Er is één groep mensen die doodongelukkig wordt van Facebook

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Voor sommigen zijn die likes bij een goede foto misschien puur genot, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Wie niet zo lekker in zijn vel zit, raakt alleen maar dieper in de put door Facebook.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit, waarover het AD bericht. “Mensen delen alleen hun gelukkigste momenten en doen zich op internet anders voor dan ze in werkelijkheid zijn”, zegt onderzoeker Efstratia Arampatzi. “Vrienden die dat zien, kunnen dan al snel denken dat het leven van anderen leuker is.”

Mediapsycholoog Mischa Coster herkent dit. Vooral ongelukkige mensen zijn er gevoelig voor, weet hij. “Iedereen heeft de behoefte om zichzelf met anderen te vergelijken. Maar Facebook is dan juist niet de plek waar mensen dat moeten doen als ze niet lekker in hun vel zitten”, zegt Coster. “Als je alleen thuis bent met kerst ga je toch ook niet door de straten lopen om bij restaurants naar binnen te kijken hoe gezellig andere mensen het hebben?”

Deens onderzoek toonde eerder al aan dat Facebook niet per se gelukkig maakt. Mensen die een week geen Facebook gebruikten bleken zich beter te voelen dan degenen die dat wel deden. De Facebookgebruikers waren bovendien gestrester en slechter geconcentreerd dan de mensen die het sociale netwerk meden.

Bron: Welingelichte Kringen


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Gelukkige stellen plaatsen minder vaak iets over hun relatie op Facebook

Steeds terugkerende patronen in je relaties?

 

Translate »