CultuurGlobal ProjectLifestyleMensheidNatuur & DierenSuccesvol Zijn

Saga wordt eerste Britse bedrijf dat grootouderschapsverlof aanbiedt

(Global Heart | Esther Haasnoot) Brits bedrijf biedt grootouderschapsverlof. Werknemers van reis- en verzekeringsmaatschappij Saga krijgen een week betaald verlof bij de geboorte van hun kleinkinderen.

Een nieuwe benadering van werken

De geboorte van een kleinkind is op zich al een onbetaalbaar geschenk, maar voor sommige grootouders komt daar nu een nieuw extraatje bij: een extra week vrij van werk.

Saga, de reis- en verzekeringsmaatschappij voor 50-plussers, heeft een belangrijke stap gezet door  haar werknemers een week betaald verlof geven om de geboorte van een kleinkind te vieren.

Het bedrijf, dat 2.500 werknemers telt, introduceert dit nieuwe beleid als erkenning dat grootouders een steeds belangrijkere rol spelen in de kinderopvang, terwijl het ook een werkcultuur opbouwt die 50-plussers aanspreekt. Het bedrijf belooft ook zijn crèche open te stellen voor kleinkinderen om die personeelsleden te steunen die al werkende grootouders zijn.

Deze verandering volgt op een intern onderzoek waaruit bleek dat een kwart van de Saga medewerkers het “moeilijk” vond om werk en kinderopvang te combineren, in combinatie met onderzoek van de Universiteit van Oxford waaruit bleek hoe de betrokkenheid van grootouders het welzijn van een kind “aanzienlijk” kan verbeteren.

Gezinsvriendelijk werken is zakelijk gezien ook verstandig

Het extraatje is ook “zakelijk verantwoord”, aangezien bedrijven moeite hebben om personeel te behouden. Justine Roberts, oprichter van de website Gransnet: “Werkgevers die erkennen dat hun werknemers relaties en verantwoordelijkheden hebben buiten het werk, zullen de vruchten plukken van de toegenomen loyaliteit en het welzijn van het personeel.

“Het omarmen van gezinsvriendelijke werkmethoden is zakelijk gezien zinvol”, volgens Justine Roberts, de oprichter van de online community Gransnet. Aangezien bedrijven moeite hebben hun personeel te behouden.

Grootouderschapsverlof bij de geboorte van hun kleinkinderen

Volgens Jane Storm, chief people officer bij Saga, is het aanbieden van grootouderschapsverlof ook een symbool van hoe belangrijk oudere werknemers zijn voor hun bedrijf en voor de maatschappij. Het werkzame leven wordt langer, maar de eerste vraag die veel 50-plussers nog steeds te horen krijgen is ‘wanneer ga je met pensioen?’

“Wij willen die mentaliteit veranderen en laten zien dat leeftijd geen belemmering is voor blijvend professioneel succes. Als doelgericht bedrijf hebben we de verantwoordelijkheid om een representatief, multigenerationeel personeelsbestand op te bouwen dat klaar is voor de toekomst en dat voldoet aan de behoeften van onze klanten.”

Ze gaat verder met te zeggen dat de meeste klanten van het bedrijf boven de 50 zijn, en het is alleen maar goed dat hun team een afspiegeling is van de gemeenschap die ze dienen.

Erkenning dat mensen ook verantwoordelijkheden hebben buiten het werk

Uit het Oxford-onderzoek blijkt ook dat steeds meer grootouders betrokken raken bij het leven van hun kleinkinderen. Een van de auteurs van de studie, Julia Griggs, legt uit dat grootouders waarschijnlijk “meer steun verlenen en een grotere invloed uitoefenen op de toekomst van hun kleinkinderen dan in het verleden … [als] gevolg van bredere sociale en demografische veranderingen: een langer, gezonder leven; de participatie van moeders op de arbeidsmarkt; grote aantallen kinderen die in eenouder- en stiefgezinnen leven”.

Gezondheidsgerelateerde levensgebeurtenissen verlof

Saga is niet het enige bedrijf dat een flexibeler werkbeleid voor personeel introduceert. In oktober introduceerde de online modewinkel Asos een reeks beleidsmaatregelen om werknemers te ondersteunen die “gezondheidsgerelateerde levensgebeurtenissen doormaakten”. Denk hierbij aan het op korte termijn opnemen van verlof en betaald verlof voor medewerkers die te maken hebben met zwangerschapsverlies, het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling of het ervaren van de menopauze.

Ouderschapsverlof voor de verzorging van een huisdier

Pakkende beleidsmaatregelen zijn onder meer “pawternity” – in wezen betaald verlof voor de verzorging van een nieuw huisdier. Bedrijven variërend van Mars, het moederbedrijf van de dierenvoedingsmerken Whiskas en Pedigree, tot de brouwer BrewDog bieden “puppy ouderschapsverlof” aan. Volgens verzekeraar Petplan heeft een op de 20 nieuwe huisdiereigenaren in het Verenigd Koninkrijk vrij gekregen van het werk om voor zijn of haar huisdier te zorgen.

Niet op geld gebaseerde stimulansen

Het verschijnen van andere nieuwe, niet op geld gebaseerde stimulansen, zoals de vierdaagse werkweek (zonder loonsverlagingen) en de invoering van bedrijfsvakanties van een week, weerspiegelt ook de drang van bedrijven om burn-out van werknemers te voorkomen, een belangrijke factor die bijdraagt tot wat “het grote ontslag” wordt genoemd.

Vanwege het tekort aan arbeidskrachten wordt de uitbreiding van extraatjes  steeds meer gezien als een manier om personeel te behouden en aan te trekken vanwege. Empowerment van werknemers wordt steeds belangrijker in een nieuwe cultuur waarin flexibel werken nu de norm is.

Hopelijk zullen meer bedrijven, nu we verschuiven naar een meer bewuste en verbonden benadering van werk, stappen blijven zetten die hun werknemers waarderen als mensen met verplichtingen en relaties buiten de werkplek, en niet slechts als radertjes in een machine.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Toeristen in Spanje kunnen binnenkort  beoordelen hoe hotels hun personeel behandelen

Thailand’s taxi’s worden groen met mini-tuintjes op autodaken