De eerste geprinte sla is in een vorm die wellicht kinderen kan verblijden: gummibeertjes!

(Global Heart | Esther Haasnoot) Het lijkt misschien een beetje vreemd: sla printen in de vorm van gummibeertjes. Toch is dit exact wat onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven (KU) voor elkaar hebben gekregen.

Wereldprimeur: eerste sla uit een 3D foodprinting

Het is wetenschappers van de Leuvense universiteit gelukt om sla in de vorm van gummibeertjes te printen. Volgens de makers is het een wereldprimeur in 3D-foodprinting. Tot nu toe heeft niemand de beertjes kunnen proeven. “Ze zijn niet giftig, maar evenmin goedgekeurd voor consumptie”, aldus de onderzoeker. Voor de wetenschap maakt het weinig verschil. Het ging vooral om het ontwikkelen van technologie. Een protocol om plantenweefsel te kunnen printen met daarin de beschrijving van materialen, optimale recepten en condities. Valérie Vancauwenberghe heeft de 3D-bioprinter zelf gebouwd, de inkt ontwikkeld en geëxperimenteerd met verschillende printmodellen.

Valérie Vancauwenberghe werkt voor de onderzoeksgroep van professor Bart Nicolaï, die al jarenlang bezig is met wiskundige modellen van voedsel. Virtueel fruit is de specialiteit van de onderzoeksgroep aan de universiteit. Samen met professor Jeroen Lammertyn ontstond het idee met de vraag of de structuur en textuur van vruchten ook in het echt nagebootst kan worden, en niet alleen op de computer. Het printen van sla is een logische stap, vindt de Vlaamse.

De groene gummibeertjes uit de printer op het Departement Biosystemen leven.

Levende plantencellen geven ons voedsel een sappig en knapperig mondgevoel, daarom wilden we ze printbaar maken.”

De inkt bevat uit sla geïsoleerde pectine en levende cellen. Daarmee zijn de gummibeertjes geprint. Maar ook andere structuren en texturen zijn mogelijk.

“Inkt van chocolade, hummus en glazuur wordt al gebruikt in de voedingsindustrie, maar zonder wetenschappelijke publicaties. Printexperimenten met vlees zijn wel al beschreven. Levende plantencellen daarentegen heeft nog nooit iemand geprint.”
Valérie Vancauwenberghe

De maatschappelijke voordelen

3D food printing is een opkomende technologie met een tal aan mogelijkheden. Zo denkt Vancauwenberghe voeding te kunnen verpersonaliseren. In de toekomst zou het best kunnen dat iedereen zijn eigen voedsel print, met precies de hoeveelheden aan voedingstoffen aangepast aan eigen wensen en noden.

“Je kunt een bioprinter eventueel integreren in een keukenrobot, designs downloaden en voedsel printen, aangepast aan je eigen noden. Of je nu een topatleet bent of herstelt van een ziekte. Met een bioprinter print je de exacte hoeveelheden voedingsstoffen”.

De artistieke en gastronomische voordelen liggen natuurlijk voor de hand. Eveneens kan deze technologie binnen de geneeskunde uitkomst bieden. Veel patiënten hebben bijvoorbeeld moeite met slikken of kauwen en eten om die reden gepureerd voedsel.

Door de levende plantencellen te printen, kan de structuur en de textuur van een maaltijd onder controle gehouden worden. Met een 3D-printer is het mogelijk aan het gepureerde eten de vorm van het oorspronkelijke product te geven. Zo kan een wortel er weer als een wortel uitzien, met het voordeel dat de substantie zacht en makkelijk te kauwen blijft. Daarnaast is de presentatie veel aantrekkelijker dan gepureerd voedsel. Een ander voordeel is dat je in principe alles kunt gebruiken en hierdoor geen voedselresten overhoudt. Je kunt dus spreken van duurzame manier van voedsel bereiden.

Er is nog wel een weg te gaan om dit product te optimaliseren. Toch kan al gesteld worden dat deze levende sla gummibeertjes nog maar het begin zijn.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Eindhoven krijgt als eerste stad ter wereld bewoonbare huizen die zijn gemaakt met een 3D-printer

Elfwegentocht: Friesland viert twee weken feest zonder een druppel benzine

 

Translate »