Aloe vera gel maken

(Wiki How) Aloë vera gel is een geweldig natuurlijk geneesmiddel. Het kan worden gebruikt om zonnebrand te behandelen, je huid te hydrateren en huidirritatie te verminderen. Het enige dat je nodig hebt om dit zelf te maken is een gezonde aloëplant. Aloë vera gel kan je ook met andere ingrediënten mengen om het langer dan een paar dagen houdbaar te maken.

Ingrediënten

 • Aloë verablad
 • Optioneel: 500mg vitamine C poeder of 400 IU vitamine E (voor iedere 1/4 kop gel)

Stappen

1 Was je handen. Het is belangrijk met schone handen te beginnen en schoon gereedschap te gebruiken om ervoor te zorgen dat de gel niet vervuild raakt.
2 Snijd één van de buitenste bladeren van de Aloëplant af. Bij de buitenst bladeren is de kans het grootst dat ze volgroeid zijn. Ze zullen meer dan genoeg verse, gezonde gel bevatten. Zoek een blad aan de buitenkant van de plant, met de basis vlak bij de grond. Gebruik een scherp mes om hem dicht bij de grond recht af te snijden.
 • Aangezien Aloë vera gel snel bederft, kun je beter geen grote hoeveelheid in een keer maken, tenzij je van plan bent een deel weg te geven. Maar één of twee bladeren afsnijden, zeker als ze groot zijn, zou genoeg moeten zijn om 1/2 tot 1 kop gel te maken.
 • Als je plant nog jong is, let er dan extra goed op niet te veel in één keer af te snijden. Alle buitenste bladeren afsnijden kan de plant beschadigen.
3 Laat het sap 10 minuten uitlekken. Plaats de bladeren recht overeind in een kop om het donker gele sap eruit te laten lopen. Het sap bevat latex dat een lichte huidirritatie kan veroorzaken. Het is het best om het te laten uitlekken, zodat het niet in je gel terecht komt.
4 Pel de bladeren. Gebruik een dunschiller om voorzichtig de buitenst groene laag van de bladeren te pellen.[1] Zorg ervoor dat je door de witte laag aan de binnenkant snijdt, tot op de gel daaronder. Pel alle schil eraf aan één kant van het blad, waarbij je een kano-vormige helft gevuld met gel overhoudt.
 • Als je grote bladeren hebt, kan het makkelijker zijn om ze in kleinere stukken te snijden voor je ze gaat pellen.
 • Gooi de schil weg terwijl je bezig bent, zodat die niet in de gel terecht komt.
5 Schep de gel eruit met een lepel. De heldere, zachte gel is makkelijk te scheppen. Schep het er allemaal uit en doe het in een schone schaal tot er niets meer in het blad zit.
6 Overweeg de gel te mengen met een natuurlijk conserveermiddel. Als je veel gel hebt die je een maand of twee goed wilt houden, roer er dan 500 mg vitamine C poeder of 400 IU vitamine E door voor iedere 1/4 kop gel. Doe alle ingrediënten in een blender en meng ze goed. De gel zal eerst gaan schuimen.
7 Doe de gel in een gesteriliseerde, glazen pot. Als je het conserveermiddel hebt gebruikt, blijft de gel een aantal maanden goed in de koelkast. Zonder conserveermiddel is het een week of twee houdbaar.
8 Gebruik de gel. Gebruik het bij zonnebrand of andere kleine, oppervlakkige verbrandingen. Aloë kan je ook gebruiken als vochtinbrenger voor de huid of als ingrediënt in zelfgemaakte lichaamsverzorgingsproducten.
 • Gebruik Aloë vera gel nooit bij diepe snijwonden of blaren. Het mag alleen gebruikt worden bij oppervlakkige huidirritatie, omdat het de genezing van diepe wonden kan tegengaan.
 • Probeer eens een mengsel van 1/2 kop Aloë met 1/4 kop gesmolten kokosolie als helende, vochtinbrengende massagelotion.[3]
 • Leer hoe je zelf een Aloë vera plant kunt houden, zodat je altijd je eigen gel kunt maken.

Tips

 • In plaats van vitamine C poeder, kun je ook een fijngewreven vitamine C pil gebruiken en die er doorheen roeren. Een paar druppels grapefruit hebben hetzelfde effect.

Waarschuwingen

 • Aloë kun je oraal gebruiken, maar gebruik er nooit te veel van; het heeft een laxerend effect.
 • Draag handschoenen wanneer je met Aloë werkt, mocht je gevoelig zijn voor latex.

Bron: Wiki How


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Top 15 natural home remedies for eczema

10 natuurlijke geneesmiddelen voor een gezonde huid!

 

Translate »