Faxmachines en koffiepotten – de verrassende manieren waarop je gehackt kunt worden

(Global Heart | Esther Haasnoot) Het is niet langer gewoon dat alleen computers die verbonden zijn met het internet het risico lopen op cyberaanvallen. Van auto’s, printers, babyfoons, speelgoed tot aan koffiezetapparaten, het kan gehackt worden.

Faxmachines en koffiepotten?

Hopelijk bescherm je je computers tegen cyberaanvallen en heb je antivirus software op je telefoon, tablet, laptop of desktop. Nu denk je misschien dat je het goed hebt geregeld. En ga je met een gerust hart het internet op. Maar als meerdere apparaten in je huis of op kantoor met hetzelfde netwerk zijn verbonden, kan een hacker wanneer deze een machine binnendringt, toegang krijgen tot alle apparaten.

Er zijn veel andere schijnbaar onwaarschijnlijke manieren waarop een hacker toegang tot een systeem kan krijgen. Je hebt misschien een goed beveiligde voordeur naar internet, maar kan iemand binnenkomen door middel van een recent geïnstalleerde kattenluik in de serre? Van sommige apparaten weten wij dat ze gerelateerd zijn aan onze computers. Maar we denken niet noodzakelijkerwijs dat ze verbonden zijn met internet. Tegenwoordig hebben printers vaak een eigen internetverbinding om met andere apparaten thuis of op kantoor te kunnen praten, vaak draadloos.

Deze verbinding is de eerste stap voor hackers om op afstand toegang tot een netwerk te krijgen. Dan hoeven ze alleen maar om beveiligingsmaatregelen heen te gaan. En kunnen ze niet alleen de printer hacken, maar ook de andere apparaten die ermee verbonden zijn. Op dezelfde manier maken veel babyfoons en beveiligingscamera’s nu verbinding met internet.

Internet of Things

Door de oprichting van het zogenaamde Internet of Things betekent dat niet alleen dat computeraccessoires met elkaar zijn verbonden, maar ook apparaten en objecten die we traditioneel niet zien als iets dat met deze technologie te maken heeft. Het lijkt erop dat bijna elk apparaat dat verbonden is met internet kan worden gehackt.

Zo gaf het ministerie van Consumentenzaken van New York gaf een publieke waarschuwing over babyfoonbeveiliging, na een aantal wijdverspreide incidenten waarbij privé gegevens van mensen op straat kwamen te liggen. Inmiddels is bekend dat hackers via auto’s, speelgoed, thermostaten, medische implantaten en zelfs koffiemachines aan gegevens kunnen komen.

Een hacker die erin slaagt met een van deze apparaten te communiceren, kan vervolgens een onbeperkt aantal mogelijke aanvallen uitvoeren. Ze zouden de communicatie kunnen verstoren. Wat irriterend zou zijn in het geval van een koffiezetapparaat. Maar potentieel levensbedreigend zou zijn in het geval van een medisch implantaat. Ze kunnen ook toegang krijgen tot gegevens die naar het apparaat zijn verzonden. Waarschijnlijk weer oninteressant in het geval van speelgoed. Maar mogelijk een beveiligingsrisico als iemand kan achterhalen waar je auto waarschijnlijk onbeheerd is achtergelaten of wanneer je verwarming uitstaat en je huis leeg is.

Intrigerend is, dat zelfs sommige apparaten die niet rechtstreeks op het internet zijn aangesloten, kunnen worden gehackt. Onlangs gemeld dat faxapparaten kunnen worden gehackt door zorgvuldig vervaardigde afbeeldingsbestanden naar het apparaat te verzenden, die een schadelijke code bevatten. Wanneer deze afbeelding word geconverteerd naar gegevens voor verzending binnen het interne computernetwerk. De code die in deze gegevens verborgen is, kan dan worden uitgevoerd en schade aanrichten.

Veilig zijn en veilig blijven

Natuurlijk, alleen maar omdat iets kan worden gehackt, betekent dat nog niet dit gelijk bij jou zal gebeuren. Toch als samenleving zouden  we onszelf twee vragen kunnen stellen. Ten eerste, is het nu echt van belang dat alle technologieën verbinding kunnen maken met het internet? Ten tweede, voor die technologieën die we wel willen verbinden, hoe kunnen we fabrikanten van apparaten ertoe brengen hun cyberbeveiliging serieus te nemen? We kunnen ons eigen deel doen door vragen te stellen over beveiliging, voordat we nieuwe apparaten aanschaffen. Maar uiteindelijk moeten leveranciers hun apparaten beveiligen. Dat gezegd hebbende, alleen al omdat je waterkoker verbinding kan maken met internet, betekent nog niet dat je het moet laten doen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De eerste geprinte sla is in een vorm die wellicht kinderen kan verblijden: gummibeertjes!

Techneut kan geen vrouw vinden en trouwt met robot die hij zelf heeft gebouwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »