Natuurfilms maken de meest agressieve gevangenen rustig

(Welingelichte Kringen | Chantal Caes) Video’s met beelden van de natuur zorgen ervoor dat Amerikaanse gevangenen op de zwaarst beveiligde afdeling minder vaak agressief worden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Bewakers geven zelfs aan dat het kijken naar natuurfilms de gevangenen tot rust laten komen op het moment dat zij alleen nog maar tekenen van onrust vertonen. Een film van 15 tot 20 minuten was al voldoende om hen te bedaren.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen in het algemeen rustiger worden van beelden van een landelijke omgeving dan van beelden van het stadsleven. Alleen al het planten van meer bomen zou de criminaliteit in een bepaald gebied verminderen.

In de huidige studie werden gevangenen onderzocht die tot 23 uur per dag opgesloten zitten in een betonnen cel van 3,5 meter lang en 2 meter breed en continu bewaakt worden. Elke cel heeft een bed, een toilet, een metalen deur en een raam dat uitgeeft op een binnenplaats. Vier tot vijf keer per week mogen ze gedurende een uur naar buiten, maar ook daar is niets van groen te zien.

Beelden van onder andere oceanen, bossen of vliegen door de wolken werden aan één groep gevangenen getoond. Zij werden vergeleken met een andere groep die deze beelden niet zag. De gevangenen die de natuurbeelden zagen hadden 26% minder agressieve uitbarstingen. Dit betekent dat zij per jaar 13 keer minder extreem geweld gebruikten, waarbij in de meest gevallen medegevangenen en bewakers gewond raakten.

Het onderzoek kent wel enige beperkingen. Gevangenen die normaal gesproken weinig sociale contacten hebben, werden nu bezocht door (meestal vrouwelijke) onderzoekers. De gevangenen mochten ook zelf kiezen of ze naar deze films keken of niet. En tenslotte waren het voor de afwisseling eens andere films dan die uit de videotheek. Het onderzoek zal daarom herhaald worden, waarbij gecontroleerd wordt voor deze mogelijke effecten.

Een feit is wel dat het laten zien van natuurfilms een eenvoudige, tijd en geld besparende interventie kan zijn die op zijn minst in een aantal gevallen de veiligheid van bewakers en andere gevangenen vergroot.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »