Castillezeep maken

(wikiHow) Castillezeep is een biologisch afbreekbare zeep gemaakt van olijfolie, water en loog. Het is uitgevonden in Aleppo en door de kruisvaarders naar de regio Castilië in Spanje gebracht, waar het erg populair werd. Al eeuwenlang gebruiken mensen deze milde reiniger voor uiteenlopende dingen, van het wassen van haar en huid tot het schoonmaken van kleding en vloeren. Als je stukken Castillezeep hebt gemaakt kun je ze in vaste vorm gebruiken, of je kunt ze in water laten oplossen zodat je vloeibare zeep krijgt. Ga verder om te leren hoe je zelf Castillezeep maakt.

 

De benodigdheden klaarzetten

1. Leg alle benodigdheden klaar. Bereid een werkplek voor in de keuken of op een andere plek waar je stromend water hebt en leg alles zo neer dat je het voor het grijpen hebt. De schalen, maatbekers en andere gereedschappen moet je uitsluitend gebruiken voor het maken van zeep – gebruik die hierna niet meer als je voedsel gaat bereiden, want er kunnen restjes zeep in blijven zitten. Om Castillezeep te maken heb je de volgende dingen nodig:

  • Grote maatbeker
  • Roestvrijstalen pan
  • Grote schaal
  • Spatel
  • Hand- of staafmixer
  • Vleesthermometer
  • Keukenweegschaal
  • Rubberen handschoenen en veiligheidsbril (om met het loog te werken)
  • Loog. Dit is verkrijgbaar onder de naam Natriumhydroxide, ook wel caustische of bijtende soda genoemd. Het wordt vaak gebruikt als gootsteenontstopper, kijk bijvoorbeeld eens bij het Kruidvat. Je koopt het in de vorm van kristallen en wat je niet gebruikt kun je gewoon bewaren. Om 10 middelgrote blokken zeep te maken heb je 123 gram loog nodig.

2. Bereid je olie voor. Echte Castillezeep wordt gemaakt van 100% olijfolie, maar veel zeepmakers mengen allerlei soorten olie om een uitgebalanceerd eindproduct te krijgen. Pure olijfolie geeft geen romig schuim, maar geeft een zeep die wat slijmerig van textuur is. Kokosolie wordt vaak toegevoegd omdat je daardoor beter schuim krijgt, en palmolie kan er voor zorgen dat de zeep wat steviger wordt. Een verhouding van 8 delen olijfolie, 1 deel kokosolie en 1 deel palmolie geeft een mooie zeep. Voor onderstaand recept moet je de volgende oliën afmeten. Je hebt uiteindelijk 1 liter olie in totaal:

  • 800 ml olijfolie
  • 100 ml kokosolie
  • 100 ml palmolie

3. Bepaal of je etherische olie wilt gebruiken. Als je je zeep lekker wilt laten ruiken moet je 10 druppels van je favoriete etherische olie toevoegen, of een combinatie van verschillende soorten olie. Als je van een sterkere geur houdt voeg je meer druppels toe, als je minder wilt gebruik je maar 5-7 druppels. Etherische oliën die veel worden gebruikt bij Castillezeep zijn:

  • Pepermunt
  • Sinaasappel, citroen of grapefruit
  • Lavendel
  • Roos
  • Citroengras
  • Den
  • Sandalwood
  • Bergamot

4. Zet de zeepmal klaar. De mal die je gebruikt bepaalt de grootte en vorm van de zeepblokken. Als je rechthoekige blokken wilt gebruik je een rechthoekige mal zoals een cakeblik; de zeep komt er dan uit als een langwerpig blok en dat snij je dan in blokken van de gewenste dikte. Bekleed de mal met bakpapier zodat de zeep er makkelijk uitkomt.

  • Er bestaan ook speciale mallen om zeep te maken bij hobbywinkels, en je vindt ook allerlei soorten op internet.
  • Als je geen zin hebt om een mal te kopen kun je een oude schoenendoos gebruiken. Zoek een stevige schoenendoos, verstevig de hoeken met tape zodat de naden goed dicht zitten en bekleed het met bakpapier.
  • Je kunt ook een zeepmal maken van hout, of een bestaand houten kistje gebruiken als mal. [1]

 

Het loog met de olie mengen

1. Trek je veiligheidsuitrusting aan. Loog is een bijtende stof die de huid en de ogen kan verbranden, en het is slecht voor je longen als je het inademt. Als je voor het eerst met loog werkt, wees dan extra voorzichtig zodat je het veilig doet. Doe rubberen handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op voordat je de verpakking van het loog opent. Zet de ramen open of doe de afzuiger aan zodat de kamer goed geventileerd wordt.

  • Hou een fles witte azijn bij de hand. Als je loog op het aanrecht knoeit kan azijn het neutraliseren.
  • Als je per ongeluk loog op je huid krijgt of de dampen ervan te veel hebt ingeademd, bel dan de huisarts of 112.

2. Maak de loogoplossing. Als je loog en water mengt is het belangrijk de juiste verhoudingen te weten. Voor dit recept heb je 296 ml water en 123 gram loog nodig. Gebruik aparte bakjes om het precies af te meten met de keukenweegschaal. Voeg voorzichtig het loog aan het water toe. Het mengsel zal meteen heet worden en er troebel uit gaan zien. Als het afkoelt wordt het weer iets helderder. Het duurt een paar minuten voor het is afgekoeld. Gebruik de vleesthermometer om de temperatuur te controleren. Het loog is klaar om te gebruiken als het 50°C is.

  • Doe nooit het water bij het loog – doe altijd het loog bij het water. Als je water over het loog giet kun je een explosieve reactie krijgen.
  • Als je de ingrediënten afweegt, zorg dan dat je het gewicht van de bakjes niet meerekent.
  • Als je meer of minder zeep wilt maken, gebruik dan een loogcalculator[2] om de exacte hoeveelheden water en loog te berekenen.

3. Verhit de olie. Terwijl het loog afkoelt ga je de olie verhitten. Doe ze in een pan en zet die op middelhoog vuur. Roer de olie goed zodat de verschillende soorten vermengd raken. Blijf het verhitten tot de olie 50°C is. Gebruik de vleesthermometer om de temperatuur te controleren. De olie en het loog moeten zo veel mogelijk dezelfde temperatuur hebben als je ze bij elkaar doet.

  • Als je niet zorgt dat de olie en loog op dezelfde temperatuur zijn, zal de zeep niet goed stollen. Zorg dat je de vleesthermometer gebruikt om beide mengsels te controleren om deze cruciale stap goed af te ronden.

4. Meng het loog met de olie. Giet het loogmengsel in het oliemengsel. Gebruik een mixer of staafmixer om het goed te mengen. Na een paar minuten zal het mengsel dikker worden. De mixer laat op een gegeven moment een spoor achter in het mengel, dit noemt men de “trace-fase”. Het moet nu de consistentie van honing hebben.

  • Je kunt het loog en de olie ook met een lepel roeren, maar dan duurt het veel langer voordat je de “trace-fase” bereikt.

5. Voeg de etherische olie toe. Als het mengsel de trace-fase heeft bereikt kun je de etherische olie toevoegen. Doe 10 druppels etherische olie in de pan en meng het met de mixer tot het goed verdeeld is.

 

De zeep gieten en laten rijpen

1. Giet de zeep in de mal. Wees voorzichtig dat je niet knoeit. Dek de mal af met een schone theedoek of handdoek, en zorg dat de doek de zeep zelf niet raakt, maar drapeer het over de zijkanten van de mal. Zo bescherm je de zeep tegen stof en insecten. Laat het 48 uur staan.

  • Tijdens deze eerste 48 uur zal de zeep stollen en harder worden. Het is echter nog niet klaar om te gebruiken; het moet eerst rijpen, zodat het water eruit kan verdampen en de zeep milder wordt. Raak de zeep nog niet aan, want het loog kan nu nog steeds bijten.
  • Bekijk de bovenkant van de zeep na 48 uur. Als er een laagje op ligt, of er uitziet alsof het is gescheiden, is de zeep niet bruikbaar. Je hebt dan te veel loog gebruikt, wat de huid kan irriteren, of het loog en de olie zijn niet goed gemengd. Helaas is de zeep dan niet mee te redden, je zult het weg moeten gooien en opnieuw moeten beginnen.

2. Haal de zeep uit de mal. Een mal uit de winkel heeft waarschijnlijk zijkanten die je eraf kunt halen zodat de zeep er makkelijk uitkomt. Als je een schoenendoos hebt gebruikt kun je de zeep eruit kiepen, of de zijkanten er afknippen. Als je een cakevorm hebt gebruikt draai je die gewoon om.

3. Snij de zeep in stukken. Bepaal hoe dik je de stukken wilt hebben. Ongeveer 2-3 cm is standaard, maar je kunt het dikker of dunner doen als je wilt. Gebruik een liniaal om de dikte af te meten en zet op gelijke afstanden streepjes op de zeep zodat je weet waar je moet snijden. Om de zeep te snijden heb je de volgende opties:

  • Gebruik een scherp mes. Neem geen mes met kartels, behalve als je wilt dat de zeep gegolfde zijkanten heeft.
  • Een deegsnijder. Dit werkt ook goed om zeep mee te snijden.
  • Een snijdraad. Zorg dat de draad goed recht is, dan krijg je mooie rechte stukken

4. Leg de stukken zeep naast elkaar om te rijpen. Leg een stuk bakpapier op een plaat of plank en leg de stukken zeep er op. Zet het op een koele, droge plek en laat het minstens 2 weken tot maximaal 9 maanden rijpen. Hoe langer je wacht, hoe beter de zeep zal zijn; je krijgt dan romiger schuim en een betere textuur.[3]

  • Na een paar weken kun je de zeep gaan gebruiken. Als de zeep klaar is is hij stevig en is er geen chemische lucht meer waar te nemen.

 

Vloeibare Castillezeep maken

1. Rasp 100 gram Castillezeep. Dit is een gemiddeld stuk zeep. Gebruik een kaasrasp of een vork om het in kleine stukjes te raspen. De zeep zal dan makkelijker oplossen in water.

2. Breng 2 liter water aan de kook. Giet het in een pan en zet het op hoog vuur. Breng het water aan de kook.

3. Doe de zeepvlokken en het water bij elkaar. Giet het water in een grote plastic schaal of kan en roer de zeepvlokken er door. Laat het mengsel een paar uur staan tot het dikker wordt. Als de zeep te dik wordt, moet je het opnieuw verhitten en er wat meer water bij doen. Het moet de consistentie van shampoo hebben.

4. Giet het in flessen. Doe de vloeibare zeep in knijpflessen en bewaar die in de keuken of de badkamer. De vloeibare zeep blijft op kamertemperatuur maandenlang goed. Gebruik het om je haar en huid mee te wassen, of om je kleding, de vaat en andere dingen in huis schoon te maken.

 

Tips

  • Experimenteer eens met etherische olie zoals lavendel, eucalyptus of sinaasappel voor een heerlijke geur.
  • Als je de textuur, hardheid of geur van de zeep wilt veranderen, kun je de verhoudingen van de basisingrediënten een beetje aanpassen. Het is altijd beter om met wat minder loog te beginnen, en dan wat meer te proberen als de zeep niet goed lukt, dan andersom.
  • Met een staafmixer gaat het vermengen van de loogoplossing en de olie een stuk makkelijker en sneller. Het moet echt heel goed gemengd zijn, dus roer het stevig.

 

Waarschuwingen

  • Wees heel voorzichtig als je het loog in het water doet. Rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en een goed geventileerde ruimte zijn essentieel.
  • Castillezeep geeft niet zo veel schuim, maar het maakt net zo goed schoon als zeep die wel veel schuimt.

 

Benodigdheden

  • Grote maatbeker
  • Roestvrijstalen pan
  • Grote schaal
  • Spatel
  • Hand- of staafmixer
  • Vleesthermometer
  • Keukenweegschaal
  • Rubberen handschoenen en veiligheidsbril
  • Schaal
  • Bakpapier
  • Mal

 

Ingrediënten

  • Loog
  • Olijfolie
  • Palmolie
  • Kokosolie
  • Etherische olie
  • Water

Bron: wikiHow


Je kunt ook interesse hebben in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam Blokkade door WP-SpamShield

Translate »