Astrofysici: Het universum is niets meer dan een groot hologram

(Nine For News) Het is goed mogelijk dat het universum een reusachtig en complex hologram is en dat de driedimensionale wereld om ons heen slechts een illusie is.

Het is goed mogelijk dat het universum een reusachtig en complex hologram is en dat de driedimensionale wereld om ons heen slechts een illusie is.

Dat zeggen astrofysici die onderzoek hebben gedaan naar de kosmische achtergrondstraling, de warmtestraling die kort na de oerknal is uitgezonden.

De wetenschappers stellen bewijs te hebben gevonden dat ons universum holografisch is.

3D-film

Er is net zoveel bewijs voor deze vreemde theorie dan bewijs voor de traditionele verklaringen, aldus de astrofysici van de Universiteit van Southampton.

Wat we waarnemen in het universum kan worden vergeleken met het kijken naar een 3D-film in de bioscoop.

We nemen diepte waar, hoewel we weten dat de beelden afkomstig zijn van een plat scherm.

Plat oppervlak

Ons universum is mogelijk een overtuigendere versie van zo’n scherm. We kunnen de objecten aanraken en ze zien er echt uit.

In de jaren negentig werd voor het eerst geopperd dat ons heelal een hologram is. Volgens deze theorie is alle informatie opgeslagen langs de rand van een plat oppervlak.

“Stel je voor dat alles wat je ziet, voelt en hoort in drie dimensies in werkelijkheid voortkomt uit een plat tweedimensionaal veld,” zei professor Kostas Skenderis.

Verenigen

Op geld of creditcards staan ook hologrammen, waarbij een echt driedimensionaal beeld gecreëerd wordt via fotografische projectie. Stel je nu eens voor dat het hele universum zo’n hologram is.

Het onderzoek kan de algemene relativiteitstheorie, de beschrijving van de zwaartekracht, verenigen met de kwantummechanica.

Stap

“Wetenschappers proberen al tientallen jaren de relativiteitstheorie van Einstein en de kwantumtheorie te combineren,” aldus Skenderis.

“Sommigen menen dat een holografisch universum de twee met elkaar kan verzoenen,” vervolgde hij. “Ik hoop dat ons onderzoek ons een stap dichterbij brengt.”

Het onderzoek is verschenen in Physical Review Letters.

Dat zeggen astrofysici die onderzoek hebben gedaan naar de kosmische achtergrondstraling, de warmtestraling die kort na de oerknal is uitgezonden.

De wetenschappers stellen bewijs te hebben gevonden dat ons universum holografisch is.

Bron: Nine For News

Translate »