OnderzoekWetenschap

Dit is waar je echt gelukkig van wordt volgens de wetenschap

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras)  Heeft de Dalai Lama toch gelijk: er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. De wijze man krijgt nu bijval van de neurowetenschap. Het behalen van grote doelen maakt op de lange termijn niet gelukkig. Het is het streven ernaar waar we blij van worden.

Neurowetenschapper Jaak Panskepp onderscheidt bij zijn onderzoek zeven kerninstincten: woede, angst, paniek, zorg, lust, spelen en zoeken. Het zoekinstinct lijkt ons gelukkig te maken.

Alle zoogdieren hebben dit zoekmechanisme, waardoor ze hun omgeving willen ontdekken en nieuwe informatie gaan zoeken om te overleven. Daarvoor worden ze beloond met het prethormoon dopamine: hoe meer er gezocht wordt, hoe meer dopamine vrijkomt.

Het menselijk verlangen om te blijven zoeken naar meer kan verklaren waarom veel studies concluderen dat het bereiken van grote doelen op termijn niet gelukkig maakt. Het blijkt de weg er naar toe te zijn die voldoening geeft.

De aangeboren menselijke behoefte om te zoeken betekent dat we nooit echt zullen denken dat elk verlangen en elke wens in vervulling is gegaan. Er zal nooit een eind komen aan toekomstige plannen en doelen die we willen bereiken. Maar het feit dat we niet alles hebben wat we willen, is precies wat het leven zin geeft.

Bron: Welingelichte Kringen