8 overtuigingen over de liefde, waar niets van klopt

(Welingelichte kringen | Désirée du Roy) We hebben nogal wat vaste overtuigingen als het over relaties en de liefde gaat. Die kunnen soms zo sterk zijn dat ze zorgen voor veel problemen tussen partners. En dan blijken ze niet eens te kloppen.

Relatietherapeuten noemen acht veel voorkomende misverstanden:

 

1. Het is 50/50

Het is geven en nemen in een relatie, vinden mensen. Veel relatieproblemen komen voort uit het idee dat alles gelijk verdeeld moet zijn. Maar dat gaat nu eenmaal niet altijd. Soms zijn er problemen waardoor je je partner moet ontzien. Andersom zal hij of zij jou ook ontlasten als je het moeilijk hebt.

 

2. Love is all you need

Natuurlijk moet er liefde zijn, maar voor een goede relatie is meer nodig, zoals open communicatie, wederzijds respect en dezelfde normen en waarden.

 

3. Een baby helpt

Veel koppels denken dat een baby hen dichterbij elkaar zal brengen. De gedeelde zorg voor een kind zou de relatie verbeteren. Maar het tegendeel is waar. Een baby verscherpt juist de tegenstellingen. Als je relatie niet goed is, wordt hij alleen maar slechter door een kind.

 

4. Niet boos naar bed

Relatietherapeuten horen het maar al te vaak: stellen willen een ruzie uitgepraat hebben voor ze gaan slapen. Niet doen, is het advies. Sommige ruzies en problemen zijn veel te groot om binnen 24 uur op te willen lossen. Je kunt er juist beter een nachtje over slapen.

 

5. Tegenpolen trekken elkaar aan

Het is spannend in het begin. Jullie dagen elkaar uit en zoeken de grenzen op, maar dan gaat het mis. De verschillen zijn zo groot dat je elkaar eigenlijk niet begrijpt en overal ruzie om maakt. Tegenpolen hebben het lastig in een relatie. Het is een stuk makkelijker als je sprekend op elkaar lijkt.

 

6. De seks wordt minder

Iedereen denkt dat het met de seks rap minder wordt eens het boterbriefje is gehaald, maar ook dat klopt niet echt. Mensen met lange relaties zeggen net zo vaak en meer bevredigende seks te hebben. Het punt is dat als het minder wordt koppels het gemakkelijk accepteren in plaats van er wat aan te doen.

7. Je partner maakt je compleet

Veel mensen verwachten van hun partner dat hij of zij hen completeert en al hun behoeften vervult. Ze zijn boos als dat niet zo blijkt te zijn. Dat is niet terecht. Je moet zelf aangeven wat je wil en om hulp durven vragen. Je partner kan niet weten wat er moet gebeuren als je niets zegt.

 

8. Liefde is een gevoel

Liefde is geen keus, maar een gevoel, vinden veel mensen. Natuurlijk is het in de eerste plaats een gevoel, maar het moet wel omgezet worden in actie. Je kunt er voor kiezen om aardige dingen voor je partner te doen en te vertellen hoeveel je van elkaar houdt.

Bron: Welingelichte kringen

Translate »