Nieuwe planeet ontdekt met grootste kans op leven tot nu toe

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Op slechts elf lichtjaar van de Aarde is een planeet ontdekt met een klimaat dat mogelijk geschikt is voor leven. En het mooie is dat Ross 128 b, zoals de planeet heet, elke dag dichterbij komt.

In tien dagen maakt Ross 128 b een rondje om zijn ster, die twintig keer dichterbij staat dan de Aarde bij de zon. De nieuwe planeet is ook een derde groter dan de Aarde. Wetenschappers hebben de planeet ontdekt met de HARPS-telescoop (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) in de Chileense Atacama-woestijn. Pas na 157 observaties en na het doorzoeken van tien jaar aan data werd de planeet gevonden.

De wetenschappers schatten de oppervlaktetemperatuur tussen -60 en +20 graden. Dat zou leefbaar kunnen zijn, maar het hangt er van af hoe lang water vloeibaar kan blijven op de exoplaneet. Hoe dan ook is het waarschijnlijk de planeet met de beste kans op leven die we kennen. De enige andere dichtbij zijnde optie is Proxima b, maar het probleem daarmee is dat zijn ster dodelijke ultraviolette en röntgenstraling uitzendt. De rode dwergster van Ross 128b is veel kalmer.

Wetenschappers willen de nieuwe planeet nu beter gaan bestuderen om er achter te komen of de atmosfeer geschikt is voor leven. In tegenstelling tot de meeste planeten buiten ons zonnestelsel is Ross 128 b dichtbij genoeg om met een extreem sterke telescoop zuurstof te kunnen opmerken, wat het direct de meest interessante exoplaneet tot nu toe zou maken.

En hoewel Ross 128 b op dit moment de op een na dichtst bij zijnde exoplaneet is, gaat dat binnenkort veranderen. Hij beweegt namelijk richting onze zon. Dus al over 71.000 jaar is de planeet onze meest nabije buur.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Buitenaards leven? NASA ontdekt tien planeten die lijken op de aarde

209 seconden, waardoor je sprakeloos achterblijft (video)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »