DiverseDIYLifestyleReceptenWonen

Een nieuw stuk zeep maken van gebruikte stukken zeep

(Wiki How) Gooi de overgebleven stukjes zeep niet weg. In plaats daarvan kun je ze recyclen tot nieuwe zeepjes waar je hele gezin blij mee zal zijn.

Haal het maximale uit overgebleven stukjes zeep

Als je graag wilt leren om zeep te maken maar te bang bent om met loog te werken, denk er dan eens over om een nieuw stuk zeep te maken van oude, gebruikte stukken zeep. Dit is een uitstekende manier om de basis van het maken van zeep te leren en te experimenteren met het toevoegen van stoffen als havermout en etherische oliën. Je kunt deze methode ook gebruiken om stukken zelfgemaakte zeep te redden, als je je zeep verpest hebt. Dit proces wordt ook wel omsmelten genoemd, en je maakt er opnieuw gesmolten of gegoten zeep mee.

Zelf zeep maken van gebruikte stukken zeep

Kies zeep uit. Je kunt welke soort zeep dan ook gebruiken, maar het werkt het beste om ongeparfumeerde, natuurlijke zeep als pure castillezeep te gebruiken. Zo heb je later meer mogelijkheden om de zeep helemaal naar eigen smaak aan te passen. Gebruik ongeveer 350 gram zeep.

  • Opnieuw gesmolten zeep heeft een korrelige textuur wanneer hij hard geworden is. De zeep is niet zo glad als een gewoon stuk zeep.
  • Als je meerdere stukken zeep gebruikt, probeer dan zeep met dezelfde geur te gebruiken. De nieuwe zeep kan anders een niet zo lekkere geur hebben.
  • Je kunt verschillende kleuren gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze niet altijd gemengd worden waardoor er een nieuwe kleur ontstaat. Soms krijg je zeep met vlekken.

Rasp of snijd de zeep in kleine stukken. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een rasp, maar je kunt ook een mes gebruiken om de stukken zeep in kleine stukken te snijden. Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten.

Doe de zeep in een heetwaterbad. Vul een steelpan met ongeveer 3 tot 5 centimeter water. Zet er een hittebestendige kom op en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet aanraakt. Giet de geraspte zeep in de kom.

  • Je kunt ook een stoofpan gebruiken, als je die hebt.
  • Je kunt de zeep ook in de steelpan zelf smelten zonder een kom te gebruiken, maar zorg ervoor dat de pan klein is zodat de zeep niet aanbrandt.[1]

Giet wat water bij de zeep. Per 340 gram zeep heb je ongeveer 250 ml water nodig.[2] Het water helpt om de zeep zachter te maken. Giet echter niet te veel water bij de zeep, of de zeep zal niet goed drogen.

  • Als je iets speciaals wilt maken, probeer dan thee of melk te gebruiken.[3] Je kunt tevens geitenmelk of karnemelk proberen.
  • Als je verse koudgeperste zeep gebruikt, dan hoef je niet zo veel vocht toe te voegen. Het kan zelfs zijn dat je helemaal geen vocht bij de zeep hoeft te doen.[4]

Begin de zeep op te warmen en roer er ongeveer om de 5 minuten doorheen. Verwarm de zeep op een middelhoog vuur en laat het water koken. Roer ongeveer om de 5 minuten door de zeep met een houten lepel of rubberen spatel. Zorg ervoor dat je ermee over de bodem en langs de zijkanten van de kom schraapt.[5]

  • Als je een stoofpan gebruikt, doe het deksel er dan op en verwarm de zeep op een hoog vuur.[6] Je zult het deksel er van tijd tot tijd wel af moeten halen en door de zeep moeten roeren zodat hij niet aanbrandt.
  • Verwarm de zeep op een laag vuur als je hem in een pan opwarmt.[7]

Blijf de zeep verwarmen en er doorheen roeren totdat hij zacht wordt. Opnieuw gesmolten zeep zal nooit volledig smelten zoals bij gietzeep het geval is. In plaats daarvan krijg je een korrelig mengsel dat wel wat lijkt op havermout of aardappelpuree. Heb geduld. Dit kan ongeveer 1 tot 2 uur duren.[8]

  • Op een bepaald moment verandert de textuur van de zeep niet meer. Als er wat tijd voorbijgegaan is en de zeep er nog steeds hetzelfde uitziet, dan zal hij niet verder smelten.[9] Je bent klaar om aan de volgende stap te beginnen.
  • Als de zeep begint aan te branden, draai het vuur dan omlaag en voeg een beetje koud water toe.[10]

zeep maken

Extra’s toevoegen

Laat de zeep afkoelen tot ongeveer 65 tot 70 °C.[11]Je hoeft de extra’s uit dit gedeelte niet toe te voegen als je dat niet wilt, maar je kunt je zeep er wel luxer mee maken. Je hoeft ook niet alle extra’s toe te voegen. Kies een, twee of wel drie extra’s uit die je het meest aanspreken.

Roer wat geurolie of etherische olie door het mengsel om het lekkerder te laten ruiken. Gebruik ongeveer 15 milliliter per 340 gram zeep.[12]Als je zeep al een geur heeft is het wellicht een goed idee om deze stap over te slaan of een middel met een soortgelijke geur te gebruiken. Als de oude stukken zeep die je gebruikt bijvoorbeeld een lavendelgeur hebben, dan kun je een extra druppel lavendelolie toevoegen.

  • Je hebt minder etherische olie dan geurolie nodig. Dit is omdat etherische olie een stuk krachtiger is.
  • Gebruik geen geurolie voor het maken van kaarsen, want deze olie is niet veilig voor de huid.
  • Een andere mogelijkheid om je zeep een geur te geven is om kruiden te gebruiken. Je zeep krijgt dan ook wat kleur. Probeer om ongeveer 1 tot 2 eetlepels (7,5 tot 15 gram) kruiden te gebruiken, zoals gemalen kaneel.[13]

Voeg wat voedende oliën toe om de zeep luxer te maken. Als je extra luxe zeep wilt, voeg dan enkele druppels voedende oliën toe als vitamine E-olie, jojobaolie of amandelolie. Alles wat je op je huid smeert is geschikt om aan zeep toe te voegen. Overdrijf echter niet, want te veel olie kan ervoor zorgen dat de zeep niet goed hard wordt.

  • Een ander voedend middel om toe te voegen is honing. Het laat de zeep niet alleen lekker ruiken en je huid beter hydrateren, maar geeft hem ook een mooie gouden kleur. Gebruik ongeveer 90 tot 175 gram honing.[14]

Voeg enkele druppels kleurstof toe die speciaal bedoeld is voor zeep. Omdat een dergelijke kleurstof doorzichtig is, wordt het aangeraden om de kleurstof alleen voor witte zeep te gebruiken. Koop wat kleurstof op het internet of bij een hobbywinkel. Voeg 1 of 2 druppels toe en roer de kleurstof door de zeep. Blijf roeren totdat je geen strepen meer ziet. Als de kleur niet donker genoeg is, roer dan nog een druppel door de zeep.

  • Kleurstof bedoeld voor zeep is erg sterk. Voeg steeds 1 of 2 druppels toe totdat je de door jou gewenste kleur krijgt.
  • Gebruik alleen kleurstof bedoeld voor zeep. Gebruik geen kleurstof bedoeld voor het maken van kaarsen, want die is niet veilig voor je huid. Voedingskleurstof is ook niet geschikt.
  • Je kunt kleurstof toevoegen om een al bestaande kleur helderder te maken. Met blauwe kleurstof kun je een lichtblauwe zeepbasis een diepere kleur geven.

Geef je zeep wat textuur door planten en exfoliërende stoffen toe te voegen. Dit is een goed idee als je een doffe en droge huid hebt. De exfoliërende middelen verwijderen de droge huid op een zachte manier, waardoor je huid zijdezacht aanvoelt. Goede keuzes zijn onder andere zeezout, havermout en gedroogde lavendelknoppen. Hier zijn de aanbevolen hoeveelheden per 340 gram zeep:[15]

  • 90 tot 120 exfoliërende stoffen als havermout, amandelmeel, gemalen koffie, etc.
  • 50 gram kruiden met weinig vluchtige olie, zoals kamille, goudsbloem en lavendel. Je kunt verse of gedroogde kruiden gebruiken.
  • 1 tot 2 eetlepels (1 tot 2 gram) kruiden met veel vluchtige olie, zoals rozemarijn. Je kunt verse of gedroogde kruiden gebruiken.

De zeep in de mal gieten

Maak de mal klaar. Koop een plastic zeepmal. Als je een eenvoudige mal hebt en je je zeep mooier wilt maken, leg dan een rubberen zeepstempel met het patroon naar boven onderin de mal. Je kunt als je dat wilt de mal aan de binnenkant lichtjes inspuiten met anti-aanbakspray. Je kunt tevens wat vaseline in de mal smeren.[16]

  • Zeepmallen en -stempels kun je op het internet en bij hobbywinkels kopen.
  • Je kunt tevens een siliconen ijsblokjeshouder of bakvorm gebruiken.

Schep de zeep in de mal. Omdat deze zeep zo dik is zul je hem niet in de mal kunnen gieten. Gebruik in plaats daarvan een houten lepel of rubberen spatel om de zeep in de mal te scheppen. Strijk de bovenkant glad met de lepel of spatel.

Laat de zeepmal vallen. Houd de zeepmal 15 tot 30 centimeter boven het aanrecht en laat hem vallen. De zeep zal zo goed in de mal blijven zitten en alle luchtbelletjes zullen verwijderd worden.[17]Het kan zijn dat je dit enkele keren moet doen.

Laat de zeep 1 tot 2 dagen drogen voordat je hem uit de mal haalt. Wanneer de zeep droog is haal je hem voorzichtig uit de mal. Als je een lange, rechthoekige zeepmal gebruikt hebt kun je de zeep in stukken van 2 tot 3 centimeter dik snijden.[18]

  • Als je haast hebt, leg de zeep dan 1 tot 2 uur in de vriezer voordat je hem uit de mal haalt.[19]

Laat de zeep indien nodig uitharden. Afhankelijk van het type zeep dat je gebruikt hebt kan de nieuwe zeep nog steeds een beetje zacht en kneedbaar aanvoelen. Leg de zeep in dit geval op een rooster van ijzerdraad en laat hem 2 tot 4 weken aan de lucht drogen.[20]Als je zeep uit de winkel gebruikt hebt is dit wellicht niet nodig. Als je verse koud- of warmgeperste zeep gebruikt hebt is de kans echter groot dat je dit wel moet doen.

  • Sommige soorten opnieuw gesmolten zeep (doorgaans gemaakt van zeep die in de winkel is gekocht) hoeven slechts 2 dagen te drogen.[21]

zeep maken

Tips

  • Een andere erg gemakkelijke manier om oude stukken zeep opnieuw te gebruiken is om een nieuwe badspons open te knippen en de stukken zeep erin te stoppen. Wanneer je de spons natmaakt zal hij mooi gaan schuimen. De zeep zal eruit getrokken worden en je zult de oude stukken gemakkelijk kunnen gebruiken.
  • Je kunt de oude stukken zeep tevens een tijdje in water laten weken zodat ze zacht en kneedbaar worden. Knijp ze dan samen in je handen totdat ze aan elkaar plakken. Laat dit nieuwe stuk zeep een tijdje uitharden totdat hij stevig wordt en je hem kunt gebruiken.
  • Een gemakkelijke manier om alle zeep te gebruiken is om de oude zeep nat te maken en aan het nieuwe stuk zeep vast te plakken wanneer je met een nieuw stuk zeep wilt beginnen. Laat de zeep liggen totdat je weer een douche neemt. De stukken zeep plakken dan als lijm aan elkaar.
  • Opnieuw gesmolten zeep heeft altijd een korrelige textuur en zal nooit zo glad zijn als gietzeep, koudgeperste of warmgeperste zeep.
  • Doe een raam open of schakel een ventilator in, vooral als je zeep een geur heeft.
  • Sommige webshops verkopen basismaterialen voor het opnieuw smelten en gieten van zeep. Deze zeepsoorten worden gladder wanneer je ze smelt, een beetje zoals cakebeslag.

Benodigdheden

  • 340 gram zeep
  • 250 milliliter water
  • Kaasrasp
  • Heetwaterbad
  • Zeepmal
  • Kleurstoffen speciaal bedoeld voor zeep (optioneel)
  • Kruiden en specerijen (optioneel)
  • Houten lepel of rubberen spatel

Bron: WikiHow


Je kunt ook interesse hebben in:

Castillezeep maken

Zelf wasmiddel maken