5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon

(Just Be You | Marian Palsgraaf) Ben jij een hooggevoelig persoon? Heb jij dat ook dat het je af en toe allemaal even te druk is? Je al te snel teveel mensen om je heen hebt, het geluid te hard binnenkomt, als je honger hebt je maag dan ook echt rammelt en het nieuws je kan raken. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Lees gerust het artikel: Ben ik een HSP’er

Toen ik voor het eerst de punten van hooggevoeligheid las, viel alles op zijn plaats en ben ik me er in gaan verdiepen. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat ik me niet zo druk moet maken, niet aan moet stellen en/of doe niet zo gevoelig.

Veel mensen zien het als een last en richten zich op de nadelen maar waarom niet richten op het positieve? Op de dingen die wel goed gaan en je bewust te worden wat jouw behoeftes zijn.

Ben jij op de hoogte wat te doen als hooggevoelig persoon?

 

5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon

1 Opladen

Te druk zijn, teveel mensen en dit kan allemaal een aanslag zijn op je zenuwstelsel maar ook op je energieniveau. Je telefoon laad je ook te pas en te onpas op, waarom doe je dit niet met jezelf? Steek de stekker van jezelf in het stopcontact! Voor mij is dat even een half uurtje rusten (in stilte) op de bank en/of wandelen in de natuur. Je hebt meer tijd nodig als iemand anders om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen.  Weet jij waarvan je weer oplaad? Pas je dit ook toe?

Denk aan de ROR (Rust, Orde, Regelmaat)

 

2 Onderzoeken of de emoties die je voelt wel van jou zijn

Als je je zonder aanwijsbare reden verdrietig, moedeloos of boos bent, probeer dan te achterhalen of de emoties die je voelt ook echt de jouwe zijn. En houd in gedachten dat je nimmer verantwoordelijk bent voor andermans gevoelens of problemen.

Bedenk dan dat jij niet je gevoelens bent, laat ze even stromen en afvloeien. Geef je emoties de ruimte en geef expressie aan je gevoelens. Alles wat je onderdrukt zal uiteindelijk zijn weg naar buiten vinden.

 

3 Ruimte voor jezelf

Om teveel aan prikkels te voorkomen zijn veel HSP-ers geneigd om alles binnen de vertrouwde ‘kaders’ oftewel de comfort zone te doen. Dat is vaak ook een verstandige keuze. Alleen bloeien en groeien doe je buiten je comfort zone. De ontwikkeling, de uitdaging, de successen komen voort uit die stappen die je zet buiten je veilige terrein. Wees daarom ook niet bang om deze stappen te nemen.

Maak een afspraak met jezelf dat er na dit ‘spannends’, ruimte is voor ontlading en de rust. Je kunt veel meer dan je denkt, als je maar goed voor jezelf zorgt. Hooggevoeligheid is GEEN beperking!

 

4 Bewustwording

De belangrijkste stap is het bewust worden van jouw hooggevoeligheid en daarmee inzicht krijgen in jezelf. Als je bewust bent kan je accepteren en/of veranderen.

Hooggevoelige mensen zijn of worden ook hoogbewust. Door jouw gevoeligheid ervaar je veel meer dan voor de meeste mensen het geval is, je denkt veel ‘dieper’ na dan de meeste mensen. en het zorgt er ook voor dat je hele andere interesses hebt dan de meest mensen enz. En ja, gevoeligheid maakt soms kwetsbaar daar in tegen ook puur en echt.

Een bewustzijn dat eenmaal in gang is gezet, kan niet meer terug.

 

5 Duidelijke grenzen stellen

Als hooggevoelige voel je zo goed aan wat een ander nodig heeft. Dit kan ook onbewust zijn. Tel daarbij op een groot verantwoordelijkheid gevoel en er is al reden genoeg om je eigen grenzen te overschrijden. Als HSP’er ben je ook veel gevoeliger voor een burn out. Ik heb dit zelf twee keer ervaren maar was ook een kei in het niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Bron: Just Be You


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Grenzen aangeven – 4 verrassende inzichten voor meer assertiviteit

Intens genieten maar ook vaak overprikkeld

Translate »