Alles wat je moet weten over tea tree olie

(Global Heart | Esther Haasnoot) Tea tree-olie is geweldig voor je huid, haar en huis. Hier zijn 5 handige manieren om het te gebruiken.

Wat is tea tree olie?

Liefhebbers van etherische oliën wijzen al lang op de vele voordelen van tea tree olie. Leer meer over de geweldige voordelen van tea tree olie. Met zijn natuurlijke vermogen om te desinfecteren, acne te bestrijden, en een kalmerende geur aan uw huis te geven, biedt deze multi-functionele olie vele voordelen. In dit artikel onderzoeken we waar tea tree olie goed voor is, en waar je rekening mee moet houden voordat je deze olie in je routine gaat gebruiken.

Tea tree olie is in populariteit toegenomen als therapeutisch middel in de huidverzorging en als eerste hulp product voor thuis. Het is het essentiële olie-extract van de bladeren van de Melaleuca alternifolia boom die inheems is in Australië. “Het is een kleurloze tot lichtgele, heldere, beweeglijke vloeistof met een kenmerkende aromatische, aardse, dennengeur,” legt Julio Pina uit, de directeur van R&D Innovation bij Innovation Labs (iLABS).

Je vindt tea tree-olie in een aantal verzorgingsproducten, waaronder cosmetica, vochtinbrengende crèmes en zepen.

Eigenschappen van tea tree-olie

Ontsmettend, schimmelwerend,  krampstillend, zweetafdrijvend, pijnstillend, stimulerend, pus oplossend en het gaat lelijke littekenvorming tegen. Tea tree-olie wordt dikwijls  voor reumatische aandoeningen, zenuwpijn, verstuikingen of voor tand- en kiespijn. De  essentiële olie van tea tree is namelijk zeer antiseptisch, zelfs in verdunningen. Je kunt deze olie puur gebruiken in verdampingslampjes om de lucht te ontsmetten of te zuiveren. Verdund is deze olie  geschikt voor mondspoelingen, vaginale spoelingen en helpt het tegen slijmvliesontstekingen.

Waar is tea tree-olie goed voor?

Hoewel veel mensen sceptisch zijn over het nut van essentiële oliën, wordt tea tree olie al tientallen jaren gebruikt en bestudeerd. Dus er zijn een aanzienlijk aantal onderzoeken te vinden  die de voordelen ervan met zekerheid kunnen bevestigen.

Tea tree-olie kan helpen acne te bestrijden

Wanneer je nieuw puistje op je gezicht ontdekt, kun je in plaats van naar een acne bestrijdingsmiddel uit de drogisterij te grijpen, overwegen om een natuurlijke oplossing te gebruiken zoals tea tree-olie. De olie is  heilzaam vanwege zijn antiseptische eigenschappen tegen acne. Meer specifiek, tea tree is een sterke bestrijder van de acne-gerelateerde bacterie ‘Propionibacterium’.

In een studie werd onderzocht hoe tea tree-olie en benzoylperoxide zich tot elkaar verhouden in hun vermogen om acne te behandelen. Er  werd ontdekt dat tea tree-olie de ontsteking van laesies vermindert met minder irritatie. Bovendien helpt tea tree-olie acne littekens te voorkomen en verminderen en een gezondere gladde huid te bevorderen. 

Het kan bacteriën doden

De volgende keer dat je in je plaatselijke supermarkt door de schoonmaakmiddelen spit zul je misschien zien dat tea tree-olie een ingrediënt is in sommige schoonmaakmiddelen. Misschien ben je dit component ook al tegengekomen bij de drogisterij als onderdeel van een hoest- of verkoudheidsmiddel. Dit komt omdat van tea tree-olie wetenschappelijk is bewezen dat het bacteriën, virussen en schimmels doodt, zegt Renée Moran, DO, eigenaar van Dr. Renée Moran Medical Aesthetics & RM Skincare. “Vanwege de eigenschappen – antibacterieel, ontstekingsremmend, schimmelwerend en antiviraal – wordt dit middel universeel gebruikt,” voegt ze eraan toe.

Het is multi-inzetbaar in huis

Misschien is tea tree-olie wel de verfrissende huisgeur waar je naar op zoek bent.  Want de natuurlijke muskusgeur van deze olie bevat kalmerende eigenschappen en reinigt op natuurlijke manier de lucht in je woonruimte. Geurexpert Kelly Kussman beschrijft het aroma van tea tree olie als fris, tijdloos, delicaat en krachtig. Het kan ook helpen muggen te weren en jouw textiel te ontdoen van vieze geurtjes.

Het is een verzachtende nagelbehandeling

Als je vaak manicures en pedicures  krijgt, overweeg dan om je nagels een kleine, helende pauze te geven. Dit is vooral van belang voor mensen die hun nagels belasten door te vaak manicures en pedicures te krijgen. Volgens Natalie Aguilar, schoonheidsspecialiste en dermatologisch verpleegkundige, is tea tree olie een fantastische helende behandeling die kan worden gebruikt om schimmel te behandelen of te voorkomen.

Nadat je de oude nagellak met aceton hebt verwijderd, raadt ze aan om tea tree olie over je kale nagels te wrijven en ze een dag of twee te laten ademen voordat je nieuwe nagellak aanbrengt. Het voelt ook prettig om na een lange dag resterende olie in te masseren met een vochtinbrengende voetcrème,” zegt ze. “Het afvegen van je blote teennagels met tea tree olie kan helpen de vergeling te voorkomen die optreedt bij constant polijsten.”

Het kan helpen bij de behandeling van roos

Het is moeilijk voor experts om de hoofdoorzaak van roos te bepalen, omdat meerdere factoren een rol kunnen spelen. Over het algemeen wordt roos gelinkt aan de aanwezigheid van micro-organismen zoals bacteriën, schimmel en gist, die op de hoofdhuid leven.

Zoals we al eerder zeiden, maken de antibacteriële en antischimmel eigenschappen van tea tree olie het ideaal om van roos af te komen. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology toonde aan dat het gebruik van shampoo met vijf procent tea tree olie de roos in één groep met 41 procent verminderde in vergelijking met de placebogroep.

olieWat je moet weten voordat je tea tree-olie gebruikt

Je kunt namelijk niet zomaar alle etherische olie innemen. Er zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je etherische olie wilt innemen. Als je zonder een gedegen kennis van aromatherapie etherische olie gaat innemen of puur gebruikt op de huid kan dit leiden tot allergische reacties en irritatie van de slijmvliezen. In zeldzame gevallen zelfs tot vergiftiging!

Waarschuwing

Een tea tree olie is een zeer geconcentreerd product, dat met de juiste verdunning veilig in gebruik is en zeer heilzaam kan zijn. Maar puur gebruikt zonder kennis kan ook schade aanrichten. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent over het veilig gebruiken van etherische olie voor jouw klachten

Bij langer gebruik op de huid kan de pure tea tree-olie een uitdrogende werking hebben of een  huidirritatie veroorzaken. Overgevoeligheidsreacties die voor  komen zijn: blaasjes netelroos, of oedeem. Over het algemeen bezit Tea tree een lage toxiciteit en kan deze olie puur op wondjes worden gebruikt.

Bij lage dosering is tea tree non-toxisch en niet irriterend. Door het lage cineolgehalte is tea tree niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van meer dan 1%.

Gebruik geen teatree-olie bij katten! Katten hebben namelijk een andere stofwisseling dan ons. Katten stapelen deze  etherische oliën op in hun lichaam en kunnen dit niet goed afbreken. Echter bij verdamping is deze hoeveelheid etherische olie minimaal, en is daarom is dit geen probleem voor katten. Zorg er wel dat ze altijd de ruimte kunnen verlaten mochten ze dat willen.

Allergietest

Je kunt het beste controleren of een product met tea tree olie de Human Repeat Insult Patch Test (HRIPT) heeft doorstaan, een klinische studie die op mensen wordt uitgevoerd om te bepalen of een product tot irritatie leidt.

Test een kleine hoeveelheid op je huid. Vooral als je weet dat je een gevoelige huid hebt. Wrijf een druppel etherische olie in je elleboogholte.  Als deze plek na 48 uur rood is, dan de olie niet gebruiken. 

Een andere optie is om de formule te verdunnen met een compatibele substantie zoals caprylic/caprice triglyceride, castorolie of kokosolie.“better careful than sorry”. 

Tea tree olie bewaren

Tot slot, vergeet niet om tea tree olie te bewaren in een amberkleurige glazen fles, omdat de essentiële olie nogal gevoelig is voor lucht, licht en warmte. Tea tree olie oxideert snel. Door blootstelling aan zuurstof, licht en warmte kan de olie oxideren en peroxides vormen. Deze kunnen een allergische reactie of een irritatie uitlokken. Gebruik bij voorkeur verse olie. 

***

Note van de redactie: 

Deze informatie is bedoeld om je op weg te helpen… zodat je zelf meer onderzoek kunt doen… een beetje dieper graven en vinden wat voor jou werkt. Dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden. Heb je klachten, een ziekte of een medische aandoening? Vraag advies bij een (holistische) huisarts of een ander medisch specialist. 

Bron: Global Heart 


Je kunt ook interesse hebben in:

Geurolie gebruiken

7 Essentiële oliën voor angst

Translate »