Mensen die slecht presteren onder druk zijn waarschijnlijk veel intelligenter

(Welingelichte kringen | Jeannette Kras) Sommigen pieken juist als ze onder druk staan, terwijl anderen helemaal blokkeren.

Ze krijgen een black-out tijdens een speech of kunnen geen som meer uitrekenen als de tijd bijna om is. Erg lastig, maar er zit één voordeel aan: mensen die dit hebben, zijn over het algemeen veel slimmer dan anderen.

Dat heeft te maken met het werkgeheugen, de hoeveelheid informatie die je tegelijkertijd door je hoofd kunt laten gaan. Deze vaardigheid is extreem handig bij onder meer hoofdrekenen. Mensen met een goed werkgeheugen presteren vaak erg goed op academisch gebied.

In een nieuwe studie zijn 85 deelnemers getest op hun werkgeheugen. Ze moesten basale sommen oplossen en taalkundige vragen beantwoorden. Daarna kregen ze ingewikkeldere taken waarbij ze langzaam steeds meer onder druk werden gezet.

De resultaten van de proefpersonen met het beste werkgeheugen werden veel slechter naar mate de druk werd opgevoerd, terwijl degenen met een gemiddeld geheugen nauwelijks beïnvloed werden door de toegevoegde stressfactoren.

Eerdere onderzoeken kwamen tot ongeveer dezelfde resultaten: de prestaties van mensen met een extreem goed werkgeheugen verslechteren veel meer dan bij anderen als ze extreme stress ervaren.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »