Benut de maanfases: maak maanwater om jezelf sterker te maken voor de komende cyclus

(Global Heart | Esther Haasnoot) Sommige mensen besteden niet veel aandacht aan de maan. Anderen leven hun leven volgens haar fasen en maken hun eigen maanwater.

Tijdens volle maan stuurt de maan veel energie naar de aarde

De maan is mysterieus. Veel spirituele tradities hebben door de geschiedenis heen speciaal belang gehecht aan de maan, omdat ze geloven dat de verschillende cycli van invloed zijn op onze stemmingen en ons lichamelijk welzijn.

De maan regeert over ons met haar zachte gloed, altijd aanwezig (behalve een paar dagen per maand), en toch gaan zo velen van ons door met onze aardse routines onbewust van haar invloed. De maan doorloopt een natuurlijke cyclus, wassend en afnemend als eb en een vloed, elke maand weer. Elke maand geeft ze jou de kans om opnieuw te beginnen, om te groeien tot je volste potentieel. Het is de tijd van de maand waarin de energie piekt, en dan loslaat. De volle maan het symboliseert het einde van een hoofdstuk, vraagt ons om zowel te identificeren hoever we zijn gekomen en in het reine komen met dingen die we misschien liever niet willen zien.

De maan vertegenwoordigd onze emoties en het innerlijke zelf

Waarom oefent de maan zo’n sterke invloed uit? Zie het als volgt: De maan regelt de getijden van de oceaan, en wij bestaan voor 60% uit water. We voelen haar invloed en beweging in het dagelijks leven.

“De maan is een verbazingwekkende metgezel op de reis van de mens. Ze verlicht zowel de weg, en nodigt ons uit naar de duisternis.”  

-Bethroot Gwynn

De maan zelf symboliseert onze innerlijke wereld, wat zich afspeelt in het donker, ons onbewuste, het verborgene en gewoontegetrouwe. De maan heerst over de subtiele, onderbewuste en intuïtieve aspecten van hetzelf, en haar wassende en afnemende invloed weerspiegelt die van ons. Water is het element van de maan, energieën van emoties die opzwellen en weer wegebben.

“Water is een uiterst programmeerbare substantie, wat betekent dat het vrij gemakkelijk de energetische eigenschappen aanneemt van de dingen eromheen. Aangezien we voor 60 procent uit water bestaan, kan [maanwater] ons helpen om de intenties die we hebben via het water te integreren, ermee in contact te komen en ze te manifesteren.”

Benut de maan energie

Er zijn verschillende manieren waarop we deze maanenergie mindful kunnen gebruiken om negatieve vibes uit te bannen en onszelf positief te bekrachtigen voor de komende maand. Rituelen om de energie van de maan aan te wenden bestaan al eeuwen. Een van deze is het verzamelen van maanwater.

maanfases

Wat is maanwater?

Je vindt het niet in de supermarkt. Maanwater kun je zelf maken tijdens een gekozen maanfase.

Je kunt maanwater maken door water buiten te laten staan om op te laden door het maanlicht. Omdat de maan de getijden van de oceaan beïnvloedt, is er al een energetische verbinding tussen het element water en de maan. Wanneer je intentie toevoegt (en misschien een kristal of twee), kun je een middel creëren dat gebruikt kan worden voor alles van het bewateren van je planten, om te drinken, erin baden, tot het reinigen van je huis.

Maanwater wordt al eeuwenlang gebruikt om mensen te helpen de energie van de volle maan te omarmen en te absorberen. Ayurveda, dat meer dan 5000 jaar geleden in India ontstond, wordt beschouwd als een van ’s werelds eerste geneeswijzen. In Ayurveda baden mensen in maanwater om de prana of energie van de maan volledig te absorberen.

Wat zijn de maanwater voordelen?

Maanwater is water dat is blootgesteld aan maanlicht of maanstralen. Maanwater wordt traditioneel ’s nachts opgeladen onder het licht van de maan, wanneer de maanenergie het krachtigst is en we gemakkelijk in staat zijn om contact te maken met onze intuïtie.

Waar wordt maanwater voor gebruikt? Je kunt de de kracht van de maan aanwenden om reiniging, vernieuwing en het stellen van intenties te bevorderen. Maanwater wordt gebotteld tijdens de maanfasen en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder genezing, geluk, vruchtbaarheid en kracht. Het licht van de maan heeft vele voordelen, waaronder ontgifting, reiniging, verkoelende eigenschappen, en een kalmerende invloed op onze geest, lichaam en emoties. 

maanfases

In welke maanfasen moet ik maanwater opvangen en wat betekenen ze?

Zo vitaliserend en herstellend als maanwater kan zijn, zou je geneigd kunnen om dit water elk dag te gebruiken. Dit is volgens astrologen niet zo goed idee. Dat komt omdat de effecten van het gebruik van maanwater zich bij elke volle maan anders kunnen manifesteren, omdat elke maancyclus zelf anders is. Elke volle maan heeft zijn eigen unieke eigenschappen, sommige wil je benutten, andere absoluut niet. 

Eén waarschuwing: maak nooit maanwater tijdens een eclips. De energie van de eclips overheerst de maanenergie, dus dit is geen goed moment om dit te doen.

“Als algemene regel geldt dat verduisteringen absoluut geen manen zijn waar je de energie van wilt benutten. Verduisteringen werpen schaduwen, onthullen ons wat daar schuilt, meestal onthullen ze dingen die giftig zijn of gereinigd moeten worden. We willen met eclipsen werken op een manier die ons helpt onzuiverheden voorzichtig uit ons systeem te verwijderen.”

Als we het over de maancyclus hebben, zijn er acht hoofdfasen

De cyclus begint met de donkere, nieuwe maan, gaat langzaam over in de wassende maan, bereikt zijn volle kracht tijdens de volle maan en vervaagt dan langzaam door de afnemende maan en terug in een nieuwe maan. Deze fasen hebben verschillende betekenissen en energieën die we kunnen gebruiken en we gaan hieronder kijken hoe we elke fase kunnen gebruiken. 

Nieuwe maanfase

De nieuwe maan wordt ook wel donkere maan genoemd. De nieuwe maan is niet zichtbaar omdat de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde staan. In dit stadium hebben we te maken met ‘de donkere kant van de maan’. Dit betekent dat, waar je ook kijkt, er op dit moment geen maanlicht aan de hemel staat. Dat komt omdat de schaduwkant van de maan naar de aarde is gericht, waardoor de maan onzichtbaar wordt.

Deze maanfase betekent een nieuw begin. De nieuwe maan wordt beschouwd als een tijd voor een nieuwe start en verjonging, waarbij vooral vrouwen weer op krachten moeten komen na de maandelijkse cyclus. Dit is ook de tijd om nieuwe voornemens te maken en het verleden achter je te laten. Nu is het tijd om te visualiseren wat je wilt  bereiken, hetzij in een dagboek of op een visiebord. 

Kernwoorden: een schone lei, potentie, dromen.

Wassende maanfase

De wassende maan (of wassende sikkel) is een sikkel die aan de rechterkant verlicht is als de zon achter de maan begint te schuiven.

Nu je besloten hebt wat je wilt manifesteren en toevoegen aan je leven tijdens de invloed van  de nieuwe maan, is het tijd om naar die intenties toe te werken. De wassende halve maan biedt een boost van hoop en positiviteit als je begint aan je doelen tijdens deze cyclus. Deze maanfase helpt je om actie te ondernemen en kansen te grijpen. Omarm de dromen die je voor jezelf hebt bedacht. Mediteer tijdens de wassende maan over je verlangens. In deze maanfase geef je concreet handen en voeten aan wat je tijdens de nieuwe maanenergie als intentie hebt gezet.

Kernwoorden: moed, intentie, geloof, vooruitgang.

Het eerste kwartier maanfase

Dit is de fase waarin de zon en de maan naast elkaar staan. Tijdens de eerste kwartier maan licht de helft van de maan op. Op het noordelijk halfrond is de rechterhelft helder, terwijl de linkerhelft in de schaduw blijft.

Deze bijzondere maancyclus staat voor het nemen van beslissingen. Deze fase wordt gezien als de fase van de hindernissen. Het is de ‘pauze’ in de maancyclus, een tijd waarin uitdagingen, beslissingen en acties in het spel komen. Dit is vooral een tijd voor bezinning  over je intenties en hun hindernissen. We kunnen dingen bijstellen met onze nieuwe maan intenties. Het universum staat ons toe om aanpassingen te maken in overeenstemming met onze levensstijl en behoeften.

Kernwoorden: uitdagingen, beslissingen, betrokkenheid, vertrouwen, actie.

De wassende – Gibbous maanfase

‘Wassend’ betekent dat de maan steeds meer verlicht wordt en ‘Gibbous’ betekent dat meer dan de helft van de maan verlicht is. Deze fase doet zich voor twee weken na de nieuwe maan. Het levendige licht van de maan breidt zich uit en is bijna vol.

Deze maanfase betekent verfijning. Blijf koers houden en geef niet op. Laat je ego of angst je plannen niet dwarsbomen. We kunnen onze ideeën verfijnen en verduidelijken onder deze maanfase. Het beoordelen van situaties en het bespreken van je  gevoelens is nu een belangrijk aandachtspunt, omdat je naar binnen kijkt en uitzoekt wat je wilt veranderen in je leven. Het reciteren van positieve affirmaties zal je het vertrouwen geven om te evolueren en te transformeren tijdens de volle maan.

Kernwoorden: aanpakken, verbeteren, aanpassen, verfijnen.

volle maan

Volle maanfase

Deze maanfase is wanneer de maan vol aan de hemel staat, wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. 

Volle manen verlichten alles om ons heen – zelfs onze intuïtie. De gloed van de volle maan stelt ons in staat om situaties en relaties vanuit een helderder perspectief te zien. Volle manen staan in het teken van loslaten. Dit is je kans om ongezonde gewoontes op te geven en slechte situaties achter je te laten, en je te richten op genezing. Er zijn veel rituelen verbonden aan de volle maan, zoals het opladen van kristallen en het nemen van een bad om te ontspannen en in flow te zijn met het universum. Per slot van rekening eer je nu de maan en al haar glorie.

Interpersoonlijke relaties kunnen intenser worden tijdens deze maanfase. Meer dan anders kunnen relaties zich ontwikkelen en groeien als beide partijen bereid zijn om problemen en ruzies uit het verleden achter zich te laten. Je kunt opnieuw beginnen onder een volle maan, als je bereid bent om te veranderen.

Kernwoorden: vergeving, loslaten, resultaat, dankbaarheid.

Afnemende Gibbous maanfase

Vlak na de volle maan, begint de maan haar licht te dimmen. In deze maanfase lijkt het maanlicht te vervagen en is het niet zo helder in vergelijking met de volle maanfase.

Je bent over de helft van de maancyclus. Hoe ver ben je gekomen met de intenties die je tijdens de nieuwe maan hebt gesteld? De afnemende Gibbous maan is een tijd om de balans op te maken. Inclusief het herzien van die intenties en het opmaken van de balans. Het uiten van dankbaarheid is nu essentieel.

Kernwoorden: cyclus, accepteer, ontspanning, aanvaarding, hergroeperen.

Het laatste kwartier maanfase

Soms ook wel het derde kwartier genoemd, de helft van de maan licht op tijdens deze maanfase. Exact het tegenovergestelde van de eerste kwartier maan.

Denk bij deze laatste kwartier maan aan een “grote schoonmaak.” Tijd om op te ruimen wat je niet langer dient. Of het nu gaat om lastige projecten, een toxische relatie dynamiek, of de kleding die je niet meer draagt. Je komt tot het besef dat je moeten loslaten om te evolueren. Geef je geest de reiniging door regelmatig te mediteren. Als je op zoek bent naar gerechtigheid, is dit het moment waarop karma de cirkel rond zal maken. Wieden in slechte gewoonten kan effectieve resultaten hebben als het tijdens deze maanfase wordt gedaan.

Kernwoorden: balans, vertrouwen, evolueren, afronding, evenwicht, herwaardering.

De afnemende maanfase (ook wel balsemieke of karma maan  genoemd)

De asgrauwe maan trekt zich terug, en is weer een spleetje, met alleen een sikkel van de linkerkant zichtbaar. 

Dit is de laatste maanfase voordat een nieuwe cyclus begint. Nu is het tijd om je over te geven aan wat er ook gebeurd is dat buiten je controle ligt. Beoefen mededogen en zelfzorg. Rust en vind je vrede voordat je aan een nieuwe reis begint. Nu je de hele maancyclus hebben doorlopen, kun je terugkijken op de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen weken om de lessen te begrijpen die de maan je onder de aandacht heeft gebracht. Een van de manieren om met deze fase om te gaan is het zingen van de Sankriet woorden [Om Namo Narayani]. Het betekent: ‘Ik geef mij over aan het goddelijke’. Neem aan het einde van de maancyclus een kristalbad met bloemen en Epsomzout

Kernwoorden: rust, verzachting, overgave, genezing.

Maak je klaar, want je staat op het punt om de maanreis helemaal opnieuw te beginnen.

Een manier om ons te verbinden met de energie en invloed van elke maanfase is om de energie van de maan te gebruiken om onze intenties te helpen bepalen en negativiteit op te ruimen.

maan

Kijk in welk dierenriemteken de maan staat

Leer over de energie van de specifieke volle maan. Welke maanfase je ook kiest, kijk in welk dierenriemteken de maan staat, want dit zal de energie van het water beïnvloeden. Bijvoorbeeld, maanwater opgeladen onder een volle maan in stier, geregeerd door Venus, zal liefde en plezier aanmoedigen, terwijl maanwater opgeladen onder een volle maan in tweelingen, geregeerd door Mercurius, je kan helpen je stem te claimen.

Nu je weet met welke volle manen je geen maanwater kunt maken, is het tijd om te leren hoe je maanwater kunt maken met de volle manen die overblijven. Het hemellichaam kan je water opladen met de energie die je nodig hebt om de komende maand of zo door te komen, dus je zult er genoeg willen maken.  

Hoe maak je maanwater in 5 simpele stappen

  1. Het verzamelen van maanwater is een vrij eenvoudig proces. Om maanwater te maken, moet je maanlicht verzamelen in een schone, glazen fles of pot dat gevuld is met water.
  2. Kies een maanfase. Wanneer je ervoor kiest om maanwater te verzamelen hangt af van de intenties die je hebt. Men gelooft dat elke fase subtiele energetische verschillen heeft.
  3. Gebruik een glazen pot, gevuld met (bron) water en zet deze 1 nacht buiten, of in je vensterbank, in het volle maanlicht. Je kunt ervoor kiezen je pot onbedekt te laten als je dat wilt, maar met een deksel blijft het water schoon. De maan kan er nog steeds bij!
  4. Bepaal je intenties voor het water door ze op te schrijven en onder het potje te leggen. Optioneel: voor extra versterking kun je je favoriete kristallen bovenop je pot plaatsen om het water op te laden en het een extra boost te geven. Seleniet, heldere kwarts en maansteen zijn allemaal geweldige opties om energie te zuiveren en intuïtie te gebruiken.
  5. Haal ’s morgens je maanwater op en gebruik het zoals je wilt. Drink in de ochtend een glas van dit water om zo de maanenergie volledig in je wezen te laten doordringen, het versterkt de vrouwelijke en zachte kracht in jezelf. Dit geldt voor zowel man als vrouw. Je kunt maanwater gebruiken om je edelstenen of je huis mee te reinigen, je planten water geven of als helend drinkwater etc.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Het ritueel en de effecten van salie branden

3 manieren om je lichaam in balans te brengen met behulp van klankhealing en de voordelen

Translate »