Paddenstoelen communiceren met elkaar met wel 50 ‘woorden’, beweert wetenschapper
(Bright Vibes | Tim) Een onderzoeker van de University of the West of England denkt dat de elektrische impulsen die door mycologische organismen worden uitgezonden, vergelijkbaar kunnen zijn met menselijke taal en dat paddenstoelen met elkaar communiceren met behulp van wel 50 “woorden”.
Schimmels kunnen communiceren op een manier die lijkt op menselijke taal
Een nieuwe studie heeft patronen van elektrische activiteit vastgesteld die door schimmels worden geproduceerd. Bovendien blijken de patronen binnen de activiteit vergelijkbaar te zijn met soortgelijke structuren in de menselijke spraak. Ervan uitgaande dat de impulsen andere cellulaire activiteiten in een netwerk van schimmels kunnen beïnvloeden, is dit een bevinding die een nieuw licht kan werpen op de communicatie in mycologische organismen.
Wetenschapper in staat om 50 verschillende ‘woorden’ te herkennen
De computerwetenschapper Andrew Adamatzky van de University of the West of England in het Verenigd Koninkrijk was in staat om tot 50 verschillende “woorden” of groepen van pieken van activiteit te ontdekken, die door de bestudeerde schimmelnetwerken werden geproduceerd.
Elektrische schokken in schimmels zijn al jaren bekend, maar door deze activiteit te analyseren alsof het een taal is, kunnen veel dingen onthuld worden die we eerder niet wisten over dit schimmelfenomeen.
“Ervan uitgaande dat elektrische activiteitspieken door schimmels worden gebruikt om te communiceren en informatie te verwerken in myceliumnetwerken, groeperen we de spikes in woorden en geven we een linguïstische en informatiecomplexiteitsanalyse van de schimmelpiekactiviteit,” schrijft Adamatzky in zijn nieuwe paper.
Splijtzwammen stellen de meest complexe ‘zinnen’ samen
Adamatzky keek naar de elektrische activiteit van vier soorten schimmels, op zoek naar patronen in:
- Spookzwammen (Omphalotus nidiformis),
- Enokizwammen (Flammulina velutipes),
- Splijtzwammen (Schizophyllum commune), en
- Rupszwammen (Cordyceps militaris).
De elektrische activiteit werd gedetecteerd en geregistreerd met kleine micro-elektroden die werden ingebracht op de plaatsen waar de schimmels zich hadden gekoloniseerd, en de pieken in de activiteit werden vervolgens in groepen ingedeeld. Elk type schimmel verschilde in duur en lengte van de pieken, waarbij sommige pieken tot 21 uur duurden.
Spleetkieuwpaddenstoelen bleken de meest complexe ‘zinnen’ samen te stellen, maar over het algemeen kwam de gemiddelde ‘woordlengte’ van de schimmel van 5,97 – gemeten per spike groep – overeen met talen als Engels (4,8) en Russisch (6).
“We weten niet of er een direct verband is tussen piekpatronen in schimmels en menselijke spraak,” vertelde Adamatzky aan de Guardian. “Mogelijk niet. Aan de andere kant zijn er veel overeenkomsten in informatieverwerking in levende substraten van verschillende klassen, families en soorten. Ik was gewoon nieuwsgierig om te vergelijken.”
Vloeiend schimmels
Hoewel de vergelijking met de menselijke taal opmerkelijk is, geeft het onderzoek geen enkele aanwijzing over wat het schimmelnetwerk zou kunnen communiceren, als het al communiceert, of waarom deze organismen contact zouden moeten houden over een groter gebied.
“Ondanks de aandacht lijkt de interpretatie als taal enigszins te optimistisch en zullen er veel meer onderzoeken en kritische hypotheses nodig zijn voordat we ‘schimmels’ op Google Translate als taal kunnen aanvinken,” vertelt Bebber tegen The Guardian.
Het onderzoek is gepubliceerd in Royal Society Open Science.
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in:
Online meldpunt helpt paddenstoelen te identificeren
Will mushroom-based materials replace plastic with an eco-friendly twist?