Als je planten onder narcose brengt, worden ze bewusteloos. Net als mensen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het is bizar, maar waar: als je planten onder narcose brengt, verliezen ze het bewustzijn. Een nieuwe studie toont aan dat een sterk slaapmiddel ervoor zorgt dat planten als het ware ‘bevriezen’.

De nieuwe studie draagt bij aan de kennis over het potentiële gevoel van planten

Met een speciale camera volgden de onderzoekers de bewegingen van planten voor, tijdens en na de blootstelling aan diverse verdovende middelen. Ze doopten erwtenplanten in ether, plaatsten de wortels van de gevoelige tuinkers in lidocaïne en ook een vleesetende plant werd onder narcose gebracht. Een uur nadat de middelen waren toegediend reageerden ze nergens meer op.

Toen de medicijnen waren uitgewerkt, kwamen de planten weer tot leven, alsof ze dus weer bij bewustzijn kwamen. De onderzoekers schrijven: “Planten blijken gevoelig voor diverse narcosemiddelen, die totaal niet op elkaar lijken. Net als dieren en mensen worden ook planten helemaal lam gelegd door zulke middelen.”

Eerder onderzoek bevestigt dat sederende medicijnen pijn en activiteit blokkeren bij planten en dieren, maar er is geen wetenschappelijke consensus over waarom dat zo werkt. De nieuwe studie draagt bij aan de kennis over het potentiële gevoel van planten en stelt dat ze een “geschikt testsysteem vormen voor menselijke narcosemiddelen.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Schaap kan gezicht van Barack Obama, Jake Gyllenhaal en Emma Watson herkennen

Honden kunnen soms net als wij niet slapen, omdat ze piekeren

Translate »