Acht dingen die je moet weten over sterilisatie, maar niet durft te vragen

(Welingelichte Kringen | Pieter Immerzaal) Ruim een op de tien koppels kiest voor sterilisatie. Steeds vaker wordt de ingreep uitgevoerd bij de man. Over hoe dat gaat en wat de gevolgen zijn, doen veel geruchten de ronde.

 

Enkele feiten op een rij:

 

1. Het doet pijn

Er wordt aangeraden om een week vrij te nemen na de ingreep. Bijna alle mannen hebben enkele weken pijn, maar een aanzienlijk deel heeft er wel een jaar last van.

 

2. Het is omkeerbaar

Een sterilisatie kan ongedaan worden gemaakt, maar dat is niet gemakkelijk. Na de hersteloperatie blijft 50 procent van de mannen onvruchtbaar.

 

3. Je bent niet direct onvruchtbaar

Vruchtbaar sperma blijft nog enkele weken in het lichaam. Er zijn 10 tot 20 zaadlozingen nodig voor het allemaal weg is. Het is een misvatting dat er direct geen sperma meer wordt aangemaakt.

 

4. Het heeft geen effect op je libido

Volgens een groot Amerikaans onderzoek uit 2010 heeft een sterilisatie geen effect op je libido. Je blijft immers gewoon testosteron aan maken.

 

5. De behandeling is in verband gebracht met prostaatkanker

Uit een Harvardstudie onder 50.000 mannen kwam naar voren dat wie zich had laten steriliseren, anderhalf keer meer kans had op prostaatkanker.

 

6. En met hartaanvallen…

Normaal komt sperma niet in contact met immuuncellen. Na een sterilisatie is dit vaak wel het geval. Het lichaam begint zich te verdedigen tegen zichzelf, wat eventueel zou kunnen leiden tot hartproblemen, maar ook suikerziekte, reuma en ms.

 

7. Het is niet 100 procent veilig

Een op de 2.000 mannen is na een sterilisatie nog steeds vruchtbaar. Er wordt aangeraden om zeker het eerste half jaar na de ingreep nog anticonceptie te blijven gebruiken.

 

8. Het is de beste manier

Het is veel eenvoudiger dan een sterilisatie bij vrouwen en veiliger dan alle andere anticonceptiemethoden.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »