5 voordelen van houten speelgoed op de ontwikkeling van kinderen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Tegenwoordig is er geen limiet aan speelgoed dat op de markt verkrijgbaar is. Echter, door de ontelbare keuzes, kan het verwarrend worden wat nu het ideale speelgoed is om te kopen. Hieronder vind je enkele redenen waarom houten speelgoed goed is voor je kind.

Wat voor soort speelgoed kun je het beste kopen? 

Als ouder wil je voor je kinderen natuurlijk het beste. Met het grote aanbod aan speelgoed waar je tegenwoordig uit kunt kiezen, kan het moeilijk zijn om te beslissen wat het beste is om te kopen. Je wilt tenslotte dat je kinderen graag met dit speelgoed spelen, maar tegelijkertijd wil je er zeker van zijn dat waar ze mee spelen veilig is en tot de verbeelding spreekt. 

Houten kinderspeelgoed wint snel aan populariteit in gezinnen en scholen met jonge kinderen. Maar waarom? Simpel gezegd, houten speelgoed is niet alleen leuk om mee te spelen; het levert ook essentiële vaardigheden voor de gezonde groei van je kind! 

kinderen

Hoe houten speelgoed kinderen helpt hun vaardigheden te ontwikkelen

Sensorische ontwikkeling

Volgens de Zwitserse psycholoog Jean Piaget, leren kinderen van 0-2 de wereld om hun heen kennen via hun zintuigen. Dit gebeurt door interactie met hun omgeving. In deze periode vindt een enorme hoeveelheid cognitieve ontwikkeling plaats. Met dit gegeven in ons achterhoofd, wetende dat kinderen alles aanraken, zien, horen, proeven en ruiken waarmee ze in aanraking komen, zouden we dan niet allemaal willen pleiten voor speelgoed dat gemaakt is van gezonde materialen? Materialen die veilig zijn voor kinderen om aan te raken en in hun mond te stoppen.

Natuurlijke materialen zoals hout creëren een ander soort zintuiglijke ervaring voor kinderen dan speelgoed dat bestaat uit kunstmatig, en dikwijls chemisch, gefabriceerde materialen. Ook de levensduur van het houten speelgoed van je kind is veel langer dan die van plastic speelgoed, en het is een betere optie voor het milieu. Kinderen raken sneller overprikkelt van speelgoed dat lichtjes heeft en geluiden maakt. 

Creativiteit en verbeelding ontwikkelen

Speelgoed kun je samenvatten in twee categorieën. 

De eerste is gesloten speelgoed. Gesloten spelmateriaal kenmerkt zich doordat het een duidelijke en specifieke functie heeft. Met andere woorden “made for purpose”. Een step gebruik je om te steppen, een kleurboek om in te kleuren, en een spelcomputer om videogames mee te spelen. 

Open ended play, loose parts play of speelgoed met een open einde is speelgoed wat je op meerdere manieren kan gebruiken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verkennen de wereld om hen heen door middel van speelervaringen. Fantasiespel is belangrijk in de ontwikkeling van kinderen.

Spelen met een open einde is spelen zonder vooraf bepaalde beperkingen en zonder een opgelegd spelpatroon. Kinderen kunnen hun eigen vindingrijkheid volgen. En het spel de richting op laten gaan die hun eigen creativiteit hen op dat moment ingeeft. Houten speelgoed is ideaal voor kinderen die graag creatief spelen.

Sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelen

Waarom is speelgoed met een open einde beter dan gesloten speelgoed?

Met speelgoed met een open einde kunnen kinderen dromen, uitvinden en uitbreiden. Dit speelgoed helpt kinderen bij het aanleren van essentiële sociale en levensvaardigheden waar ze op volwassen leeftijd veel profijt van zullen hebben, zoals luisteren, probleemoplossend vermogen, waardering, en een gezond gevoel van eigenwaarde. Speelgoed met een open einde moedigt aan tot écht spelen.

Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Dit soort speelgoed inspireert niet alleen tot creatief en fantasierijk spel bij kinderen. Het is ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind en helpt bij het verbeteren van hun cognitieve vaardigheden. De natuurlijke texturen van houten speelgoed stimuleren de zintuigen van het kind en moedigen hen aan om te voelen, te grijpen, aan te raken, te stapelen, en te verkennen. Door hun eenvoudigere vormen helpt houten speelgoed kinderen ook bij het opbouwen van hun hand-oogcoördinatie en fijne motoriek.

 Beter voor je gemoedsrust en voor het milieu

Als consumenten creëren we meer afval dan ooit tevoren. Door te kiezen voor milieuvriendelijk speelgoed, dragen we ons steentje bij aan een gezonde planeet en in de toekomst van onze kinderen. Houten speelgoed is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, wat betekent dat het vrij is van synthetische en kunstmatige chemicaliën. Bovendien is dit soort speelgoed doorgaans sterker dan hun plastic tegenhangers. Ze breken niet snel, dus geen kleine stukjes of scherpe randjes, wat ideaal is voor kleine kinderen die, zoals we weten, graag alles in hun mond stoppen.

Houten speelgoed is duurzaam en gaat lang mee, je kinderen en zelfs de kleinkinderen kunnen ermee spelen. Voor duurzaam kinderspeelgoed kiezen is een goede manier om het goede voorbeeld te geven en te streven naar een milieuvriendelijker en ethisch verantwoorde manier van leven. Win-win! 

Op zoek naar inspiratie? Deze collectie speel- en poppenhuizen is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook stevig en écht gemaakt om mee te spelen.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Plantaardige kleurpotloden gemaakt van voedselafval

Mijn favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment

Translate »