Hoe leer je naar jezelf te luisteren?

(Just Be You | Marian Palsgraaf) Heb jij dat ook wel eens dat er iets gebeurt en dat je tegen jezelf zegt: ik wist het, had ik maar naar mezelf geluisterd.

Ik heb dat zo vaak gehad. Iedere keer wil ik er meer bij stil staan want de antwoorden zitten in jezelf.

Het is een geweldig idee om naar jezelf te luisteren maar hoe doe je dat?

Hoor jij een stem die zegt wat wel of niet goed voor je is? Hoe weet je dat je beter naar jezelf kunt luisteren dan naar de mensen om je heen en daarmee de weg te volgen die anderen je weten te vertellen?

Als je naar jezelf luistert zal je beslissingen nemen die precies bij je passen. Niemand anders weet wat jou gelukkig zal maken. Dat weet jezelf het beste.

Volgens mij zijn er twee belangrijke dingen: weet wie je bent en luister naar jezelf.

Weet wie je bent

Als je weet wie je bent, waar je voor staat, wat je wilt, wat je interesses zijn, dan kun je je innerlijke stem vaak wel horen. Heel vaak weten we niet wat we willen omdat we omgeven worden door de meningen en verwachtingen van andere mensen. Misschien zijn allebei je ouders advocaat en verwachten ze dat jij dat ook wordt.

Dat is hun droom en wat is de jouwe?

Maak er eens een gewoonte van om na te denken over alles wat je doet.  Wat voel je? Waarom doe je wat je doet? Wat zijn de resultaten van de actie die je doet? Leren om er bij stil te staan wat er gaande is aan de binnenkant van jezelf.

Als je gevoel zegt dat je iets moet doen en anderen zeggen dat je het niet moet doen. Doe dan wat je zelf wilt. Toen ik mijn omgeving vertelde dat ik een coachopleiding ging volgen, had je de mensen om mij heen eens moeten horen: “Er zijn er al zoveel”  en “als je niet weet wat je wilt word je maar coach” etc.  Als ik had geluisterd naar anderen deed ik niet wat ik nu doe.

Je hoeft niet meteen rigoureus te zijn door je baan op te zeggen of iets dergelijks. Droom groot maar neem kleine stapjes.

Doe eens dingen die je anders niet doet of onverwachte dingen en je zal meer ontspannen.

Zorg goed voor jezelf. Vaak zeggen mensen dan tegen mij dat ze schuldig voelen tegenover het gezin, dat ze zichzelf dan egoïstisch vinden etc. Ik weet dat als ik niet goed voor mezelf zorg, dat ik niet de Marian ben die mijn gezin het liefst ziet. Ik ben dan niet mezelf. Ik heb tijd nodig voor mezelf en die gun ik mezelf ook zodat ik er weer voor anderen kan zijn en me lekker voel. Doe jij dat ook?

Zorg voor balans en doe dingen die je graag wilt doen. Als je doet wat je wilt dan voel je je ontspannen en evenwichtig. Dit is het een mooi gevoel om te luisteren naar jezelf.

Ik heb een geloof (stelling) aangenomen dat alles goed komt. Dit leeft zoveel makkelijker. Alles komt goed.

Luister naar jezelf

Als je weet wie je bent en waar je voor staat dan is het tijd om naar jezelf te luisteren. Je innerlijke stem, geloof, intuïtie, zesde zintuig, onderbewustzijn (of hoe je het ook wilt noemen) kan je door het leven begeleiden en je helpen de juiste beslissingen te nemen.

Het betekent niet dat je geen fouten maakt, maar van de fouten leer je weer iets in en over het leven.

Neem een paar keer per week rust. Ik moet ook waken voor mijn rust gezien ik  enorme fan ben van sociale media en in het bezit bent van een iphone. Op alle tijden van de dag krijg ik berichten. Gelukkig breng ik niet veel tijd voor de tv door.

Een paar keer per week zet ik bewust alles af en uit. Ga ik lekker naar buiten met de hond en concentreer ik me op de geluiden van de natuur. Ik ga dan vaak naar mijn favoriete plek bij de plassen en geniet van de rust. Er komen zo vaak nieuwe ideeën in stilte en eenzaamheid.

Heb jij speciale plaats waar je naar toe kan gaan? Een speciale plaats is een plaats waar je naar toe kan gaan, waar je de rust kunt ervaren en waar je tijd hebt om te luisteren naar wat jouw innerlijk je wil vertellen of waar je jezelf vragen kunt stellen. Stel de vragen in vorm van: hoe, wat, waarom. Leer jezelf aan om verschillende vragen te stellen totdat je voelt dat je het juiste antwoord hebt gevonden.

Waarom ben ik bezorgd? Hoe voel ik me erover? Is het mijn idee of van een ander? Hoe zal ik er morgen over denken? (of over 1,5 jaar)

Het is een leerproces dus enige geduld is op zijn plaats. Als je altijd gehaast bent dan heb je helemaal geen tijd om te luisteren naar jezelf.

Heb je jezelf een belangrijke vraag te stellen? Stel jezelf eens voor dat je alleen bent op de wereld en alleen jouw mening telt. Er is niemand anders die je kan beoordelen, je bent altijd goed genoeg, er zijn geen “verkeerde” dingen om te doen en er zijn geen verwachtingen. Wat zou je dan doen?

De meeste mensen weten niet hoe ze moeten luisteren, omdat bijna al hun aandacht in beslag wordt genomen door denken.
– Eckhart Tolle

Bron: Just Be You


Je kunt ook interesse hebben in:

Je hart volgen – hoe doe je dat?

Translate »