EnergieGenezingLifestyleMensheidMilieuOnderzoekSuccesvol Zijn

De vierdaagse werkweek kan ons helpen klimaatverandering tegen te gaan

(Global Heart | Esther Haasnoot) De belangstelling voor een vierdaagse werkweek is toegenomen. Nieuw-Zeeland en Singapore overwegen af te stappen van de traditionele vijfdaagse werkweek. 

De voordelen van een vierdaagse werkweek

Voorstanders van dit idee denken dat een beperking van de werktijd tot 32 uur per week een gezondere balans tussen werk en privé stimuleert, de productiviteit kan verbeteren en enorme voordelen oplevert voor het milieu. 

Uit een recente studie, die is uitgevoerd door de milieuorganisatie Platform London en de 4 Day Week Campaign, blijkt namelijk dat de invoering van een vierdaagse werkweek tegen 2025 de uitstoot in het Verenigd Koninkrijk met 127 miljoen ton zou doen dalen. Een vermindering met meer dan 20 %. Dit effect is gelijk aan het van de weg halen van het volledige wagenpark van het land.

Uitstoot vermindering

Volgens dit onderzoek kan een kortere werkweek een sleutelrol spelen bij de aanpak van de klimaatverandering, niet alleen door de uitstoot van energieverslindende werkplekken en het vervoer te verminderen, maar ook door de koolstofvoetafdruk van ingevoerde goederen te verkleinen.

Geestelijke en lichamelijke gezondheid verbeteren

Sterker nog, in het rapport wordt ook geconcludeerd dat door mensen een extra vrije dag te geven de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen verbetert. Daaruit voortkomend kan dit gezinnen en gemeenschappen versterken. Bovendien schept arbeidstijdverkorting banen wat weer gunstig is om de werkeloosheids- problemen op te kunnen lossen. 

“Overschakelen op een vierdaagse werkweek met een eerlijke beloning voor iedereen kan ons helpen de manier waarop waarde in de samenleving wordt gecreëerd te veranderen, door meer ruimte te maken voor zorg, rust en relaties”. – Laurie Mompelat, milieuonderzoeker en auteur van het rapport  Platform London.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Ook werkgevers vinden 40-urige werkweek niet meer van deze tijd

Thuiswerken voor het klimaat: zoveel CO2-uitstoot bespaar je