Mijn favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment

(Leukegeit | Billy) In dit artikel deel ik mijn – en natuurlijk ook Jake’s – favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment. Kinderboeken over regenbooggezinnen, verliefde stellen van gelijk geslacht en een heel leuk boek over kinderen van verschillende culturen.

Het nieuwe normaal kinderboeken

Al een hele tijd wilde ik een overzicht maken van mijn favoriete kinderboeken waar regenbooggezinnen de hoofdrol spelen. Om naast de traditionele boeken (moeder-vader-kind) iets meer variëteit in onze boekenkast te hebben. En ook, omdat ik denk dat het voor Jake goed is dat hij ziet dat meerdere gezinsvormen prima zijn en hij (als hij straks wat ouder is) zichzelf hiermee kan identificeren.

Nu blijkt dat Nederlandse kinderboeken met regenbooggezinnen nog lastig te vinden zijn (iemand tips?). Het is dus een mix geworden van leuke kinderboeken die ik de afgelopen tijd heb gekocht waar zowel een regenbooggezinnen, same-sex stellen als kinderen van verschillende culturen in de hoofdrol staan.

En voor degene die nu denkt: “Krijgt Jake nog wel normale boeken voorgelezen?” Als je doelt op kinderboeken als ‘Kikker en zijn vriendjes’ en ‘Nijntje’, dan is het antwoord: Ja hoor, zeker weten!”.

Hieronder vind je mijn favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment. Met nog een paar extra boekentips die ik zeker aan Jake ga voorlezen als hij straks wat ouder is.

Favoriete kinderboeken

1. Hallo Teckel Tom

Kinderboek Hallo Teckel TomDit is het allereerste kinderboek dat ik voor Jake heb gekocht. Op aanraden van de dame in de boekenwinkel. Haar dochter was er gek op, en Jake nu dus ook. Hij wijst veelvoudig naar alle honden op de mooie illustraties in dit kinderboek. Ik lees Jake regelmatig voor uit Hallo Teckel Tom, maar het boekje wordt eigenlijk pas aangeraden voor leeftijden vanaf ca. 4 jaar.

Waar gaat het boek over? Het kinderboek Hallo Teckel Tom gaat over teckel Tom die meegenomen wordt door zijn twee nieuwe baasjes en uiteindelijk opgroeit bij Saar en haar twee papa’s. Saar is jarig en krijgt daarom van haar papa’s Tom als cadeau. Het is een heerlijk kinderboek met mooie illustraties, beetje aandoenlijk ook wel, over de jonge teckel Tom die een nieuw huisje krijgt.

2. De boer en de dierenarts

favoriete kinderboeken 'De boer en de dierenartsOnlangs vroeg ik op Instagram naar jullie favoriete kinderboek en werd dit boek van Pim Lammers veelvuldig getipt. Het boek ‘De boer en de dierenarts’ heb ik meteen diezelfde dag nog besteld en Jake vindt het heel leuk.

Waar gaat het boek over? De boer en de dierenarts is een kinderboek waar van alles misgaat op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, hij wil een koe scheren en probeert een kip te melken. Uiteindelijk blijkt de boer verliefd te zijn op de dierenarts (en de dierenarts op de boer). Jake vindt vooral alle dieren erg leuk om aan te wijzen. Helemaal als ik met mijn iets te hoge stem alle dierengeluiden na probeer te doen. Dit zal ik je besparen.

3. Waar is mijn noedelsoep?!?

Ook dit kinderboek werd getipt op Instagram. Ik bekeek de cover van het boek en het boek sprak me favoriete kinderboekenmeteen aan. Het boek Waar is mijn noedelsoep?!? is net als de voorgaande boeken mooi geïllustreerd. Er staan allemaal kinderen op met verschillende achtergronden en dat vind ik heel leuk.

Waar gaat het boek over? Het kinderboek Waar is mijn noedelsoep?!? gaat over een jongetje die tijdens de lunchpauze op school tot de ontdekking komt dat zijn noedelsoep weg is. In het verhaal gaat hij op zoek naar zijn noedelsoep bij zijn klasgenootjes en maakt hij kennis met allerlei gerechten uit andere culturen van zijn klasgenoten.

4. Lance & Lot zoeken zich rot

Dit kinderboek Lance & Lot zoeken zich rot kinderboekover het onderwerp regenbooggezinnen is heel eerlijk niet mijn favoriete kinderboek. Dat neemt niet weg dat Jake er geen plezier aan beleeft. Hij vindt alle tekeningen in het boek maar wat interessant en daarom heb ik dit kinderboek toch meegenomen in dit overzicht.

Waar gaat het boek over? Lance & Lot zoeken zich rot is het ware verhaal van Tim en Steven, twee adoptievaders van Bas en Jasper. Het is een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar waarin op een speelse manier wordt uitgelegd hoe twee mannen een kind adopteren. Het is een vrolijk kinderboek, met hier en daar een enge draak getekend.

5. Joep!

Dit kinderboek vind ik heel schattig. Het gaat over twee rammen die verliefd op elkaar zijn. Het duurt Kinderboek Joep!alleen heel lang, voordat ram Joep dit aan iemand kan vertellen. Net als de meeste kinderboeken zit dit boek vol met dierenillustraties – en laat Jake nu volledig in de ban zijn van dieren. Goed leesmateriaal voor het slapen gaan.

Waar gaat het boek over? Dit kinderboek gaat de stotterende Joep, een schaap die iets heel belangrijks wil vertellen. Alleen niemand wil echt naar Joep luisteren, ze proberen steeds zijn zinnen af te maken. Gelukkig is Dirk net naast Joep in de wei komen wonen en wil wel graag naar hem luisteren.

Boeken voor de wat oudere kinderen

Naast bovenstaande kinderboeken heb ik nog een tweetal boeken op stapel liggen als Jake straks wat ouder is. Van beide boeken heb ik stiekem al de nodige pagina’s gelezen en ze zijn ze echt heel vermakelijk om te lezen.

  • Helden van de regenboog van Arjan van der Sluis. In dit kinderboek komen vijf basisschool kinderen door het lot bij elkaar. Ondanks dat de kinderen totaal verschillend zijn komen ze er achter dat ze stiekem best veel met elkaar gemeen hebben.Het boek Helden van de regenboog gaat over diversiteit en moderne gezinnen, waarin liefde en acceptatie centraal staat en laat vooral zien en voelen dat iedereen gelijk is.
  • Bob popcorn van Maranke Rinck. Dit kinderboek begint dat hoofdpersoon Ellis stiekem popcorn maakt in de schuur waar haar twee papa’s niks van af weten. Maar één van de maïskorrels popt niet. Hij groeit en groeit in de magnetron. Hij krijgt twee armpjes en twee beentjes. Met een boos gezichtje staart hij Ellis aan

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren

Plantaardige kleurpotloden gemaakt van voedselafval

Translate »