De stille revolutie van introverte mensen

(Global Heart | Esther Haasnoot) “In een cultuur waarin sociaal en extravert zijn bovenal geprezen wordt, kan het moeilijk en zelfs gênant zijn om introvert te zijn”. Extraversie is een maatschappelijke norm waar introverten zich vaak gedwongen voelen naar te gedragen. Introverte mensen doen zich dus vaak anders voor dan ze in wezen zijn, uit angst dat ze uit de toon vallen.

Introversie en extraversie gaat over de kern van iemands wezen, hoe iemand leeft, hoe iemand werkt en hoe wij met elkaar omgaan. Veel introverten die zich schamen voor hun introversie. Wat op zich niet zo gek is, want het is opmerkelijk hoezeer onze hele maatschappij is ingericht op extraverte mensen. Het lijkt alsof ‘extravert’ de norm is en hier heb je je als introvert persoon dan maar naar te voegen. Je moet vrolijk, outgoing, sociaal en bovenal gezellig zijn. Je moet je tijd vol plannen met allerlei activiteiten want anders ben je een ‘saaie huismus’ en hoor je er gewoonlijk niet bij. Voor sommige mensen is dit sociaal gewenste gedrag helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sociale opgelegde druk kan voor de meer introverte mensen overweldigend overkomen. Het is echter wel raar dat mensen zich voor hun introversie zouden moeten schamen, in een maatschappij die ‘denkt’ heel tolerant te zijn.

Introvert en extravert, wat is dat?

De termen introversie en extraversie werden gepopulariseerd door Carl Jung. Binnen de psychologie wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen introverte mensen en extraverte mensen. Extraversie heeft de neiging zich te manifesteren in uitgaand, spraakzaam gedrag, terwijl introversie zich manifesteert in meer rustiger en teruggetrokken gedrag.

Een Introvert persoon kan extravert gedrag vertonen. Je zult je bijvoorbeeld op je werk moeten mengen tussen je collega’s. Maar echt extravert zul je daar niet van worden. Je kan het vergelijken met een seksuele geaardheid: je kunt je er tegen verzetten, maar je bent nu eenmaal wie je bent. Dit verander je niet zomaar. Introvert zijn of extravert zijn is iets dat in jouw persoonlijkheid zit. Je kan wel leren om hier anders mee om te gaan.

Introverte mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan extraverten en voelen zich bij veel prikkels al sneller ‘overspoeld’. Liever ervaren zij een goed gesprek met één of twee mensen dan dat ze een avond uitgaan met een grote groep. Ze richten zich het liefst op één ding en voelen niet de behoefte om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De extravert krijgt energie van zijn omgeving en is meer gericht op de buitenwereld, terwijl introverte mensen energie halen uit hun interne belevingswereld. Het hoeft niet altijd zo zwart-wit te zijn, want je kunt ook van allebei iets in je hebben. Beide persoonlijkheid types hebben zo hun kwaliteiten.

Het grootste verschil tussen extraverten en introverten zit hem voornamelijk in de manier waarop ze a) met prikkels van buitenaf omgaan en b) waar ze energie uit halen

Een introvert keert zich niet af van de buitenwereld, maar stapt een rijke binnenwereld in

Een introverte persoonlijkheid ervaart een rijke innerlijke wereld en bekijkt de buitenwereld door het filter van zijn of haar innerlijke beleving en stemt hier vervolgens het handelen op af. Bij een introverte instelling is de energie meer naar binnen gericht. Introverte mensen halen energie uit zichzelf middels contemplatie en innerlijke beleving. Informatie en prikkels worden intern verwerkt en geordend. Pas wanneer zij het plaatje ‘helder ‘ hebben laten ze van zich spreken. Een introvert persoon zal vaak goed nadenken en de dingen bevoelen alvorens hij of zij iets zegt.

De rol van neurotransmitters

Niemand is puur extravert of introvert, maar mensen hebben van nature een bepaalde kenmerk. Deze eigenschap heeft een biologische oorzaak. Want onze persoonlijkheid wordt bepaald door neuro chemische processen in de hersenen. Wetenschappers zijn steeds beter in staat te verklaren waar de verschillen tussen introverte en extraverte mensen vandaan komen. Uit onderzoek blijkt dat Introversie of extraversie te maken heeft met hoe iemand reageert op stimuli en dit van invloed is op hoe wij socialiseren. Zo blijkt dat introverten en extraverten andere routes in de hersenen aanspreken. Ons gedrag en de manier waarop we reageren hangt af van welke delen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel worden geactiveerd.

Zo blijkt in de hersenen van extraverts bij prikkeling, sprake is van een sterke reactie van het hormoon dopamine. Extraverts vertonen een sterkere doorbloeding in de gyrus cinguli, de slaapkwab en posterieure thalamus, dit zijn gebieden die betrokken zijn bij verwerking van emotionele en sensorische prikkels.

Het bloed van extraverts stroomt naar die gebieden in de hersenen waar zicht, gehoor, gevoel en smaak worden verwerkt, indrukken van buitenaf dus. Daarentegen vertoont iemand die meer introvert is een sterkere doorbloeding in de prefrontale cortex en anterieure thalamus. Hun bloed stroomt vooral naar die delen van de hersenen waar innerlijke belevingen en interne verwerkingsprocessen plaatsvinden, zoals onthouden, oplossen van problemen en plannen maken.

Herwaardering van de introverte mens

Er bestaan helaas een hoop vooroordelen over introverte mensen. “Dat zijn toch die depressieve, ongezellige mensen, die altijd verlegen zijn en niks durven, van die stille saaie grijze muizen? Introvert zijn heeft met dit alles weinig te maken. Het is tevens een misverstand te denken dat introvert zijn iets te maken heeft met verlegenheid.

De Amerikaanse schrijver Jonathan Rauch schrijft in zijn essay ‘Caring for your introvert’ : “Verlegen mensen voelen zich vaak onzeker in sociale situaties en kampen soms met een gebrek aan zelfvertrouwen. Bij introverten hoeft dat helemaal niet het geval te zijn, want er zijn genoeg introverten die stevig in hun schoenen staan. En ook extraverten kunnen verlegen zijn. “Introverte mensen vinden sociale interactie eerder vermoeiend en alleen zijn juist oppeppend, terwijl voor extraverte mensen precies het tegenovergestelde geldt“

De stelling dat introverte mensen niet graag een gesprek willen voeren. Doorgaans zijn introverte personen wat stiller en terughoudender in grotere groepen. Maar dat betekent niet dat zij niet van praten houden. Introverte personen houden vaak wat minder van ‘smalltalk’. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen. Mensen die introvert zijn praten als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben.

Een ander vooroordeel is dat introverte mensen niet goed zouden weten hoe je plezier moet maken is natuurlijk onzin. Wat de één als plezierig ervaart kan de ander vreselijk vinden. Plezier is niet per definitie: je in een grote groep mensen bevinden en sensatie zoeken. Plezier hebben kan ook bestaan uit creatief bezig zijn of een wandeling in de natuur. Introverte hebben vaker de behoefte om alleen te zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat zij ‘altijd’ alleen willen zijn. Ook introverte mensen hebben de behoefte naar menselijk contact.

De meer creatieve mensen zijn vaak introvert. Veel creatieve mensen cultiveren afzondering om tot de kern van hun wezen te kunnen komen, vandaar uit komen vaak de mooiste dingen tot stand.

De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen

Susan Cain is de Amerikaanse schrijfster van het boek ‘Stil: De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’. Behalve schrijfster is zij ook een bekende spreekster. In deze video legt ze uit hoe het is om introvert te zijn. Ze vertelt dat er niks mis is met introverte mensen, dat introverte mensen buitengewone talenten en vaardigheden hebben, die juist aangemoedigd moeten worden.


Bron:
Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Intens genieten maar ook vaak overprikkeld

Een hoogsensitief kind groot brengen is als een cadeautje dat jij elke dag mag uitpakken.

Translate »