ArcheologieDuurzaamMensheidMilieuOnderzoek

De bodem van Yucatán is nog niet hersteld van de bomenkap door de Maya’s

(Global Heart | Esther Haasnoot) De ontbossing door de Maya-beschaving heeft koolstofreservoirs in de tropische bodems van het schiereiland Yucatán gedecimeerd lang nadat mensen oude steden hadden verlaten en de bossen teruggroeiden.

Maya’s en de echo’s van het verleden

Onderzoek naar de langetermijneffecten van ontbossing op koolstofreservoirs in tropische bossen zijn belangrijk voor het inschatten van de gevolgen van landgebruik voor de wereldwijde koolstofcyclus. Om deze langetermijneffecten te onderzoeken, onderzochten wetenschappers sedimentkernen uit de bodem van drie meren in de Maya-laaglanden in Zuid-Mexico en Guatemala.

De Maya’s begonnen ongeveer 4.000 jaar geleden met landbouw. Het bouwen van steden de verspreiding van landbouw leidde uiteindelijk tot wijdverbreide ontbossing en bodemerosie. Wetenschappers vermoeden ook dat ontbossing meer dan 1.000 jaar geleden heeft bijgedragen aan de mysterieuze ineenstorting van de Maya-beschaving. Maar het meest verrassende is dat de bodems in de regio niet volledig hersteld zijn als koolstofreservoirs, in meer dan een millennium van herbebossing.

Ontbossing stimuleert de klimaatverandering meer dan gedacht

De nieuwe bevindingen, die verschenen in het tijdschrift Nature Geoscience, onderstrepen hoe belangrijk bodems en onze behandeling ervan kunnen zijn bij het bepalen van toekomstige niveaus van broeikasgassen in de atmosfeer van de planeet.

“Als je vandaag naar dit gebied gaat, ziet veel ervan eruit als een dicht, oudgroeiend regenwoud. Maar als je kijkt naar koolstofopslag in de bodem, lijkt het ecosysteem fundamenteel veranderd en nooit meer teruggekeerd naar de oorspronkelijke staat.”- Peter Douglas, een assistent-professor van de aard- en planetaire wetenschappen aan de McGill University. “

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Deze prachtige onderwater sculpturen helpen bij het herbouwen van koraalriffen

Vluchtelingen in Kameroen herplanten duizenden bomen