BewustzijnBoekenKwantumfysicaMetafysicaWetenschap

Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht

(Nine For News) Tien jaar na ‘Eindeloos bewustzijn’ is er een speciale jubileumeditie van Pim van Lommels bestseller over bijna-doodervaringen.

Met zijn wetenschappelijke visie maakte Van Lommel veel los bij zowel medici als mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt.

Nu is er een geheel nieuw voorwoord door de auteur geschreven om dit jubileum te vieren en te laten zien wat het boek teweeg heeft gebracht bij zowel de auteur als zijn lezers.

Grote moeite

“Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort,” zei Van Lommel.

Hij deed lange tijd onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden.

In 2001 publiceerde hij in het medische tijdschrift The Lancet een onderzoek naar 344 hartpatiënten, waarvan 18 procent een bijna-doodervaring had meegemaakt.

“De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren,” zei hij. “Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd.”

Moeilijk geaccepteerd

“Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie,” vervolgde hij.

“Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. Het duurde nog 15 jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica,” klonk het.

De Australiërs kregen voor hun onderzoek de Nobelprijs. Je ziet dus dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden, aldus Van Lommel.

Volgens hem is er iets vergelijkbaars aan de hand met het bewustzijn. Dat kan in zijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen.

Zet alles op zijn kop

Uit zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen.

Hij denkt daarom dat het brein geen producerende, maar een faciliterende functie heeft voor het ervaren van bewustzijn. Dat idee werd een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door de psycholoog William James.

Het is een idee dat ons hele wereldbeeld verandert. Het zou namelijk betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn.

Het hele universum, de hele materiële wereld, is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop.

Niet kloppen

Het meeste onderzoek is gebaseerd op afbeeldingstechnieken zoals MRI-scans en het zoeken naar een materiële basis voor het bewustzijn. Nergens staat vast wat precies de oorzaak is.

“Ik zeg niet dat mijn theorie zonder meer correct is,” zei Van Lommel. “Maar het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen en dat we verdere studies moeten doen naar nieuwe concepten.”

Pim van Lommel was tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en deed onderzoek naar bijna-doodervaringen.

Hij geeft over de hele wereld lezingen over bijna-doodervaringen en over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenfunctie.

Bron: Nine For News


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Onze geest is zoveel meer dan ons brein. Ontdek wat deze simpele verandering met je kan doen

Cardioloog: “Het bewustzijn heeft geen brein nodig”