Leven van weinig geld – 35 tips
“Simply by not owning three medium-sized
castles in Tuscany I have saved enough
money in the last forty years on insurance
premiums alone to buy a medium-sized castle in Tuscany.”
Ludwig Mies van der Rohe
Geldzorgen en mooie smartphones
Het valt mij regelmatig op hoe de mensen met de grootste geldzorgen vaak de mooiste smartphones hebben, met de meest uitgebreide abonnementen. Sterker nog, ze hebben soms zelfs de neiging om andere mensen belachelijk te maken omdat ze nog rondlopen met een ‘oude’ iPhone.
Fascinerend. En weet je wat? Geldzorgen worden vaak niet veroorzaakt door te weinig geld. Ze worden veroorzaakt door lekkage van het geld dat er is. Het gaat er niet zozeer om hoeveel geld je hebt. Het gaat erom wat je met je geld doet.
En dat is waar ik het vandaag over wil hebben. Dit is een lijst met 35 tips, in willekeurige volgorde, die je inspireren om meer levenskwaliteit uit iedere euro te halen.
Op weg naar een leven zonder geldzorgen.
Leven van weinig geld – 35 tips
Pik uit deze lijst een aantal tips waar je mee aan de slag wilt gaan om je financiële situatie te verbeteren. En als je deze tips hebt toegepast, kom je terug om aan de slag te gaan met de volgende tip.
- Beweeg hemel en aarde om ervoor te zorgen dat je minder geld uitgeeft dan je binnen krijgt. Gebruik hiervoor onze stap voor stap bespaar checklist.
- Gezonde financiën komen voort uit overzicht. Als je geen overzicht hebt, dan begeef je je op glad ijs.
- Begin met het maken van een overzicht. Zorg dat je exact weet hoeveel er in komt, en hoeveel eruit gaat.
- Maak een lijst van alle abonnementen, verzekeringen en andere maandelijkse en jaarlijkse terugkerende uitgaven.
- Bereken voor iedere kostenpost wat dit je kost per jaar. Hoeveel kost je smartphone je per jaar, gedurende de looptijd van het abonnement? Inclusief aanschafprijs, abonnement, gemiddelde kosten waarvoor je te veel belt, eventuele verzekering etc.
- Kijk héél kritisch naar deze lijst. En dan bedoel ik héél kritisch. Wat als je absoluut alles wat enigszins overbodig is moest schrappen, wat zou je schrappen?
- Als je geldzorgen hebt, dan heb je geen duur tv-abonnement nodig met 200 zenders. Nee, niet. Echt niet. Die zenders gaan je nooit zoveel plezier bezorgen als een leven zonder geldzorgen doet.
- Als je geldzorgen hebt, dan heb je niet zeven overbodige verzekeringen nodig. Ook niet die dure verzekering op je smartphone.
- Open een spaarrekening.
- Start een automatische spaaropdracht. Begin met een klein bedrag per maand, en voer dit bedrag het komende jaar langzaam op.
- Installeer de Marktplaats app op je dure smartphone.
- Zet alle potentieel waardevolle spullen die je niet gebruikt op Marktplaats.
- Zet alle opbrengsten op je spaarrekening.
- Werk richting een leven met minder spullen en minder bezittingen. Dit maakt je uiteindelijk gelukkiger, en je leven wordt goedkoper en goedkoper.
- Overweeg om goedkoper te gaan wonen. Goedkopere huizen zijn vaak kleiner waardoor je ook minder spullen nodig hebt. Ontdek de voordelen van klein wonen.
- Zie geld niet als de oplossing. Zie het ook niet als een doel of als een wondermiddel. Geld is een gereedschap. Een middel waarmee je dingen voor elkaar kunt krijgen.
- Als je nog maar weinig koffie hebt, dan word je zuiniger met je koffie. Als je weinig geld hebt, word dan net zo zuinig.
- Wat vind je het allerbelangrijkst in je leven? Vrienden? Familie? Genieten? Spendeer je geld aan de dingen die je het meest belangrijk vindt. Spendeer je geld niet aan dingen waar je onverschillig tegenover staat.
- Een ervaring met lieve mensen levert je geweldige herinneringen op die je nog lang koestert. Een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk nooit leest levert je niets op behalve afval, een vaag schuldgevoel en sjouwen naar de papierbak.
- Soms moet je even iets laten. Soms wil je iets en kun je het niet doen of kopen. Of kun je het wel, maar is het niet verstandig. Dat is soms even moeilijk. Zoek afleiding en probeer het los te laten.
- Een leven zonder zorgen is fijner en waardevoller dan een ‘hoge status’ vanwege mooie spullen.
- Als je al je geld uitgeeft aan dure merkkleding, luxe apparaten en decadente schoenen – en vervolgens geldzorgen hebt – dan ben je niet succesvol. Dan kom je over als iemand die erg onzeker is over zichzelf.
- Het leven wordt niet per definitie beter als je meer geld hebt. Het leven wordt ook niet per definitie slechter als je minder geld hebt. Het is maar net hoe je ermee om gaat.
- Tijd is waardevoller dan geld. Als je minder geld nodig hebt om gelukkig te zijn, dan hoef je ook minder tijd te besteden aan inkomstengeneratie. Dan ben je dus vrijer.
- Een gezonde spaarrekening is de goedkoopste verzekering die je kunt afsluiten.
- Zodra je het voor elkaar krijgt om ‘winst’ te draaien, om beneden je stand te leven, houd deze manier van leven dan vast. Blijf je lasten verlagen en je inkomsten verhogen om je toekomstige geldzorgen te verminderen.
- Denk op de lange termijn. Hoe verder je in de toekomst kijkt, des te verstandiger je keuzes worden. Je wilt nu een nieuwe bank kopen. Maar als je verder kijkt naar wat je doelen zijn, dan kun je nu beter een tweedehands bank kopen of nog even op deze blijven zitten.
- Zoek goedkope alternatieven voor je dure gewoontes. Vervang bijvoorbeeld die dagelijkse Starbucks op het station door een thermosbeker huisgemaakte koffie. Zo, 60 euro per maand verdiend.
- Lees tijdschriften in de Bibliotheek. Een fijn rustpuntje, gezellig midden in de samenleving, een veel groter aanbod en helemaal gratis!
- Laat de drang om dingen te ‘bezitten’ los. Je bezit niets, je beheert dingen. En hoe meer je te beheren hebt, des te minder vrij je bent.
- Ontdek dat het ‘niet bezitten’ van iets vaak nog waardevoller is dan iets wél bezitten.
- Houd wekelijks een oogje in het zeil. Gebruik bijvoorbeeld je zondagavond om even te checken hoe alles financieel reilt en zeilt. Zo kun je snel bijsturen als je merkt dat je van koers raakt.
- Ga geen schulden aan. En als je schulden hebt gemaakt, betaal ze dan zo snel mogelijk af. Schulden zijn peperduur en ze vormen een enorm ‘lek’ in je boekhouding. Je hypotheek is ook een schuld, en ook deze kun je aflossen.
- Werk aan je vrijheid. Niet aan je status.
- Schaam je niet. Doe liever je best om je kennis over geld te vergroten. Op die manier zorg je ervoor dat je in de toekomst nooit meer in de problemen komt.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in:
Geld verdienen vanuit huis – mijn tips, ideeën en valkuilen
Hoe consumentisme een negatief effect heeft op eigenwaarde jongeren