Vergroot je werkgeluk – 14 praktische tips

(soChicken | Jelle Hermus) Wil je meer werkgeluk ervaren? Beleef meer plezier aan je werk en ervaar meer voldoening met deze praktische tips voor meer werkgeluk.
“Derive happiness in oneself from a good day’s work,
from illuminating the fog that surrounds us.”

– Henri Matisse

Werkgeluk vergroten

Waarom is werkgeluk belangrijk? Tja – het zou de prestaties van werknemers verhogen. Leuk voor de baas – maar hoe zit het met jou?

Werkgeluk is belangrijk omdat je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt op je werk. En als je je leven leuker wilt maken, dan is het bést fijn als je het tijdens die uren een beetje naar je zin hebt.

Gelukkig zijn is fijn. En door te investeren in je werkgeluk kun je je hele leven leuker, lichter en lolliger maken. Al is het maar omdat je niet uitgeput en chagrijnig thuis komt na een lange dag.

Dus laten we eens kijken hoe je je werkgeluk stap voor stap kunt vergroten.

14 tips voor meer werkgeluk

Oké – hoe vergroot je je werkgeluk? Hieronder vind je 14 praktische tips.

 1. Plak niet overal een label op. Soms moet je dingen doen die je leuk vindt en soms moet je dingen doen die je minder leuk vindt. Wat zou er gebeuren als je hier minder oordelend tegenover zou staan? Plak minder’goed’ en ’fout’ labels, en probeer je werk te zien als neutraal.
 2. Hoeveel tijd kost je werk? Zie je op tegen een taak? Denk dan niet aan hoe vervelend je het vindt, maar richt je op hoeveel tijd de taak je kost. Soms kun je een vervelende taak lang voor je uit schuiven, terwijl je het binnen een halfuur gefixt kunt hebben.
 3. Ontwikkel je discipline. Hoe beter je wordt in het gedisciplineerd uitvoeren van je werk, des te fijner je je voelt aan het einde van de dag.
 4. Geef je grenzen aan. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit wordt de werkvloer een stuk aangenamer. Jij kunt voor een groot deel bepalen hoe mensen jou moeten behandelen. En als je dit goed aanpakt word je vaker goed behandeld op de werkvloer.
 5. Verdoe je tijd niet met jaloezie. Sommige mensen zijn sterker op bepaalde gebieden dan jij. Maar vergeet niet dat ieder mens een unieke mix van talenten, interesses en vaardigheden heeft. Natuurlijk kun je je zwakkere vaardigheden ontwikkelen, maar vergeet ook niet dat jij weer beter bent in andere dingen.
 6. Relativeer je problemen. Misschien heb je het moeilijk op je werk op dit moment. Maar besef altijd dat je werk niet het meest belangrijke in je leven is. Dat zijn je gezondheid, je dierbaren en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt altijd op zoek naar een andere baan, maar niet naar een ander leven. Als je werk je leven minder fijn maakt, onderneem dan stappen om dit te stoppen.
 7. Investeer in relaties met je collega’s. Je hoeft niet bij elkaar over de vloer te komen om vrienden te zijn. Je gaat met veel meer plezier naar je werk als je weet dat je wordt verwelkomd door een groep vrienden, in plaats van een groep mensen waar je niets mee hebt. Bovendien geeft het je werkdagen veel meer glans – zelfs als je het werk niet leuk vindt.
 8. Solliciteer slimmer. Zit je vast in je carrière en weet je niet wat je wilt? Veel mensen blijven solliciteren op werk waar ze ongelukkig van worden – simpelweg omdat ze hier nu eenmaal voor gestudeerd hebben. Doe eens een beroepskeuzetest om uit te vinden welk werk écht bij je past. Ja, het is pijnlijk om je ‘studie weg te gooien’. Maar het is nog veel pijnlijker om je leven op te offeren voor een keuze die je lang geleden hebt gemaakt.
 9. Wees nu gelukkig. Wacht niet tot je die promotie hebt gemaakt, of totdat er dingen zijn veranderd. Je werkomgeving zal nooit perfect worden. Je hebt nu al alles in je om gelukkig te kunnen zijn.
 10. Richt je op de reis – niet het doel. Op veel uitkomsten op de werkvloer heb je geen of nauwelijks controle. Als je je vastklampt aan specifieke uitkomsten dan geeft dat mogelijk veel stress. Wat je ook kunt doen is jezelf uitdagen de beste versie van jezelf te zijn. Dit geeft je minder stress, meer uitdaging, meer plezier en meer controle.
 11. Stop met multi-tasken. Mensen die multi-tasken voelen zich sneller gestrest en zijn uiteindelijk minder productief. Pas mindfulness toe in je werk en doe één ding tegelijk met volledige aandacht. Zo bespaar je energie en kan werken zelfs ontspannend voelen.
 12. Je hoeft niet al je geluk uit je werk te halen. Maakt je werk je niet gelukkig? Geen zorgen, je kunt je geluk uit andere plekken halen. Zolang je werk je niet actief ongelukkig maakt hoeft het geen probleem te zijn. Misschien vind je het prima zo, en heb je geen zin in drastische veranderingen. In dat geval kun je altijd werken aan kleine dingen, zoals meer uitdaging voor jezelf vinden en de band met je collega’s verbeteren.
 13. Voorkom burnout en overspannenheid. Luister naar je lichaam, niet naar je baas. Je hebt maar één leven, één lijf en één kans om te genieten van deze rit. Hoewel je werk belangrijk voor je is, wil dat niet zeggen dat het belangrijker is dan je gezondheid op de lange termijn. Dus neem rust als je moe bent, slaap als je oververmoeid bent, neem minder hooi op je vork als je je overweldigd voelt en zoek hulp als je chronisch gestrest bent. Praat erover met je baas of manager. Niemand zit erop te wachten dat je een paar maanden ziek thuis zit.
 14. Communiceer open en duidelijk. Hoe beter je communiceert, des te makkelijker je werkrelaties worden. Spreek problemen en irritaties snel uit, zodat er niets gaat borrelen. Wees assertief maar houd het bij jezelf. Begin met ’ik vind…’ of ’ik ervaar het…’. Over jouw mening en ervaring valt niet te twisten.

Werken aan meer werkgeluk

Investeer in relaties, relativeer problemen, ga meer mee met de flow en doe één ding tegelijk. Werkgeluk vergroten doe je stap voor stap – en het is leuker dan je denkt.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Stralen van zelfvertrouwen – 5 Tips tegen onzekerheid

Burn-out voorkomen – 4 praktische tips die helpen

Translate »