Twijfel kost stress. Deze 3 gouden tips geven je meer zekerheid
(Albert Sonnevelt) Twijfel vraagt dagelijks meer energie dan goed voor je is. Ontdek hoe je op een eenvoudige wijze meer zekerheid opbouwt in je leven, zonder onnodige stress.
Twijfel heeft ook voordelen
Het lijkt vervelend wanneer je steeds op twee gedachten hinkt. Want je weet onbewust dat deze ronddraaiende gedachten jou op de lange termijn niet zoveel gaan opleveren. Maar er doelloos tegen blijven verzetten is ook niet de oplossing. Het is juist verstandig om op momenten van grote twijfel even stil te staan. Dan zal je ontdekken dat het voortdurende afwegen in je hoofd ook de nodige voordelen heeft:
- Twijfelen is een alarmsignaal dat afgaat bij de aanwezigheid van angst. Zodra de onzekerheid in jou toeslaat, weet je dat er een onderliggende angst aandacht vraagt.
Daarom is het van belang dat je echt de tijd neemt om te onderzoeken waar je werkelijk bang voor bent.
Want iedere angst geeft je de mogelijkheid om te groeien in vertrouwen en overgave.
Dus ga niet te snel voorbij aan je twijfel, want het is een uitnodiging om de grenzen van je comfortzone te onderzoeken.
- Wanneer de twijfel toeslaat, weet je ook dat er een bepaald tekort is in je leven. Misschien heb je nog een gebrek aan ervaring, kennis of ondersteuning uit jouw omgeving.
Dan weet je dat de tijd is aangebroken om hulp te vragen. Of je mag meer tijd en energie stoppen in het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.
- Je aarzeling zorgt er bovendien voor dat je bereid bent om jouw eigenwijsheid te onderzoeken. Soms heb je fases in je leven dat je wel heel erg overtuigd bent van je eigen gelijk. Helaas ben je dan niet meer in staat om te groeien, te leren en jezelf te ontwikkelen.
Daardoor kan je een bepaalde wakkerheid gaan missen om potentiele kansen of valkuilen tijdig op te merken. Met alle pijnlijke gevolgen van dien.
- Ten slotte zorgt twijfel er ook voor dat je gedwongen wordt om de juiste prioriteiten te stellen. Je bent namelijk bereid om jouw omstandigheden vanuit andere perspectieven te bekijken. Daardoor kan je ontdekken waaraan je de meeste waarde hecht in je leven.
Je nodigt jezelf namelijk uit om je diepste drijfveren te onderzoeken. De afweging wordt in eerste instantie gemaakt in je hart. Daarna ga je redenen bedenken om die keuzes te rechtvaardigen. Hoe meer je dagelijks bewuste afwegingen weet te maken op basis van jouw persoonlijke waarden, des te gelukkiger en vervullend je leeft.
Wanneer je eenmaal geaccepteerd hebt dat twijfel een heel normaal verschijnsel is in ieder zijn leven, dan kan je met de volgende 3 tips er voor zorgen dat je niet onnodig lang in je besluiteloosheid blijft hangen:
1. Ontwikkel wakkerheid met de juiste vragen
Het oplossen van ieder probleem begint bij bewustwording. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het hebben van twijfel een teken dat je iets wil veranderen in jouw leven.
Dit onderzoek vraagt wel een bepaalde mate van zelfreflectie. Je moet bereid zijn om naar jezelf te kijken. Om je hiermee op weg te helpen heb ik voor deze fase een aantal vragen voor je:
- Wat wil zich op dit moment in mijn leven ontvouwen?
- Welke doelen wil ik graag bereiken en wat geeft me daarin de grootste voldoening?
- Wat geeft me momenteel de meeste stress en welke angst zit daaronder verscholen?
Zodra er meer bewustzijn ontstaat over de oorzaken en gevolgen van je twijfel, dan kan je de gedachten ook doorbreken.
Er blijken een aantal kernovertuigingen onder te zitten, die (te) pijnlijk zijn om aan herinnerd te worden. Deze stressverhogende gedachten willen liever niet naar de oppervlakte komen.
Jouw innerlijke criticus wil je beschermen tegen de consequenties van eventuele keuzes die je moet maken.
Durf in dit stadium liefdevol te kijken naar dit beschermingsmechanisme, met de volgende vragen:
- Waartegen wil ik me beschermen en wat geeft me normaal gesproken veiligheid?
- Is het reëel om bang te zijn voor deze situatie of gevolgen?
- Wat kan ik nu DOEN om mijn twijfelgedachten tot rust te brengen?
2. Schatgraven in je prijzenkast
(Zelf)vertrouwen ontwikkel je niet vanuit de theorie. Je kunt nu eenmaal niet uit een boekje (of een blog ;)) leren hoe je krachtig in het leven moet staan.
Je hebt al eerder in je leven voor hete vuren gestaan. Er zijn ongetwijfeld moeilijkheden die je hebt overwonnen. Wat gaf je toen de kracht om door te gaan? Ga voor jezelf eens na welke overwinningen je al op jouw naam hebt staan. Dat zijn ervaringen waarvan je in eerste instantie misschien dacht dat het je nooit zou lukken:
- Leren fietsen, autorijden, skiën, schaatsen, zwemmen enz.
- Voor jezelf opkomen bij een dominant persoon
- Je diploma halen
- Op het podium staan, een toespraak houden, in je eentje op reis gaan.
- Zelfstandig wonen
Neem de tijd om eens zorgvuldig te analyseren welke ingrediënten in die situatie aanwezig waren die er voor gezorgd hebben dat je bent geslaagd voor die moeilijke opdracht.
Deze ervaringen versterken jouw zelfvertrouwen en laten twijfel als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke keiharde bewijzen heb ik dat ik ook de moeilijkste situaties heb overleeft?
- Wat is mijn positieve Mantra of affirmatie die mij er doorheen heeft gesleept”? Bijvoorbeeld: Er is altijd een weg. Achter de wolken schijnt de zon. Ik kom hier alleen maar sterker uit…
- Welke specifieke lichaamshouding of gebaren gebruik ik om mijn gedachten kracht bij te zetten.
3. Navigeer op een degelijk actieplan
Twijfel overwin je met het zetten van doelbewuste stappen. Maak daarom voor jezelf een heldere routekaart voor succes. Je kunt nog zo lang dromen over bepaalde resultaten, ze komen nooit tot leven zonder de eerste stap. En de volgende en de volgende en de volgende….
Omschrijf heel duidelijk jouw gevoel wat je hebt wanneer je jouw doel hebt bereikt. Neem alvast de lichaamshouding aan die daarbij hoort: zelfverzekerd, krachtig, genietend, enthousiast, dankbaar en vol trots.
Maak voor de komende 66 dagen iedere dag tijd vrij om een stap te zetten in de richting van jouw doel. Kijk of luister in die tijd ook naar rolmodellen die jouw doelen al hebben gerealiseerd. Wie inspireert je?
Beloon jezelf met iedere gemaakte stap. Maak een vreugde dansje, luister naar mooie muziek, geef jezelf een schouderklopje of stop een euro in een potje.
Hoe meer blijheid er ontstaat, des te groter de kans is dat je jouw doel ook gaat bereiken. Iedere positieve bevestiging neemt een stukje van je oude twijfel weg.
Bron: Albert Sonnevelt
Je kunt ook interesse hebben in:
Werken aan jouw droomdoel: doe vaker iets voor de eerste keer
Waarom blijven wij liegen als we weten dat het niet juist is