeur of zweetlucht is soms niet te voorkomen.

Kleding die je niet iedere keer na het dragen wil wassen (zoals een colbert of wollen trui) kun je daarom het beste eerst uithangen voordat je deze terughangt in de kast of aan het rek. Bij voorkeur in een andere kamer. Zo is de ergste geur eruit en neem je de muffe geur niet mee in je slaapkamer.

4. Luchtverfrissers in je slaapkamer

Hoewel je een muffe keur natuurlijk beter kunt voorkomen, is het soms noodzakelijk deze geur spreekwoordelijk te genezen. Er zijn verschillende luchtverfrissers op de markt, maar een groot aantal ervan hebben een kunstmatige geur – bah.

Omdat je de hele nacht in de slaapkamer doorbrengt en dus de hele nacht deze geurstoffen inademt, is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid. Ga daarom zelf aan de slag om een lekkere luchtverfrisser te maken.

Dat kun je doen door bijvoorbeeld:

  • een verse bos bloemen neer te zetten
  • een geurzakje te maken van gedroogde bloemen en/of kruiden
  • of door partjes citroen met kruidnagel neer te zetten – dit geeft weinig geur af, maar trekken vieze geuren wel aan)

Leuk om te doen – en ook nog eens een stuk goedkoper.

5. Planten als natuurlijke reiniging

In een eerder artikel hebben we geschreven over het belang van planten en ander groen in je huis, maar ook met een muffe lucht kunnen planten je BFF worden. Door de zuurstof reinigende werking van planten, wordt de lucht in je slaapkamer automatisch ververst. Je ademt dan een frisse, schone en vooral zuurstofrijke lucht in. Een echte must dus om die muffe geur in je slaapkamer om te zetten in één en al frisheid

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

7 luchtzuiverende planten

Bij het Plantenhuis worden achtergelaten planten opgelapt en klaargemaakt voor een nieuw thuis

Translate »