Staat een schone ruimte gelijk aan een heldere geest?

(Global Heart | Esther Haasnoot) De meeste mensen zijn bekend met de uitspraak “schone ruimte, heldere geest”. Maar is dat nu echt zo? Verbeteren we echt onze kansen door op te ruimen of worden we gewoon ongelooflijk productieve uitstellers?

Zorgt een schone ruimte echt een opgeruimde geest?

Mensen die in een ongeorganiseerd, rommelig huis wonen, hebben meer kans depressief, angstig en gestrest te zijn. Het spreekt vanzelf. Als je een zware dag op je werk hebt gehad, is het laatste wat je nodig hebt om thuis te komen en geconfronteerd te worden met een rommelige keuken die moet worden schoongemaakt voordat je voedsel kunt bereiden.

Maar sinds wanneer hebben we onszelf ervan overtuigd dat we een noodzakelijke schoonmaakbeurt nodig hebben voordat we aan onze favoriete dingen deelnemen? Het is gemakkelijk om jezelf ervan te overtuigen dat om te mediteren, schrijven, creëren of voor welke andere belangrijke dingen die je wilt doen, je eerst je ruimte moet schoonmaken, je yogamat moet reinigen, je eerste twee kopjes koffie moet hebben.

Om het mysterie verder te ontrafelen, vooral voor hen die dit graag willen ontleden voordat ze aan het werk gaan, laten we eens kijken naar hoe rommel de hersenen beïnvloedt.

Hoe rommel de hersenen beïnvloedt

Volgens een onderzoek zal het hebben van meerdere visuele stimuli binnen het bereik van iemands zicht ertoe leiden dat die stimuli concurreren voor neurale representatie. In andere termen, hoe meer rommel je kunt zien, des te makkelijker je zult laten afleiden. Je brein krijgt dan letterlijk één of meer boterhammen voorgeschoteld om in te bijten en wordt onzeker waarvan eerst te moeten proeven.

Het opruimen van je fysieke ruimte kan op meerdere manieren een heel therapeutisch proces zijn. Het geeft een gevoel van orde, opgeruimdheid, ruimte, trots en uiteindelijk vrede. Het kan ook gaan over het opruimen van losse eindjes. Het loslaten van de dingen die je niet meer nodig hebt om ruimte te maken voor iets nieuws.

Je fysieke omgeving is verbonden met je mentale, emotionele en spirituele ruimte, dus is het logisch dat een chaotische fysieke ruimte stress en angst kan veroorzaken. Want rommel kan overweldigend en vermoeiend zijn, zelfs om over na te denken. Elke taak, van het eten van ontbijt tot rijden naar het werk, kan gecompliceerd worden door de puinhoop waarmee we kampen. Wanneer we de rommel opruimen, hoeven we er niet langer over na te denken en kunnen we onze aandacht en gedachten richten op andere, belangrijker zaken.

Rommel kan voor sommigen van ons verzwakkend zijn

Ben je ooit een rommelig kantoor binnengetreden, in eerste instantie opgewonden om een ​​nieuw project te starten, om meteen terug te lopen omdat de puinhoop teveel met je concentratie knoeide? Voor sommigen van ons kan rommel ronduit slopend zijn.

Rommel kan zeker bijdragen aan stress en angst. Uit een psychologische studie uit 2009, bleek dat vrouwen die hun huizen als rommelig en stressvol beschreven meer depressief waren. Dit is niet verwonderlijk, gezien het feit dat tal van onderzoeken hebben een opgeruimder huis gekoppeld aan gezondere gewoonten – zoals sporten en het maken van slimme snackkeuzes – die echt kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid en vooruitzichten.

Het probleem is dat de relatie tussen je geest en je leefruimte vaak cirkelvormig is. Wanneer iemand angstig is, depressief of een soort ADD heeft, kan het moeilijk zijn om je te richten op het organiseren van je ruimte.

Sommige ‘chaos’ kan een goede zaak zijn voor creatievelingen

Ja, ons huis opruimen kan de meesten van ons productiever maken. Maar rechterhersenhelft georiënteerden (kunstenaars, muzikanten, schrijvers, stylisten, etc.) kunnen creatieve inspiratie opdoen door een beetje georganiseerde chaos. Velen vinden juist in de chaos de inspiratie om te creëren. Echter, wanneer de inspiratie verdwijnt, organiseren ze hun ruimtes meestal opnieuw, om te kunnen beginnen aan nieuwe start voor een volgende creatieve waterval.

Staat een schone ruimte altijd gelijk aan een heldere geest?

Is het verwijderen van rommel wel of niet “altijd”de sleutel tot een opgeruimde geest? “Echt niet! Als je gewoon de rommel in je huis opruimt als een tijdelijke oplossing omdat je vrienden langs komen, zijn de rommelige gedachten nog niet uit je hoofd. Zelfs wanneer alle was gestreken en fantastisch gevouwen is, kunnen mensen een leven leiden dat te zwaar wordt belast .En zich overweldigd voelen door andere dingen: mensen, gedachten, constante activiteit. Een georganiseerde ruimte kan je helpen om succes te boeken, maar het is niet altijd de sleutel tot gelukzaligheid.

Een algemene vuistregel is, “voordat je iets doet wat je hart gelukkig maakt”, te bedenken hoe deze daad van onthechting of milde uitstelgedrag van invloed is op je leven. Als je twijfelt, neem dan een bewuste beslissing om snel klaar te zijn of laat de bezem onmiddellijk vallen.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Uitstelgedrag afleren – 11 gedachten voor minder uitstelgedrag

7 kleine gewoontes die je ongelukkig maken

 

Translate »