GenezingLifestyleSportZiekte

Pijnlijke spieren? Zo herstel je ze sneller

(Global Heart | Esther Haasnoot) Pijnlijke spieren? Waarom sommige spiergroepen er langer over doen dan andere om volledig te herstellen.

Genees pijnlijke spieren sneller

Heb je je ooit afgevraagd waarom spieren zoals kuiten of quadriceps (spiergroep bovenbeen) dagenlang pijnlijk blijven na een training, terwijl biceps (spierballen aan de voorkant van de bovenarm) sneller herstellen? Spierherstel hangt af van meer dan alleen hoe vaak je bepaalde delen van je lichaam traint.

Omvang, functie en aanhechtingen

Drie factoren beïnvloeden hoe snel een spier kan herstellen: de grootte van de spier, de functie van de spier en de aanhechtingen (d.w.z. de lichaamsdelen waarmee hij verbonden is). Om te begrijpen wat er werkelijk gebeurt als je lichaam herstelt van een inspanning, is het handig te weten wat de belangrijkste functie van de betreffende spier is.

Spiergrootte

De spieromvang is de eerste belangrijke factor die van invloed is op het herstel. Grotere spieren hebben meer functies en blijven daarom meestal langer pijnlijk. 

Spieren zoals je quadriceps of bilspieren zijn relatief groot, en ze zijn betrokken bij veel verschillende zittende en staande bewegingen, dus die zullen meer tijd nodig hebben om te herstellen. Dit betekent echter niet dat kleinere spieren geen tijd nodig hebben om te herstellen. 

Spierfunctie

De volgende factor is het doel van de spieren. Spieren die vaker worden gebruikt, zoals die in onze rug, zullen langer nodig hebben om te herstellen, omdat ze worden gebruikt voor de meeste van onze dagelijkse bewegingen. 

Spieren die je vaker gebruikt, zoals bijvoorbeeld de spieren in je rug, verlengen het herstelproces. Dus hoe meer ze worden belast (of geblesseerd), hoe langer dat proces kan duren.  

Spieraanhechtingen

Ten derde hoe je spier is bevestigd aan de rest van je lichaam bepaalt de duur van het herstelproces. Meer bloedtoevoer naar een spier leidt over het algemeen tot sneller herstel. Daarom genezen grotere, vlezige delen van spieren met veel aanhechtingen sneller dan pezen. 

Het vlezige deel van een spier heeft veel bloedtoevoer, dus deze problemen genezen vrij routinematig. Maar de pees die de spier aan een bot vastmaakt, heeft vaak minder doorbloeding, waardoor blessures aan dat deel vaak traag herstellen. Zo zal een blessure aan de kuitspier sneller herstellen dan een blessure aan de achillespees in hetzelfde gebied.

Dus hoe kun je spierherstel versnellen?

Er zijn hersteltechnieken die je kunt gebruiken om overbelaste spiergroepen sneller te laten herstellen. Eerst en vooral door te stretchen. Masseren is een andere effectieve manier om de doorbloeding van het betreffende gebied te stimuleren. 

Zorg ervoor dat je het gebied goed strekt en rust geeft als het pijn doet, en je bent snel weer hersteld.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben:

Wintermotivatie: 4 voordelen van trainen bij koud weer

7 redenen om vandaag te sporten