Samenwonen verandert je immuunsysteem

(Welingelichte Kringen | Chantal Caes)  Het immuunsysteem verschilt van mens tot mens. Dat maakt dat de één maar 1 dag geveld wordt door de griep, terwijl de ander 3 dagen in bed ligt. Wetenschappers van de Universiteit van Cardiff (UK) en de KU Leuven (België) onderzochten welke factoren daarop van invloed zijn. Ze analyseerden bloedproeven van 670 gezonde mensen in de leeftijd van 2 tot 86 jaar. Bij een kwart van de mensen werd deze procedure na een half jaar en na 3 jaar herhaald.

Verrassend genoeg bleek dat samenwonen van invloed is op het immuunsysteem. Als je samenwoont, gaat je immuunsysteem steeds meer op dat van je partner lijken. Het zorgt voor 50% minder variatie in het immuunsysteem en dat effect is sterker dan dat van 40 jaar ouder worden. Overeenkomsten in slaapgewoonten, voeding, alcohol- en drugsgebruik en de mate van beweging kunnen daaraan ten grondslag liggen. Ook de mate van luchtvervuiling in de omgeving en het aantal bacteriën en de hoeveelheid stof in huis is iets wat je samen deelt.

Alle mensen die aan het onderzoek deelnamen hadden een kind en ook dat kan van invloed zijn op je immuunsysteem. Kinderen die naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of de basisschool gaan, zijn regelmatig ziek of verkouden en nemen bacteriën en virussen mee naar huis. Tijdens de zwangerschap en het krijgen van borstvoeding kan een kind ook bacteriën van de moeder overnemen, die de vader dan weer krijgt door het kind te zoenen of de luier te verschonen.

Als het immuunsysteem eenmaal is aangepast aan dat van de partner blijft het opvallend stabiel.

Het is moeilijk om te bepalen of de veranderingen in het immuunsysteem van partners een positief of negatief effect hebben. Je immuunsysteem kan er zowel sterker als zwakker door worden.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »