Van werkdruk naar werkplezier? Zo pak je dat aan!

(Levenscode |Albert Sonnevelt) Wil je van werkdruk naar werkplezier gaan? Kom in actie en onderneem zelf stappen om minder last van spanningen te hebben. In dit artikel lees je hoe je zelf je werkstress vermindert en je werkplezier vergroot.

Wacht niet af en neem het heft in eigen handen. Maak je werk weer leuk!

1. Start en eindig je dag relaxed

Begin je je dag gehaast? Dan werkt dat vaak door in de rest van de dag. Neem liever de tijd. Sta pakweg 20 minuten eerder op. Zo heb je voldoende tijd om te douchen, te ontbijten en op je gemak naar je werk te reizen. Je dag begint dan gewoon veel relaxter. En het einde van de dag? Neem geen werk mee naar huis. Eenmaal thuisgekomen? Neem een douche en spoel de werkdag van je af. Trek daarna gemakkelijke kleding aan en je voelt je een stuk meer ontspannen.

2. Van werkdruk naar werkplezier: doorbreek de sleur

Ken je het spreekwoord: verandering van spijs doet eten? Zet dan vandaag je automatische piloot eens uit. Neem voor de verandering een andere route naar je werk en/of terug. Geef iemand een complimentje. Knoop een praatje aan met een vreemde. Zet een bloemetje op je bureau. Lunch eens vaker met een andere collega. Er zijn allerlei mogelijkheden om de dagelijkse sleur te doorbreken. Doen. Je werkt de dag minder routinematig en dat geeft meer plezier.

3. Benut moderne technologie in je voordeel

Door efficiënt met de hedendaagse technologie om te gaan kun je meer plezier in je werk hebben. Van je werk plannen en afspraken maken tot videoconferencing. Kortom, laat je de technologie voor je werken! Ga van werkdruk naar werkplezier door de juiste apps en softwareprogramma’s te gebruiken. Je maakt je werk zo makkelijker en leuker.

4. Sta nu en dan even stil

Zo nu en dan even een pas op de plaats maken en nadenken over beslissingen is goed. Oftewel: nee zeggen mag! Dat zorgt voor minder negatieve stress waardoor je gemakkelijker de switch maakt van werkdruk naar werkplezier. Immers, door even stil te staan voorkom je dat je je halsoverkop in een project stort dat je niet boeit óf waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt met alle gevolgen van dien.

5. Houd je arbeidscontract tegen het licht

Werk je enkele jaren bij een bedrijf? De kans bestaat dat je arbeidscontract achterhaald is. Houd die eens tegen het licht? Komen je functie en werkinhoud nog overeen? Of zijn er duidelijke verschillen? Dat kan bepalen hoe je je nu voelt. Mogelijk ondergewaardeerd, miskend, et cetera. Is dat het geval? Dat kan voor spanningen zorgen. Inventariseer daarom eens wat voor werk je nu doet en wat er van je wordt verwacht. Maak daarna een afspraak met je baas en bespreek je contract. Zo draag je zelf bij aan het vergroten van je werkplezier.

6. Gezond leven op en buiten je werk

Beweeg je dagelijks? Tijdens de lunch bijvoorbeeld en sport je in je vrije tijd? Kies je dagelijks voor gezond en gevarieerd eten? Zorg je voor genoeg afwisseling tussen ingespannen werken en op z’n tijd even een momentje relaxen? Door je te rekken en te strekken? Een praatje met collega’s te maken en mindful in het niets te staren? Reserveer je eveneens tijd voor plezier maken? Van werkdruk naar werkplezier gaan kost dan minder moeite. Immers, leef je gezond op je werk en daarbuiten? Dan is de kans dat stress vat op je krijgt stukken kleiner, want een gezonde geest en lichaam gaan hand in hand.

7. De maandag is fantastisch

Ga van werkstress naar werkplezier door van de maandag geen berg te maken waar je tegenop ziet. Omdat je weekend en dus je vrijheid weer voorbij is. Laat die negatieve gedachten varen. Omarm de maandag als een nieuwe en fantastische dag met legio kansen. Zowel qua werk als activiteiten die je in je vrije tijd kunt doen. Want, heb je het naar je zin? Dan vliegt de tijd en is het snel weer vrijdag. Ook als je werkt!

8. Praat, praat, praat

Ervaar je spanningen op je werk? Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat over wat er speelt en je dwarszit. Want, opgekropte emoties en gevoelens kosten je heel veel energie en wakkeren stress aan. Dus, gebeurt er iets op je werk? Bespreek dat en houd het niet voor je. Je hoeft niet in woede uit te barsten, maar geef aan dat je teleurgesteld, verdrietig, geïrriteerd of boos bent. Je uiten helpt van werkdruk naar werkplezier te gaan. Dus, zeg wat je dwars zit dat lucht enorm op. Ook praten met je partner, goede vriend(in) of een professional helpt om spanningen te reduceren.

Bron: Levenscode


Je kunt ook interesse hebben in:

Moeilijk kunnen ontspannen – 4 rustgevende tips

Positieve stress? 5 tips voor gezonde stress!

Translate »